Ο Στάικος Βεργέτης στην Δ.Ρ.Τ.: «Δεν θα πουλούσα για κανέναν τον Αστέρα!» (vid, ήχος)

Σε μια απολαυστική δίωρη συνέντευξη στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, ο Στάικος Βεργέτης μίλησε στην εκπομπή “Facelook στα γήπεδα” με τον Θοδωρή Τσούτσο, αλλά και στην εκπομπή του συλλόγου φίλων Εθνικών ομάδων Αρκαδίας, “Ο Γέρος του Μοριά στα FM”. 

Ο Στάικος Βεργέτης τόνισε ότι θα ήθελε να παραμείνει για πολλά χρόνια στον πάγκο του Αστέρα, ξεκαθάρισε πως δεν θα “πουλούσε” για τίποτα και για κανέναν την τιμή που του έκανε ο σύλλογος και μίλησε για πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα. Το απωθημένο του Κυπέλλου, την ευρωπαϊκή πορεία και τον αγώνα με την Σπάρτα, την Εθνική, την πόρτα της οποίας χτυπούν ποδοσφαιριστές της ομάδας της τρίπολης. 
Δείτε video και φωτογραφίες από την παρουσία του προπονητή του Αστέρα στο στούντιο της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης και ακούστε το ηχητικό από τη συνέντευξη που παραχώρησε: 



3

Ο Στάικος Βεργέτης στην εκπομπή “Facelook στα γήπεδα” και στο Θοδωρή Τσούτσο:

 
Τα βασικά αποσπάσματα όσων είπε ο Ελληνας τεχνικός: 
Για τον αγώνα με την Σπάρτα Πράγας:Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από το στενό πλαίσιο δουλειάς που έχουμε ορίσει και το οποίο περπατάμε τουλάχιστον αυτά τα δύο χρόνια που εγώ είμαι προπονητής. Βλέπουμε τον αντίπαλο προσεκτικά, λεπτομερέστατα, τον αναλύουμε και φτιάχνουμε ένα πλάνο αγώνα για το πώς θα πάμε να χτυπήσουμε αυτόν τον αντίπαλο. Προπονούμε αυτό το πλάνο, το εξηγούμε στους παίκτες, κατά μία έννοια τους πείθεις ότι αυτός ο τρόπος είναι παιδιά. Εμείς θα δούμε και αυτόν τον αγώνα έτσι. Εχει βέβαια άλλη βαρύτητα, ένα θετικό αποτέλεσμα θα σε κάνεις να διεκδικήσεις πράγματα που πριν μερικά χρόνια δεν φανταζόμασταν. Αλλά έτσι πρέπει να προσεγγίσουμε το παιχνίδι. Εμείς θα πάμε για να αμυνθούμε οργανωμένα και να χτυπήσουμε. Η Σπάρτα είναι εξαιρετική ομάδα. Το είχα αναφέρει πριν από το εντός έδρας παιχνίδι μας και μάλιστα υπήρχαν και κάποια ειρωνικά σχόλια του τύπου μήπως παίζουμε με την Μπαρτσελόνα και δεν το έχουμε καταλάβει. Αλλά το είδαμε στο γήπεδο ότι είναι πολύ ποιοτική ομάδα. Εχει ένα φοβερό μοντέλο λειτουργίας“. 
Για τη συμμετοχή σε τρεις διοργανώσεις:Είναι μια φάση πρωτόγνωρη, αλλά και μια φάση που πολλοί ζηλεύουν να την ζήσουν. Είτε προπονητές είτε ποδοσφαιριστές. Εμείς είμαστε ευνοημένοι που μπορούμε να την ζούμε. Κάθε διοργάνωση είναι διαφορετική, θέλει τα δικά της ξεχωριστά στοιχεία, αλλά και οι τρεις χρειάζονται την ίδια σοβαρότητα“. 
