Δηλώσεις Παναγ. Πανούση ΚΚΕ για το δημοψήφισμα

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα από Κυριακής και οι εκβιασμοί καλά κρατούν.
Από τη μια η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ εκβιάζουν το λαό για να πει ΝΑΙ στην αντιλαϊκή πρόταση – καρμανιόλα και από την άλλη εκβιάζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη στήριξη από ΧΑ για να αποσπάσουν το ΝΑΙ στο δικό τους μνημόνιο. 

Χτες, η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζήτησε, με επιστολή που υπογράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο (δανειακή σύμβαση, πρόγραμμα, μέτρα).
Επιβεβαιώνεται ότι όταν η κυβέρνηση ζητάει απ’ το λαό να πει «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, στην πραγματικότητα του ζητάει να πει «ναι» σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες – μνημόνια, με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Καλεί το λαό να επιλέξει δήθεν το λιγότερο κακό μνημόνιο. Είτε με «ναι», είτε με «όχι», ψηφίζεις για τρίτο μνημόνιο.
Και με το κλίμα τρομοκρατίας, που ενισχύει με μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με περιορισμούς που βάζει να πάρουν από τις τράπεζες μισθούς και συντάξεις. 
Και με τα παζάρια που συνεχίζει με την ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ. 
Ενισχύει τον εκβιασμό.
Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να φτάσει στην κάλπη με την πρότασή του και να πει: 
ΔΕ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΔΕ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ – ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ.
ΛΕΜΕ ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα είναι το πραγματικό, γνήσιο «ΟΧΙ», χωρίς ναι μεν αλλά…
Η πρόταση του ΚΚΕ δεν αθροίζεται με καμία πρόταση των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, που την ψήφισαν μαζί στη Βουλή. 
Το πραγματικό ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα είναι: «Θέλετε το ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΟ μνημόνιο των 8 δις. Ή το τροϊκανό μνημόνιο των 9 δις.»;
Για μια ακόμα φορά καλούμε το λαό να ακυρώσει τα διλήμματα και ν’ απορρίψει τα μνημόνια, σε όλες τις εκδοχές τους.
Να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ.
Η πρόταση αυτή μπορεί σήμερα να εκφράσει τη θέληση του λαού, όπως εκφράστηκε μέσα από τους αγώνες του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να απαλλαγεί από όλα τα μνημόνια, από εφαρμοστικούς νόμους, να απαλλαγεί από όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που τον έχει ματώσει κυριολεκτικά, η οποία όχι μόνο παραμένει άθικτη, αλλά και ενισχύεται συνεχώς με την πρόταση της κυβέρνησης. Είναι «ΝΑΙ», η πρόταση του ΚΚΕ, στην αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Η κυβέρνηση με ωμό τρόπο αρνήθηκε μέσα στη βουλή προχτές να τεθεί η πρότασή με τα ερωτήματα που έβαζε το ΚΚΕ στο δημοψήφισμα. Όχι μόνο δε δέχτηκε να γίνει συζήτηση, αλλά ούτε καν έβαλε σε ψηφοφορία στη Βουλή την πρόταση του ΚΚΕ. Με το γνωστό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ακόμα και για τα μάτια του κόσμου, επιβεβαίωσε ότι είναι πιστός υπηρέτης της δικτατορίας των μονοπωλίων, έτσι όπως αυτή εκφράζεται από το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα, το οποίο η ίδια σήμερα υπηρετεί και όχι κάποιος άλλος που έχει την πλειοψηφία. 
Προσπάθησε να αποκλείσει αυτή την πρόταση του ΚΚΕ από το δημοψήφισμα, από το να βρίσκεται επίσημα μέσα στα εκλογικά τμήματα, επιλέγοντας το δικό της ψηφοδέλτιο και στα αγγλικά στην μετάφραση –από ότι είδαμε – για να πάει ο λαός να τσεκάρει με το στυλό στο κουτάκι του «όχι» και του «ναι» και από την κάλπη τελικά να βγει μόνο «ναι» σε όλα. Κάτι που φαίνεται και από τις διεργασίες, μυστικές και φανερές, που γίνονται ακόμα και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή και στις Βρυξέλλες. 
