Τα “Τραγούδια της Νεστάνης” του Π. Καρώνη παρουσιάστηκαν στον τόπο τους (vid, ph)

Πριν 30 χρόνια περίπου ξεκίνησε η καταγραφή και συλλογή του υλικού που αποτελεί το περιεχόμενο του δεύτερου βιβλίου του Νεστανιώτη Παναγιώτη Καρώνη με τίτλο «Τραγούδια της Νεστάνης». Το βιβλίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου στο Πολιτιστικό κέντρο της Νεστάνης από τον ίδιο το συγγραφέα, την ανθρωπολόγο Βασιλική Μαργέλου ενώ προλόγισε και διάβασε τραγούδια από το βιβλίο η φιλόλογος Μαίρη Σιδηρά. Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής

που στον χαιρετισμό τους έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στον συγγραφέα και μίλησαν για την σημασία της καταγραφής της δημοτικής μας παράδοσης, που κατά τον Παλαμά, όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης, αποτελεί «το μεγάλο θαύμα του 20ου αιώνα».
Να αναφέρουμε πως η προσπάθεια του κ. Καρώνη είναι η δεύτερη επιστημονική προσπάθεια για καταγραφή της τσιπιανίτικης παράδοσης. Η πρώτη είχε γίνει το 1959 από τον Σωτήρη Τσιάνη.
Το βιβλίο του κ. Καρώνη αποτελεί ταυτόχρονα και λαογραφικό υλικό για τον ερευνητή του μέλλοντος αλλά και για τον σύγχρονο αναγνώστη αφού μέσα από τα τραγούδια περιγράφεται η καθημερινότητα των κατοίκων και οι αντιδράσεις τους σε όλες τις φάσεις της ζωής και κυρίως για τον έρωτα, το γάμο, το θάνατο.
Η ευχή που δόθηκε στον συγγραφέα ήταν να ασχοληθεί και με άλλα θέματα, αφού όπως ειπώθηκε η περιοχή της Νεστάνης έχει μακραίωνη ιστορία τα ίχνη της οποίας χάνονται στο πολύ μακρινό παρελθόν και στα βάθη των αιώνων.
Η εκδήλωση έκλεισε με Νεστανιώτες και Νεστανιώτισσες να μεταφέρουν τους ήχους και το λόγο των τραγουδιών του τόπου τους και να συγκινούν πραγματικά τους αρκετούς παρευρισκόμενους στην παρουσίαση του βιβλίου.
Να σημειώσουμε τέλος πως την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας Γιώργος Ρουμελιώτης, ο Δημοτικοί Σύμβουλοι Γ.Καρώνης και Δ.Κοσκινάς, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΤ Κώστας Μανδρώνης και ο Πρόεδρος του χωριού Νίκος Καραλής.
Δείτε φωτογραφικό υλικό και το σύνολο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου στο βίντεο.
Ε.Τ.



Προηγούμενο άρθροMε 222 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε η συμφωνία με τους εταίρους – Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας
Επόμενο άρθροΌσοι προσπάθησαν να ματαιώσουν το πανηγύρι της Τεγέας απέτυχαν παταγωδώς!