Για την αγωνιστική συμπεριφορά στα δύσκολα ματς:Ο Αστέρας δείχνει στα δύσκολα παιχνίδια ένα πρόσωπο πολύ σοβαρό, πολύ πειθαρχημένο, πολύ συγκεντρωμένο. Το απαιτεί η περίσταση και ο Αστέρας ανταποκρίνεται. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί στα θεωρητικά πιο εύκολα παιχνίδια για να κάνεις τους παίκτες να είναι το ίδιο συγκεντρωμένοι. Πρέπει να είναι έτσι και για εμάς τους προπονητές. Αλλά κάποιες φορές ασυναίσθητα δεν βγαίνει όσο στα μεγάλα παιχνίδια. Αλλά δεν το θέλει ο παίκτης, το έχω συζητήσει εκατό φορές μαζί τους, γιατί ψάχνω κι εγώ το φάρμακο”
Για το Κύπελλο και την παρουσία στον τελικό:Το Κύπελλο είναι απωθημένο. Αλλά πρέπει να το ξεχωρίσουμε από το τι είχε συμβεί τότε. Οσο συνεχίζεται αυτή η αναφορά, νιώθουμε σαν να είμαστε το μικρό χωριό, που κλαίει, διαμαρτύρεται, γκρινιάζει ή το μικρό παιδί που του πήραν το φαγητό κάποτε και όσο μεγαλώνει θυμάται ακόμη εκείνο το φαγητό. Δεν πρέπει να μικραίνουμε το σύλλογό μας. Ο σύλλογός μας είναι μεγάλος, πρέπει να ξαναπάει στον τελικό, πρέπει να διεκδιήσει το Κύπελλο, αλλά – αστερίσκος – πρέπει όταν πάει να παιχτεί 50-50 ο τελικός. Ο Αστέρας θα ξαναπάει στον τελικό, εγώ το πιστεύω αυτό. Στην ανοδική πορεία που έχει η ομάδα, το να ξαναπάει στον τελικό, είναι ένα φυσικό επακόλουθο. Αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν θα γίνει φέτος, του χρόνου ή του παραχρόνου“.
Για μεταγραφές τον Ιανουάριο:Εχουν τεθεί δύο ονόματα, τους οποίους εγώ πρέπει να περάσω από παρακολούθηση. Δεν ξέρω αν θα είναι για τον Ιανουάριο ή για το καλοκαίρι. Δεν ξέρω καν αν θα γίνει η μεταγραφή. Δεν έχει νόημα να πούμε ονόματα. Ο Αστέρας ψάχνει όλο το χρόνο. Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο, δεν έχω να δώσω απάντηση αν θα γίνει μεταγραφή. Αλλά ήδη έχουμε ένα από τα πιο πλούσια ρόστερ στην Super League, έχουμε ήδη ένα ρόστερ πολύ πλατύ, δηλαδή έχω ήδη πονοκέφαλο αφήνοντας παιδιά έξω. Δεν θέλω να διογκωθεί, γιατί και τα παιδιά που παίζουν και που δεν παίζουν είναι πολύ αξιόλογα. Δεν μας έχει πιάσει καμιά τρέλα να πάρουμε παίκτες“.  
Αν θα μπορούσε να σκεφτεί τον εαυτό του σε άλλη ελληνική ομάδα:Εγώ δεν τον είχα σκεφτεί ούτε στον πάγκο του Αστέρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ξέρεις καν τι μπορεί να σου ξημερώσει. Θα πω κάτι για πρώτη φορά δημόσια. Αυτό που πραγματικά θα ήθελα να μου συμβεί είναι να είμαι για πολλά χρόνια προπονητής του Αστέρα. Αλλά εποικοδομητικός προπονητής του Αστέρα. Οχι απλά να είμαι επειδή κάποτε κάναμε μία πρόκριση ή κάποια άλλη επιτυχία. Να είμαι για πολλά χρόνια προπονητής του Αστέρα, αλλά ουσιαστικός, που βοηθαει τον Αστέρα να εξελίσσεται. Δεν θα μου άρεσε η σκέψη ή να βιώνω να μην βοηθάω την ομάδα“. 