Είναι κοροϊδία να μιλάει η κυβέρνηση για λαϊκή κυριαρχία τη στιγμή που την πραγματική εξουσία, τα κλειδιά της οικονομίας τα κρατάει το κεφάλαιο, την ώρα που οι εκβιασμοί συνεχίζονται για να αποσπάσουν από το λαό υποταγή στη μία ή στην άλλη αντιλαϊκή εκδοχή και να του την «φορτώσουν» μάλιστα ως δική του επιλογή. 
Δυναμώνει η αμφισβήτηση απέναντι στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας, δυναμώνει το ρεύμα αμφισβήτησης, ρήξης με την ΕΕ. Αυτό δεν μπορούν ούτε να το ακυρώσουν ούτε να το διαστρευλώσουν.
Η ΕΕ ήταν πάντα μια ένωση του κεφαλαίου και τώρα γίνεται ακόμη χειρότερη. 
Η ΕΕ, αυτή ήταν πάντα και δεν αλλάζει, όπως κορόιδευε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να κοροϊδεύει, λέγοντας ότι πρέπει η ΕΕ δήθεν να γυρίσει στις αξίες των ιδρυτών της! Ποιων ιδρυτών όμως; Όλων αυτών που ήταν οι κατεξοχήν εκπρόσωποι των ομίλων, της άρχουσας τάξης, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και των επεμβάσεων και πολέμων κατά των λαών. 
Καλούμε το λαό να δυναμώσει το ρεύμα πραγματικής ρήξης και σύγκρουσης, για να μπορέσει τελικά ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. 
Σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που προβληματίζονται, απορρίπτουν την ΕΕ. 
Αυτό προκύπτει και από τις δικές τους δημοσκοπήσεις.
Καλούμε λοιπόν όλους και όλες να ολοκληρώσουν το βήμα, τον προβληματισμό και τη σκέψη τους.
Στο πρόσωπο της ΕΕ ν’ απορρίψουν τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης , που πάει χέρι-χέρι με τη συμμετοχή της χώρας σε τέτοιες λυκοσυμμαχίες, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου κι όχι το λαό.
Οι χτεσινές εξελίξεις, με την επιβολή περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την επιδείνωση της κατάστασης που βιώνει ο λαός.
Τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν λέει: Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα βασικά αγαθά; 
Τα στοιχειώδη δεν μπορούσε να τα εξασφαλίσει ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος ούτε όταν πληρωνόταν κανονικά το μισθό, τη σύνταξή του. 
Ποια είναι σήμερα τα βασικά αγαθά, που έλεγε ο κ. Τσίπρας χτες; Μόνο ένα μπουκάλι γάλα για το παιδί και μισό πιάτο φαί;
Για να επιβιώσει ο λαός, η κυβέρνηση τώρα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα. 
-Τώρα να διασφαλιστεί η είσπραξη του συνόλου ολόκληρου του μισθού, ολόκληρης της σύνταξης.
– Η είσπραξη ολόκληρου του επιδόματος ανεργίας.
– Η δυνατότητα ανάληψης από μικροκαταθέτες.
– Να παγώσουν οι δόσεις προς την εφορία για τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων και τα χαράτσια. 
– Να παγώσουν οι δόσεις προς τις τράπεζες που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. 
– Να παγώσει η καταβολή λογαριασμών για φώς, νερό και τηλέφωνο και να μην υπάρξει καμιά διακοπή συνδέσεων. 
– Να καταργηθούν τα διόδια, τα εισιτήρια σε όλα τα ΜΜΜ σε ολόκληρη τη χώρα. 
– Να μην καταβάλλεται καμιά συμμετοχή σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις, που είναι απαραίτητες για τους εργαζόμενους για το λαό, καθώς και στην προμήθεια φαρμάκων.
Όλα αυτά μπορεί ο λαός μας, ως επείγοντα μέτρα, να τα διεκδικήσει και να φτάσει στην κάλπη με το: ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ. ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.



Προηγούμενο άρθροΤοποθετήσεις υπέρ του “ΝΑΙ” και του “ΟΧΙ” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (vids)
Επόμενο άρθροΣυνάντηση K. Βλάση με τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5