Δημοτικό Συμβούλιο: Η συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα (vid)

Σε ενημέρωση προς το δημοτικό συμβούλιο για την αποκατάσταση ζημιών σε πληγείσες περιοχές, από τη θεομηνία του περασμένου Ιουνίου προχώρησε ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής. «ΚΥΑ ακόμα δεν έχει βγει για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Αρκαδία.
Εμείς δεν είμαστε στο πακέτο των περιοχών με τα 5.500.000 ευρώ. Είναι ξεχωριστό για εμάς και προβλέπονται για ρέματα, οδοποιία και ό,τι άλλο έχει καταστραφεί. Θα βγει απόφαση άμεσα από ο Υπουργείο για το σύνολο της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί σε εμάς.
Αναφερόμαστε όχι μόνο στην Τεγέα, αλλά και στο Κορύθιο.
Ο σχεδιασμός είναι ότι η ΜΟΜΑ ολοκλήρωσε σήμερα τη δεύτερη επισκόπηση που ήθελε η ίδια να κάνει. Έβγαλε ένα υψηλό κόστος στις 196.000 ευρώ και το Υπουργείο Άμυνας θα καλύψει ένα μέρος αυτού του ποσού.
Ο Δήμος αναλαμβάνει τη φύλαξη των μηχανημάτων που δεν μπορούν να μετακινούνται. Φτιάξαμε ομάδες περιφρούρησης, με τοπικούς προέδρους και σε συνεννόηση με τον Στρατηγό. Ζήτησαν διαμονή και φαγητό και έχει ο Στρατηγός θα τα καλύψει αυτά.
Περίπου 20.000 θα τα βάλουμε εμείς κι όλα τα υπόλοιπα θα βάλει το Υπουργείο.
Μέσα στη εβδομάδα θα υπογραφεί η μετάβαση και θα έρθουν για 20 μέρες να δουλέψουν.
Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι στη διάθεσή μας γκρέιντερ από το Δήμο Καλαβρύτων και γκρέιντερ που πήρε ο Δήμος Τρίπολης από το δασαρχείο με προγραμματική σύμβαση, μηχανήματα καινούργιο που κοιμόταν επί 8 χρόνια στο Χρυσοβίτσι.
Το τελικό κόστος θα το έχουμε αύριο. Εμείς μέχρι 20.000 μπορούμε να συνεισφέρουμε. Τα υπόλοιπα θα είναι σε διψήφιο και όχι τριψήφιο νούμερο.
Από την επόμενη εβδομάδα, στόχος είναι να ξεκινήσουν εργασίες από τη ΜΟΜΑ.
Για τα άλλα έργα, από τη στιγμή που μας αποσταλεί το έγγραφο με τα χρήματα που θα έχουμε στη διάθεση μας θα κάνουμε διαγωνισμό για τα ρέματα και για αποκαταστάσεις ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Τρίπολης Σωτήρης Παπαδημητρίου δήλωσε δυσαρεστημένος από την Κυβέρνηση και το δυστύχημα είναι ότι ο δήμος Καλαμάτας πήρε χρηματοδότηση μέσα σε μία εβδομάδα κι εμείς όχι. «Εγώ πετάγομαι στον ύπνο μου για το πρόβλημα αυτό. Να μας επιτέλους πότε θα πάρουν αποφάσεις. η 3ο Σεπτεμβρίου πρέπει να είναι η καταληκτική ημερομηνία. Και να βάλουμε σε εφαρμογή Plan b, εφόσον χρειαστεί. Τα χωριά έχουν πάθει τεράστιες ζημιές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την απεριόριστη υποσχεσιολογία των κυβερνόντων. Δεν πιστεύω τίποτα.”



«Εμείς δεν θέλουμε 5.000.000. Το αίτημα μας είναι για 8.000.000. Ότι έχουν καθυστερήσει, είναι γεγονός. Αλλά, όταν μας ζητούν από την Τεχνική μας υπηρεσία επιμετρήσεις και μελέτες και κοστολογήσεις, αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη.» είπε ο Δήμαρχος.

Ο Πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι περιμένουμε 2-3 μήνες τη ΜΟΜΑ για να κάνει έργα κάτω από 100.000 ευρώ. «Είναι ανεδαφικό να ζητάμε 8.000.000 ευρώ».

«Μακάρι να ξεκινήσουν τα έργα. Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από την Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει Plan b. Εγώ θα είμαι ευχαριστημένος αν μας δώσουν λιγότερα από 8.000.00 ευρώ. Υπάρχουν χωριά που έχουν να πάρουν χρήματα από ΣΑΤΑ εδώ και τρία χρόνια και μην πάτε να πάρετε αυτά τα λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα.» είπε ο Κώστας Τζιούμης.

Ο Δήμαρχος τόνισε στη συνέχεια … «Θα πάρουμε χρήματα από όπου χρειαστεί, είτε από τη ΣΑΤΑ, είτε από όπου αλλού. Υπάρχει plan b. Αυτό λέει ότι εκτός από τις 20.000 ευρώ, εμείς θα προχωρήσουμε να μεταφέρει ο δήμος μηχανήματα σε όλα τα σημεία».

Ο Νίκος Τσιαμούλος τόνισε πως «είναι άξιο απορίας πως δεν έχει βγει ΚΥΑ για την Τρίπολη και έχει βγει για την Μεσσηνία. Μήπως δεν κάναμε κι εμείς κάτι σωστά και μας κοροϊδεύουν; Ούτε στον ύπνο σας δεν θα δείτε 8.000.000 ευρώ, έτσι όπως τα χειρίζεστε αυτά τα σοβαρά θέματα. Είναι και θέμα ανεπάρκειας. Προσπαθείτε αλλά δεν το κάνετε σωστά. Κοιτάξτε το θέμα με τα χρήματα από τις ανανεώσιμες πηγές να τα χρησιμοποιήσουμε για αντιπλημμυρικά και να προλάβουμε το χειμώνα».

Για να απαντήσει ο Δ. Παυλής … «Μου δίνετε την εντύπωση ότι μπήκατε τώρα στο συμβούλιο κ. Τσιαμούλο και δεν έχετε εμπειρία πέντε ετών. Πουθενά δεν βγήκε ΚΥΑ. Έχει νόημα να ρίξουμε λεφτά για χαλίκια στους δρόμους και άσφαλτο; Δεν πρέπει να δούμε τις προτεραιότητες; Αυτήν την ευθύνη την έχω εγώ. Έχει δίκιο ο κόσμος που φωνάζει, αλλά ζούμε σε μία εποχή που δεν είναι εύκολα τα πράγματα ώστε να μπορούμε να μεταφέρονται χρήματα δεξιά και αριστερά. Ποιος σας είπε ότι μπορούν να μεταφερθούν χρήματα από τις ανανεώσιμες; Το παραμύθι φτάνει. Καλή η αντιπολίτευση, αλλά να την κάνετε με τρόπο αξιόπιστο και όχι αερολογίες».

«Περιμένω από εσάς να υπάρξει συγκεκριμένο χρονικό όριο για το Plan b. Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες που διεκδικούν αποζημιώσεις για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να λειτουργήσουν πάλι. Είναι εξίσου σοβαρά ζητήματα αυτά για την οικονομική ζωή του τόπου. Ο Δήμος πρέπει να στηρίξει.» είπε ο Γιάννης Λάζαρης.

Προηγούμενο άρθρο21η ετήσια εκδήλωση Ιδρύματος Βασίλη Ι. Παπανικόλα στην Πιάνα
Επόμενο άρθροΑρκαδικός: Θα επιστρέψουμε και πάλι στην κορυφή!