Για τη στήριξη της διοίκησης σε ένα δικό της παιδί:Αυτό που έχει κάνει η ομάδα με εμένα με δένει μαζί της στον υπερθετικό βαθμό. Καταρχάς η διοίκηση του Αστέρα έκανε κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δρώμενα. Δεν έχει ξανασυμβεί. Αυτό δεν το πουλάς για κανέναν και για τίποτα. Δηλαδή, ούτε για υλικά αγαθά ούτε για φυσικό πρόσωπο. Να έρθει, δηλαδή, κάποιος πασίγνωστος πρόεδρος και να σε ζητήσει. Δεν έχει συμβεί. Αλλά δεν πουλάς σε καμία περίπτωση αυτή την τιμή που σου έκαναν να σε επιλέξουν χωρίς να έχεις παρελθόν σε επαγγελματικό επίπεδο, να σε στηρίξουν και είχα τρεις δύσκολες περιόδους που με στήριξαν. Αυτό δεν το πουλάς για κανέναν. Νιώθω ευγνωμοσύνη, που για εμένα είναι βαριά λέξη, και που με επέλεξαν και που με στήριξαν. Αλλά αν κάποια στιγμή η παρουσία του Στάικου Βεργέτη θίγει τον Αστέρα θα πρέπει να φύγει. Τα πράγματα στον Αστέρα δεν είναι απρόσωπα και δεν θέλουν να είναι απρόσωπα και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Αστέρα. Με πρωτεργάτες σε αυτό τους δύο ιδιοκτήτες. Θέλουν την αμεσότητα, θέλουν ο Αστέρας να είναι μία οικογένεια και οι ίδιοι το προωθούν αυτό και θέλουν να το εκλαμβάνει αυτό και ο κόσμος“. 
Για την κριτική που του είχε γίνει και τον κόσμο στο γήπεδο:Η κρικτική είναι εφάμιλη με το ποδόσφαιρο. Αν πάψει να υπάρχει κριτική, το ποδόσφαιρο θα πάψει να έχει ενδιαφέρον. Καθένας κρύβει έναν προπονητή μέσα του. Για μένα δεν είναι πρόβλημα η κριτική είτε στην ομάδα είτε στο πρόσωπό μου. Εμένα με ενδιαφέρει να μην γίνεται κριτική που θίγει την ομάδα. Ο παίκτης θέλει τη στήριξη όταν τα πράγματα δεν του πηγαίνουν καλά. Εγώ τους παίκτες τους βλέπω σαν τα παιδιά μου. Κάνουν τα λάθη, τα μαλώνω, τα ξαναγκαλιάζω. Ετσι θέλω να τους βλέπει και ο κόσμος. Η ομάδα πρέπει να έχει μία μεγαλύτερη συμπάθεια. Θα ήθελα περισσότερο κόσμο στο γήπεδο“. 
Για την Εθνική και τον Αστέρα:Ο Αστέρας χτυπά για τα καλά την πόρτα της Εθνικής. Με τις εμφανίσεις των παιδιών τόσο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια όσο και στο πρωτάθλημα. Το θέμα είναι η Εθνική να ανοίξει την πόρτα της σε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά του Αστέρα, γιατί πραγματικά υπάρχουν παίκτες στην ομάδα, που μπορούν να βοηθήσουν την Εθνική. Ολα θα έρθουν στην ώρα τους, είναι ζήτημα χρόνου να κληθούν κι άλλα παιδιά“. 
Αγαπημένο σύστημα:Αυτό που βοηθάει την ομάδα να νικήσει. Δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ. Αν κάποιος προπονητής έχει παρωπίδες και λέει εγώ αυτό το σύστημα χρησιμοποιώ, θεωρώ ότι αδικεί την ομάδα στην οποία εργάζεται πάνω από όλα. Το σύστημα είναι μία τοποθέτηση μέσα στο γήπεδο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι ρόλοι των παικτών. Μπορεί μια ομάδα να αλλάξει σχηματισμό, αλλά τα καθήκοντα των παικτών να μην αλλάξουν“. 
