Κοντονής: «Διακοπή μιας εβδομάδας στη S.L και βλέπουμε!» (vids)

H συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή ολοκληρώθηκε. Μετά το τέλος της έγινε γνωστό ότι διακόπτεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα το πρωτάθλημα της Superleague, όχι εκείνα της Football League και της Γ’ Εθνικής.
Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, δήλωσε:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να παταχθεί η βία στα γήπεδα είναι οριστική και αμετάκλητη. Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα τα οποία μας προσβάλουν όλους και προσβάλουν και τον πολιτισμό μας είναι οριστική.
Απευθυνόμαστε προς όλους, όσοι εμπλέκονται στα θέματα του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου ότι η Κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη και δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε όσα ήδη έχουμε εξαγγείλει.
Απευθυνόμαστε σε όλους και λέμε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία αναπτύσσονται κατά τον απαράδεκτο τρόπο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στον χώρο του αθλητισμού είναι αδιανόητο να τα ανεχθούμε γιατί στρέφονται κατά του αθλητισμού και κατά των φιλάθλων και των εργαζομένων στον Αθλητισμό.
Έλαβα σήμερα τις εισηγήσεις της ελληνικής Αστυνομίας και της ΔΕΑΒ σχετικά με το έκρυθμο της κατάστασης. Αντιλαμβάνεστε ότι όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ιδίως όσα συνέβησαν στον αγώνα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό, αλλά και όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Πιστεύω ότι ο καθένας που αγαπά τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει για τον οπαδό μιας ομάδας να βλέπει κορυφαίους παράγοντες, όχι απλά να διαπληκτίζονται, αλλά να βιαιοπραγεί ένας εις βάρος του άλλου.
Υπό αυτή την έννοια και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να διεξαχθούν αγώνες την Κυριακή. Ήδη στη συνάντηση που είχα με τις διοργανώτριες αρχές  τους τόνισα ότι είναι ανάγκη επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος και όσα προβλέπονται τόσο για τις λέσχες των φιλάθλων όσο και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Η Κυβέρνηση την άλλη Τετάρτη (4/3) με εντολή του Πρωθυπουργού προς εμένα θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ξανασυναντηθεί με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών ώστε να δούμε τι έχουν πραγματοποιήσει απ’ όσα έχουν υποσχεθεί.
Και σε περίπτωση που διαμορφώνεται η ίδια κατάσταση και υπάρχουν οι εισηγήσεις πάλι από την ελληνική Αστυνομία και την ΔΕΑΒ, εκ νέου δεν θα γίνουν αγώνες και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ελπίζω και εύχομαι όσα συζητήσαμε σήμερα το πρωί με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών να υλοποιηθούν και να ξέρουν οι πάντες, ιδίως φίλαθλοι που αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, ότι η Κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει όσα έχει πει.
Που σημαίνει ότι θα πάρουμε, σε εύλογο χρονικό διάστημα, όλα εκείνα τα νομοθετικά μέτρα που αυτή την ώρα δεν υφίστανται για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία.
Θέλω να πω απευθυνόμενους σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, ότι αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε τόσο σοβαρά ζητήματα είναι απολύτως σαθρό, θα έλεγε κανένας εντελώς ανύπαρκτο. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα ενισχύσουμε με αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές και θα λύνουν το πρόβλημα μια διά παντός.
Εύχομαι αυτά τα οποία συνιστούν σήμερα πρόβλημα να γίνουν αρχή της λύσης. Και για αυτό χρειάζεται η ενεργητική συμπαράσταση όλων όσων διακηρύσσουν ότι συμφωνούν με την Κυβέρνηση. Διότι αυτό έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους όλοι οι παράγοντες και οι εκπρόσωποι των ομάδων που συναντήθηκα μαζί τους. Ελπίζω να τα εννοούν. Και αν τα εννοούν ας τα κάνουν επιτέλους πράξη».
Θα προλάβουν να κάνουν όσα ζητήσατε; 
«Ζητάμε να δρομολογηθούν εξελίξεις. Για παράδειγμα για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτήριου είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί την άλλη Τετάρτη. Όμως αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μπορούμε αυτά τα ζητήματα να τα δούμε με κατανόηση λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν λύνονται τα προβλήματα από τη μια στιγμή στην άλλη, πρώτον.
Δεύτερον και βασικό ότι εμείς αναμένουμε και για την μεθεπόμενη αγωνιστική, δηλαδή όχι για αυτή την Κυριακή, αλλά για την μεθεπόμενη τις εισηγήσεις όπως ο νόμος απαιτεί της ΕΛ.ΑΣ. και της ΔΕΑΒ για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.
