Αποκατάσταση και επαναπόδοση των ανενεργών ορυχείων της Μεγ/λης στην τοπική κοινωνία

φωτο αρχείου

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ημερίδα με θέμα “Eνεργειακός Προγραμματισμός της ΔΕΗ- Επιπτώσεις στους εργαζομένους και τις κοινωνίες” με συνδιοργανωτές το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και το Δήμο Μεγαλόπολης.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμαρχος Εορδαίας κ. Ζαμανίδης, ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βοσκόπουλος και ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Θεοδωρίδης.



Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο εκδότης κ.Κων/νος Φίλανδρος, ενώ μετά τους βασικούς ομιλητές παρεμβάσεις έκαναν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, εκπρόσωποι εργαζομένων και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Ομιλητές – εισηγητές ήσαν η κα. Κουρίδου, Γενική Διευθύντρια Ορυχείων, η οποία ανέπτυξε το θέμα των επιπτώσεων της μείωσης της Λιγνιτικής παραγωγής στα Ενεργειακά κέντρα, ο κ. Μετικάνης, Δ/ντης Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Παραγωγής, οποίος αναφέρθηκε στη Λιγνιτική Ηλεκτροπαραγωγή στο νέο Ενεργειακό περιβάλλον, ο κ. Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και ο κ. Αναγνώστου, μέλος Δ/Σ ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ.

Οι πολλές και διαφορετικές τοποθετήσεις και τα ερωτήματα που τέθησαν δημιούργησαν μια ξεκάθαρη εικόνα επί του σχεδιασμού και των πιθανών προοπτικών. Κύρια σημεία των γενικών συμπερασμάτων, με την μορφή αιτημάτων ή προτάσεων είναι:

1. Οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και η επιχείρηση ΔΕΗ ΑΕ , όπως και η Πολιτεία πρέπει να χαράξουν κοινή πορεία στο θέμα του Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας μας.

2. Η αποκατάσταση και επαναπόδοση των ανενεργών εδαφών των λιγνιτωρυχείων είναι βασική απαίτηση των Τοπικών Κοινωνιών για την Ανάπτυξη των Ενεργειακών Δήμων.

3. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον μακροχρόνιο σχεδιασμό και πάνω από το 35%.

4. Η άμεση καταβολή του ανταποδοτικού πόρου ΕΑΠ η οποία καθυστερεί από το 2013.

5. Αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των έμπειρων οκταμηνιτών με επαναπροσδιορισμό των ορίων ηλικίας πρόσληψης προς τα πάνω.

6. Ο σχεδιασμός προμηθειών της επιχείρησης σε απλά εφόδια, υλικά να έχει ως βασικό κριτήριο και τον στόχο στήριξης των τοπικών αγορών.

7. Η ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην διαβούλευση για την ΜΠΕ που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ένα γενικότερο συμπέρασμα και κοινή παραδοχή των περισσοτέρων παρισταμένων στην Ημερίδα ήταν ότι ο ρόλος της ξεκάθαρης και επίμονης θέσης των τοπικών κοινωνιών στα ζητήματα της ενεργειακή πολιτικής είναι καθοριστικός. Με αυτό ως δεδομένο γίνεται ακόμα επιτακτικότερη η ανάγκη το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων να ισχυροποιηθεί ουσιαστικά, τόσο σε θεσμικό όσο και πολιτικό επίπεδο.

Για το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Προηγούμενο άρθροΝικολάκου: Επιχειρείται η δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης μεταξύ Περιφερειακής Αρχής και Δικαιοσύνης
Επόμενο άρθροΠραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του συσκευαστηρίου του ΑΣΕ Sparta Orange (vid,ph)