Ανάδειξη πολιτισμικού τοπίου Γορτυνίας μέσα από το πιστοποιημένο δίκτυο των μονοπατιών της (vid, ph)

Ημερίδα με θέμα «Ανάδειξη πολιτισμικού τοπίου της Γορτυνίας με αφορμή το δίκτυο των μονοπατιών της» πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Λαγκαδίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια του πρώτου διεθνώς πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα που διασχίζει σχεδόν τη μισή Γορτυνία… Ένα μονοπάτι που είναι το 10 πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ευρώπη και όπως ειπώθηκε στην ημερίδα αν υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις που σχετίζονται για παράδειγμα με την διατήρηση της ασφάλειας και της απρόσκοπτης πρόσβασης στο μονοπάτι μπορεί αυτό να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Γορτυνίας, αφού θα στηριχθούν τόσο οι υπάρχουσες μικρές επιχειρήσεις, ενώ θα μπορέσουν να δημιουργηθούν και νέες.

Ο κ. Θανάσης Χωματάς, Πρόεδρος του ΣΑΟΟ και ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας σημείωσε πως θα πρέπει επιτέλους μετά 12 χρόνια που βρίσκεται στο συρτάρι του Υπουργείου να θεσμοθετηθεί το οικολογικό και πολιτιστικό πάρκο του Μαινάλου ενώ αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Γορτυνίας, όπως είναι το παραδοσιακό χρώμα των οικισμών.
Ο Βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς που ήταν παρών στην ημερίδα τόνισε πως είναι σημαντική η πρωτοβουλία που ελήφθη, αφού ενώνει τόπους και ανθρώπους και σημείωσε πως περιμένει να βοηθήσει το μονοπάτι τον τουρισμό στη Γορτυνία και βέβαια αναφέρθηκε στον Παυσανία, ως τον πρώτο που μίλησε για τα μονοπάτια.
Η Πολιτευτής Εύη Τατούλη, που συμμετείχε σε όλη τη διαδικασία ως εθελόντρια, μιλώντας στην ημερίδα επεσήμανε πως η διάνοιξη των μονοπατιών στη Γορτυνία και η πιστοποίησή τους αποτελεί μοναδική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από εθελοντές οι οποίοι μάλιστα δεν ζήτησαν ούτε μισό ευρώ από το Κράτος και τόνισε πως αυτό είναι εχέγγυο για το μέλλον ότι τα μονοπάτια θα συνεχίσουν να υφίστανται γιατί ο κόσμος της περιοχής τα έφτιαξε μόνος του και τα αγκάλιασε και δεν θα τα αφήσει να χαθούν. Επίσης δήλωσε πως ως εθελοντές θα βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί από εδώ και πέρα, και αυτό που απαιτείται είναι η προβολή των μονοπατιών.
Ο κ. Γιάννης Λαγός, ένας εκ των ανθρώπων που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία για την διάνοιξη των μονοπατιών μίλησε για την πορεία και την όλη διαδικασία της διάνοιξης και πιστοποίησης και τόνισε και αυτός πως τα μονοπάτια θα συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αν και όπως είπε χρειάζεται να υπάρξει μονοπάτι και προς το Λάδωνα… Και αυτό δεν έγινε γιατί εκεί δεν υπάρχουν κάποιες υποδομές για σίτιση και διαμονή.
Στην ημερίδα μίλησαν και καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα.
Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την ημερίδα στα Λαγκάδια.
Ε.Τ.



Προηγούμενο άρθροΝίκος Μακρόπουλος: Ανεύθυνη – Πρώτη μετάδοση
Επόμενο άρθροΚοσμοπλημμύρα και φέτος στην γιορτή του τσοπάνη στου Δάρα (vid, ph)