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο:Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και λαμβάνουν τις αποφάσεις, πρέπει να βοηθήσουν να γίνει και το δικό μας ποδόσφαιρο πιο γρήγορο. Να έχει ροή. Υπάρχουν πολλές φορές που βλέπω αγώνα της Super League και μπορεί να κάνουν και τριάντα δευτερόλεπτα μετά από ένα φάουλ για να ξαναρχίσει το παιχνίδι. Ο καθαρός χρόνος ποδοσφαίρου είναι πολύ μικρός. Πάμε, λοιπόν, στην Ευρώπη και μας βγαίνει το λάδι“. 
Για τον Αρκαδικό: “Γίνεται πολύ αξιόλογη προσπάθεια, που και αυτή αντανακλά στον αθλητισμό της πόλης. Η ομάδα έχει υγεία, καλές βάσεις, κυνήγησε το όνειρο της ανόδου με πάθος και ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές. Ο Αρκαδικός τιμά την πόλη μας. Για τον Γιάννη Καστρίτη είναι πολύ αξιόλογος χαρακτήρας και προπονητικά προβληματίζεται, ψάχνεται, λατρεύει το μπάσκετ και κάνει τα πάντα για να σταθεί σε έναν ρόλο σε πολύ ηψηλό επίπεδο“. 
 
Ο Στάικος Βεργέτης παραχώρησε συνέντευξη και στην εκπομπή του συλλόγου φίλων Εθνικών ομάδων Αρκαδίας: 
2 
Ο Στάικος Βεργέτης στο “Γέρο του Μοριά στα fm”:
 
Για τον Αστέρα:Ο Αστέρας από τη στιγμή που δημιουργήθηκε και από τη στιγμή που επένδυσαν σ’ αυτόν οι ιδιοκτήτες, φτιάχτηκε για να μεγαλώνει, να βελτιώνεται και όπως είχα πει μετά από εκείνο το ματς με την Μάιντς πέρυσι, φτιάχτηκε για να σκαρφαλώνει βουνά. Σ’ αυτή την ανοδική πορεία του συλλόγου έχουν συντελέσει όλοι οι προπονητές οι οποίοι εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια και την τελευταία διετία έχω την τιμή να χαίρω της εμπιστοσύνης της διοίκησης και να είμαι εγώ αυτός που συνεχίζει αυτή την ανοδική πορεία του συλλόγου που οφείλεται στους πάντες“. 
Για τον ίδιο:Είναι συγκλονιστικό να δίνει η ομάδα επίσημο ματς με την Τότεναμ, την  Μπεσίκτας και την Μάιντς ή σε μεγάλα γήπεδα της Ελλάδας και κάποιες φορές να πετάει το μυαλό μου και να λέω αν θα μπορούσα να πάω να παίξω για δύο ώρες στο τοπικό ποδόσφαιρο που έπαιζα. Αγάπησα το ποδόσφαιρο μέσα από το τοπικό ποδόσφαιρο και πάντα το νοσταλγώ.Προσωπικά λοιπόν όταν πήγαινα στο Λύκειο και προκειμένου να η ξεφεύγω από τα διαβάσματα και τις εισαγωγικές εξετάσεις πήγα και έπαιζα εδώ στο τοπικό χώρο του ποδοσφαίρου στην Α.Ε.Τρίπολης. Μετά από δύο χρόνια με απέκτησε η ΑΕΚ Τρίπολης και παράλληλα εκείνη την περίοδο έκανα τα αθλήματα για να μπω στη Γυμναστική Ακαδημία. Τα φοιτητικά μου χρόνια είναι συνδυασμένα με την ΑΕΚ Τρίπολης όπου κατέβαινα τα Σαββατοκύριακα για να παίξω ποδόσφαιρο. Είχα τη μεγάλη ατυχία να κάνω δύο φορές εγχείρηση στο δεξί γόνατο από τραυματισμούς που είχα στο ποδόσφαιρο. Ενώ μου άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο και απολάμβανα τη θέση του χαφ όπου έπαιζα στο κέντρο, μετά τους δύο χιαστούς αναγκάστηκα να μετατραπώ σ’ ένα φορ περιοχής όπου είχα λιγότερη κινητικότητα αφού δεν με βοηθούσε το γόνατό μου, αλλά ήμουν τόσο εραστής του ποδοσφαίρου όπου δεν μπορούσα να λείψω από αυτό“. 
