Στο πιλοτικό δίκτυο “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη” θα συμμετέχει ο Δήμος Τρίπολης

Ο Δήμος Τρίπολης στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), που έχει αναπτυχθεί κατά την λειτουργία του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου, προτίθεται να συμμετέχει στο πιλοτικό δίκτυο “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη”. Το δίκτυο αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ε.Λ.Σ. που αποσκοπεί να συμβάλλει στην ισχυροποίηση του πολιτιστικού χάρτη της περιφέρειας μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινώντας από το έτος 2016 και για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει συνολικά τα τρία έτη, η Ε.Λ.Σ. θα πραγματοποιεί πιλοτικά το πρόγραμμα “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη”, παρουσιάζοντας μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις επιλεγμένων παραγωγών Όπερας, Μπαλέτου, Οπερέτας και Παιδικής Όπερας, σε συνεργασία με επιλεγμένες πόλεις και χώρους της περιφέρειας, δημιουργώντας έτσι ένα περιφερειακό πιλοτικό δίκτυο.
Η παρακολούθηση των παραστάσεων, όπως προβλέπεται από την Ε.Λ.Σ, θα είναι δωρεάν για το κοινό. “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη” θα παρουσιάζεται σε κάθε επιλεγμένο χώρο με διαφορετικές παραγωγές μία έως τρεις φορές ετησίως, και κάθε παραγωγή θα παρουσιάζεται από μία έως δύο φορές. Για κάθε παράσταση η Ε.Λ.Σ θα παρέχει το μαγνητοσκοπημένο υλικό, καθώς και ενημερωτικό πληροφοριακό υλικό προς διανομή. Ακόμη, η Ε.Λ.Σ αναλαμβάνει την παρουσίαση του θέματος των προβολών – όπου είναι δυνατόν – από ειδικούς (μουσικολόγους, μουσικοσυνθέτες ή σολίστ της Όπερας), οι οποίοι θα προλογίζουν προβαίνοντας σε σύντομη αλλά περιεκτική εισαγωγή για το έργο, τον συνθέτη και τους καλλιτέχνες.
Ο Δήμος στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα παρέχει στην Ε.Λ.Σ., δωρεάν την αίθουσα του Μαλλιατροπούλείου Θεάτρου και πλήρη ηχητική, φωτιστική και οπτικοακουστική κάλυψη των παραστάσεων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κάθε παράστασης, που θα καθορίζονται κάθε φορά από την Ε.Λ.Σ.
Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της μουσικής παιδείας των νέων και προκειμένου η όλη παρέμβαση να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα, μια προβολή ετησίως θα προορίζεται για τους μαθητές των τοπικών δημοτικών σχολείων.
Ο χώρος που έχει επιλεγεί από την Ε.Λ.Σ είναι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο το οποίο και θα αποτελέσει πλέον το κέντρο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Να σημειώσουμε τέλος πως στις 17 Μαρτίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης ψηφίστηκαν οι όροι της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Τρίπολης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.



Προηγούμενο άρθροΣτην Κυνουρία βρέθηκε η Εύη Τατούλη (ph)
Επόμενο άρθροΚατεπείγουσα έρευνα με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τα σκουπίδια