Ο Τάσος Παπαζαχαρίας σχολιάζει το νέο Ε.Σ.Δ.Α

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) γκρεμίζει καθεστώτα και απογυμνώνει συμφέροντα!
Το τελευταίο καιρό έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα ταχύτητας δύο αντίθετες φιλοσοφίες.

Από τη μία εκείνη που υποστηρίζει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να πάει στους δήμους,  με τα όποια οφέλη στα δημόσια ταμεία και από την άλλη εκείνη η φιλοσοφία που υποστηρίζει:  όλα για όλα στον ιδιώτη με όποιο τίμημα στη τσέπη του λαού, αφού πρέπει να φουσκώσουν οι τσέπες των ιδιωτών.
Έτσι λοιπόν πίσω από τις στριγκλιές και τις κραυγές που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι οποίες εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση, κρύβονται:
Πρώτα η αγωνία για την εφαρμογή σώνει και καλά της ληστρικής σύμβασης και μεθόδου διαχείρισης που προβλέπει ο παλιός και αναχρονιστικός Περιφερειακός Σχεδιασμός και
Δεύτερον η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας που προσπαθεί χρόνια τώρα να πάρει στη κατοχή της τη διαχείριση των απορριμμάτων για όλη τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, για πολλές δεκαετίες.
Όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση αυτή θα είναι σφοδρότατη και ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μέτωπα με διαφορετική σημαία το καθένα.
Η κυβέρνηση με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό, που ήδη έχει ψηφιστεί από τη βουλή, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της που είναι : Η διαχείριση των απορριμμάτων πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στους Δήμους και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και διαστρεβλώσεων από τους υποστηριχτές του ιδιώτη.
Αρκετοί Δήμοι της Περιφέρειας ήδη συντάσσονται με τη κυβέρνηση και τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό και έτσι το αρραγές μέτωπο που ήθελαν να μας παρουσιάζουν κάποιοι υπέρ του ιδιώτη, έχει πάθει πολλές και μεγάλες ρωγμές.
Αυτή η ταύτιση απόψεων με τη κυβέρνηση αρκετών Δήμων, προέρχεται από το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνάει, όλο και πιο πολλά κρυφά σημεία της πρότασης του ιδιώτη έρχονται στο φως του ήλιου και αναγκάζουν τους Δήμους να διαχωρίσουν τη θέση τους, αφού το κόστος προβλέπεται εξοντωτικό τόσο για τους Δημότες, όσο και για τα Δημοτικά ταμεία.
Συγκεκριμένα το κόστος  φτάνει τα 81,5 Ευρώ τον τόνο και όχι 60 Ευρώ που μας έλεγαν για να μας κοιμίσουν και σ αυτά τα 81,5 Ευρώ πρέπει να συνυπολογιστούν ο ΦΠΑ 23% και τα έξοδα μεταφοράς και παράδοσης των απορριμμάτων στη πόρτα του ιδιώτη, οπότε φτάνουν στα 120 Ευρώ ο τόνος κάτι που θα εξοντώσει την ήδη επιβαρυμένη τσέπη των Δημοτών.
Το χειρότερο που προβλέπει το σχέδιο της σύμβασης με τον ιδιώτη είναι ότι σε περίπτωση που οι Δήμοι της Περιφέρειας δεν παραδώσουν 150.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο στη πόρτα του ιδιώτη, τότε θα επιβάλλονται ποινικές ρήτρες και η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να κατασχέτη χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του κάθε Δήμου αναλογικά από τον καθένα, δημιουργώντας με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο οικονομική ασφυξία των Δήμων.
Η είσπραξη αυτού του δυσβάστακτου για τον Δημότη τέλος των 120 Ευρώ ο τόνος, θα εισπράττεται από τον ιδιώτη μέσω των αποδείξεων της ΔΕΗ, έτσι ώστε να μη μπορεί κανένας μας να ξεφεύγει από αυτή τη ληστεία, αφού θα κρέμεται πάνω από το κεφάλι του η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα κανονίσανε, όπως δείχνουν τα πράγματα, μια χαρά για τις τσέπες τους οι κύριοι και δικαιολογημένα στριγκλίζουν και κραυγάζουν άναρθρα στα κανάλια.
Όμως οι φύλακες έχουν γνώση και δεν θα επιτρέψουν να περάσει και να υπογραφεί μία τέτοια αμαρτωλή σύμβαση με τον ιδιώτη και από αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να απουσιάσει κανένας, μα κανένας Μαζικός Φορέας, Σύλλογος, Σωματείο, Επιμελητήριο όλης της Περιφέρειας, συμπαραστεκόμενοι στους Δημάρχους τους που δικαιολογημένα αντιδρούν στη θηλιά που πάνε να βάλουν οι αρμόδιοι στο λαιμό τόσο των Δημοτών, όσο και των ίδιων των Δημάρχων.
Αυτή η ληστρική σύμβαση δεν πρέπει να περάσει,  γιατί θα γίνει ο τάφος μας για 28 συνεχή χρόνια!!!
Οι εκβιασμοί και οι απειλές σε βάρος των Δημάρχων που αντιδρούν και αντιστέκονται σ αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια, θα βρουν απέναντί τους σύσσωμο το λαό της Περιφέρειας Πελοποννήσου!!!
 
Τρίπολη 27-11-2015   Τάσος Παπαζαχαρίας



Προηγούμενο άρθροΜια ολιγωρία στην άμυνα του στοίχισε το δικαίωμα στο όνειρο…
Επόμενο άρθροΑγρυπνία για τον όσιο Πορφύριο