Σχετικά με τα αλματώδη βήματα εξέλιξης αλλά και τις αγωνιστικές παραστάσεις που έχει ζήσει με τον Αστέρα τα τελευταία χρόνια: Έχω ζήσει πράγματα που ούτε καν τα είχα ονειρευτεί. Αυτή είναι η μοναδική και ωμή αλήθεια! Ήμουν τυχερός; Ευλογημένος; Πείτε το όπως θέλετε… να έχω ζήσει πράγματα που ούτε καν τα είχα διανοηθεί. Δηλαδή αν μου λέγατε πριν από δέκα χρόνια ότι εσύ θα είσαι προπονητής σε μια ομάδα που θα συμμετέχει στους Ομίλους του Europa League, θα σε περνούσα για τρελό! Όλα έρχονταν απότομα και αιφνιδιαστικά. Απλά φρόντιζα από μόνος μου να δημιουργώ κάποιες προοπτικές ώστε να μπορώ να σταθώ στα πόδια σ’ αυτές τις καταστάσεις τις οποίες βιώνω“.  
Για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και την κατάσταση της το τελευταίο διάστημα:Η Εθνική Ελλάδος είναι υπόθεση όλων. Βρίσκεται σ’ ένα μεταβατικό στάδιο όπου ένας βασικός κορμός της Εθνικής που την οδήγησε στη μεγαλειώδη εμφάνιση του Μουντιάλ πέρυσι, έχει αρχίσει και αλλάζει και αναδομείται δίνοντας τη θέση του στο νέο αίμα. Συνήθως όταν γίνεται μια τόσο μεγάλη αλλαγή στο ρόστερ μια ομάδας και σε Εθνικό επίπεδο, οι τριγμοί είναι τα μη καλά αποτελέσματα. Δυστυχώς αυτό έχει συμβεί και με εμάς αλλά πρέπει μέσα από αυτή τη συγκυριακή κατάσταση να προκύψει μια νέα Εθνική. Μην είμαστε απαισιόδοξοι ότι η Εθνική απέτυχε. Η Εθνική αναδημιουργείται, όπως ένα φύλλο που έπεσαν τα φύλλα του και έρχονται τα καινούργια φύλλα του την επόμενη Άνοιξη. Έτσι εμείς πρέπει να προετοιμάσουμε την  καινούργια Εθνική μας“.
Σχετικά με την ιδιοσυγκρασία κόσμου στην Τρίπολη:Δεν είμαστε εμείς οι Τριπολίτες πολύ ένθερμοι, αφού τραγουδιστής δύσκολα θα έρθει να κάνει για παράδειγμα εδώ συναυλία. Είμαστε όμως δίκαιοι κριτές και με κόσμια συμπεριφορά και επίπεδο καλό. Σ’ αυτό όμως που εκφράζω ένα μικρό παράπονο είναι ότι ας έχουμε λίγο μεγαλύτερη συμπάθεια στο λάθος του παίκτη ή στην κακή έκβαση ενός αγώνα και μην αρχίζουμε να καταδικάζουμε. Εκεί ο παίκτες ίσως έχει περισσότερο ανάγκη τη συμπαράσταση του κόσμου“.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη για τον Πόντο
Επόμενο άρθροΑντίθετο με την εισαγωγή νέου φόρου στο ελληνικό κρασί το Επιμελητήριο Αρκαδίας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5