Διότι όπως πολύ καλά ξέρετε η παρέμβαση η οποία κάνουμε σήμερα γίνεται δύναμιν αυτών των εισηγήσεων άνευ των οποίων και το λέω για να το ξέρει ο ελληνικός λαός, το κράτος, η πολιτεία, ο κυρίαρχος θεσμός δεν μπορεί να επέμβει.
Και ελπίζω να αντιλαμβάνεστε σε ποια θέση βρίσκεται η Κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες αυτές τις καταστάσεις και στην ουσία να δυσκολεύεται να πάρει μέτρα. Εξαντλούνται όμως όλες οι δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος και αυτή τη στιγμή και θα τις εξαντλήσουμε και νομοθετικά».
Κύριε Κοντονή πιστεύετε ότι μπορεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει αυτοκάθαρση, γιατί όλα τα προβλήματα υπάρχουν τόσα χρόνια;
«Εγώ δεν πιστεύω στις αυτοκαθάρσεις και δεν πιστεύω στις αυτοκριτικές και γενικώς σε ότι μπαίνει μέσα το “αυτό” όταν συνδυάζεται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν ως κίνητρο το κέρδος. Διότι εδώ μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες οι οποίες κερδίζουν απ’ όλη αυτή την ιστορία.
Όμως όλοι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο Νόμο και νομίζω ότι όλοι όσοι μέχρι σήμερα περιφρονούσαν το Νόμο και περιφρονούσαν τις αποφάσεις τις πολιτείας και το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την λαϊκή απαίτηση για κάθαρση στο ποδόσφαιρο για να υπάρχει ένα καθαρό πρωτάθλημα και μιλάω για πρωταθλήματα σε όλα τα σπορ και τις κατηγορίες, αυτοί μπορούν να προσαρμοστούν και να αντιληφθούν ότι οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει. Έχουν τελειώσει για τον ελληνικό λαό».
Η απόφαση αφορά όλα τα πρωταθλήματα;
«Η απόφαση αφορά στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της πρώτης Εθνικής, αυτό που λέμε της Super League,  δεν κρίναμε ότι υπάρχει ανάγκη να μην γίνουν οι αγώνες στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και δεν κρίνουμε ότι υπάρχει η ανάγκη να μην γίνουν οι αγώνες στην Football League, την Β’ Εθνική.
Παρά το γεγονός ότι σήμερα πληροφορήθηκα και πληροφόρησα και τον Πρωθυπουργό ότι εκ νέου είχαμε επεισόδια σε αγώνα της δεύτερης εθνικής.
Ελπίζω όλοι να συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους. Στην αρχή του τέλους και να αντιληφθούν ότι ποδόσφαιρο με βία, έκτροπα και αγριότητες δεν θα συνεχιστεί.
Είναι ένα καθήκον της Κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ελληνική νεολαία, ιδίως στα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών που βρίσκουν μια φτηνή διασκέδαση στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Είπα τα πιο ακραία μέτρα έχουν να κάνουν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η Κυβέρνηση θα πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να εμπεδωθεί η νομιμότητα και η εφαρμογή των νόμων στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό».
Μιλήσατε και για λέσχεις οπαδών;
«Έχω πει ότι μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η υπόθεσης της δημιουργίας λεσχών που τις προβλέπει ο νόμος. Και που δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί. Ξέρετε πολύ καλά ότι για τις λέσχες χρειάζεται μέχρι και πιστοποιητικό των ομάδων για να λειτουργήσουν και από το σημείο εκείνο είναι οι ομάδες υπεύθυνες έναντι της πολιτείας και των θεσμών και του ποδοσφαίρου και του κράτους».
Με την δικαιοσύνη και τις δίκες που είναι σε εκκρεμότητα τι θα γίνει; 
«Ήδη έχω μιλήσει, το ξέρετε πολύ καλά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητάμε την επιτάχυνση όλων των δικών που αφορούν τα θέματα του αθλητισμού.
Γιατί και ως νομικός σας λέω ότι είναι αδιανόητο να φέρονται άνθρωποι κατηγορούμενοι για μακρό χρονικό διάστημα, αυτό είναι το κυρίαρχο, να φέρονται για μακρό χρονικό διάστημα, να γίνονται συζητήσεις στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα με δικογραφίες οι οποίες παρανόμως βρίσκονται στα χέρια δημοσιογράφων και είναι κατά τη γνώμη μου όνειδος για το νομικό μας πολιτισμό άνθρωποι που έχουν το τεκμήριο της αθωότητας κατά αυτό τον τρόπο να λασπώνονται και να δημιουργείται πρόβλημα.
Αυτό που είναι το πρώτιστο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει γρήγορη εκκαθάριση όλων αυτών των υποθέσεων για να μην υπάρχουν σκιές και να μην υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες βασίζονται σε κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί αναληθές».
Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Κοντονή και από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό:
.



Πηγή: sports24.gr

Προηγούμενο άρθροΑθώος κρίθηκε ο Νίκος Γόντικας
Επόμενο άρθροΚυπελούχος Αρκαδίας ο Πανθυρεατικός! (ph)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5