Eurogroup: Συμφωνία για 4μηνη παράταση

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο κατέληξε σε μία συμφωνία για κοινή ανακοίνωση για την Ελλάδα. 
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι έγινε “το πρώτο βήμα στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης” και πως “φτάσαμε σε συμφωνία για ένα κείμενο όπου υπάρχουν γενικές λεπτομέρειες της συμφωνίας”.

Θα γεφυρώσουμε το χρόνο για να υπάρξουν διαδικασίες των ελληνικών αρχών και του Eurogroup για το τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα.
Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες θα εκταμιευτούν τα χρήματα της τελευταίας δόσης.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα βλάψουν τη διαδικασία.
Δεσμεύθηκαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, το δημοσιονομικό πλεόνασμα- θα λάβουν υπόψιν τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν- και το χρέος.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που θα είναι έτοιμος και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα.
Οι θεσμοί θα γνωμοδοτήσουν για τη λίστα και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Χρειάζεται σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Το τετράμηνο αποφασίστηκε γιατί υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και να γίνει γρήγορα.
Αν μία χώρα ζητεί τη βοήθεια άλλων χωρών, πρέπει να φτάσουμε σε μία ομόφωνη απόφαση. Κάθε πρόγραμμα έχει να κάνει με χρήματα και όρους. Δεν μπορεί κάποιος να ζητεί στήριξη και να επιβάλει τους δικούς του όρους.
Υπήρξε απόλυτη συμφωνία επί της έκβασης αυτής της συνάντησης. Υπήρξε μία συζήτηση για το τι θα γίνει από τη Δευτέρα κι έτσι φτάσαμε σε ένα τελικό συμπέρασμα.
Μοσχοβισί:
Εργαστήκαμε εντατικά για να φτάσουμε σε μια συμφωνία, ώστε να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.
Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά και των ευρωπαϊκών λαών.
Ισορροπημένη η συμφωνία.
Η συμφωνία θα επικυρωθεί από κοινοβούλια χωρών-μελών.
Θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα που θα ισχυροποιούν την ελληνική οικονομία.
Η φορολογική διοίκηση πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε όλα τα επίπεδα, όπως και ο δημόσιος τομέας.
Λαγκάρντ
Κουραστική αλλά εποικοδομητική διαδικασία.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει ένα πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει και μετά οι θεσμοί θα εκφέρουν γνώμη εάν είναι συνοπτικός για να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα εκκίνησης για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Δεύτερο στάδιο: Μέχρι τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχουμε τον πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων.
Τρίτο βήμα: Τον Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η χρηματοδότηση.
Όλα αυτά έχουν ως προαπαιτούμενο τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις.
Ρέγκλινγκ
Θα τηρήσουν όλες τις δανειακές τους υποσχέσεις προς τους πιστωτές.
Ενθαρρυντικό το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης. Το EFSF είναι εδώ για να υποστηρίζει την Ελλάδα και χαίρομαι που η Ελλάδα προτίθεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις.
Τα 10,9 δισ. ευρώ επιστρέφουν στο ΤΧΣ και θα παραμένουν διαθέσιμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά σε 4μηνη παράταση στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος, στο οποίο ωστόσο δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά προσθήκη μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση (φορολογικό, φοροδιαφυγή, αναδιοργάνωση του κράτους), οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν λεπτομερώς μέχρι την προσεχή Δευτέρα, ενώ θα υπάρχει αναφορά και στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Μετά την παρέλευση του 4μήνου θα αποφασιστεί νέο πρόγραμμα.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και πως θα υπάρξει ευελιξία από τους θεσμούς.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να υποχρεώθηκε σε πολλές οπισθοχωρήσεις από τις θέσεις της. Ειδικότερα, θα δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού ή την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρχει ύψος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από την ελληνική πλευρά δεν έγινε αίτημα από την ελληνική πλευρά για το χρέος.
Η συνεδρίαση
Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, οι 19 υπουργοί συνεδρίασαν προκειμένου να κάνουν αποδεκτή τη συμφωνία.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε το 2σέλιδο κείμενο της συμφωνίας, με στόχο τη συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει τομείς που αφορούν στην παράταση και το πέρασμα κατόπιν σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη συνεδρίαση, ο Β. Σόιμπλε αλλά και άλλοι υπουργοί κατέθεσαν νέα σχέδια προτάσεων. 
Η Γερμανία φέρεται να ζητεί ένα σαφές κείμενο με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά και το θέλει μέχρι τη Δευτέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας φέρεται να είχε ενστάσεις λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμα ασάφειες.
Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι Ισπανοί και Πορτογάλοι επιδίωξαν να διακόψουν τη συνεδρίαση, προβάλλοντας διαφωνίες.
* Ο επίτροπος Μοσχοβισί ανάρτησε ένα tweet στο οποίο με εύγλωττο τρόπο δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος
Νωρίτερα, εκπρόσωποι της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Κομισιόν αποδύθηκαν σε μια τριγωνική αποστολή διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Σόιμπλε και  Βαρουφάκη, πριν από την έναρξη του Eurogroup για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.
Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί σχημάτισαν μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό.
Ελληνική πηγή ανέφερε ότι επρόκειτο για μια “ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία έδειξε τις δυσκολίες του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε”.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συζητήσεις αφορούσαν σε ένα πακέτο το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, “ακόμη πιο πέρα” από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει παράταση.
Από το Μαξίμου έγινε γνωστό, ότι το αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας του ότι εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup, τότε η Ελλάδα θα ζητήσει τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την Κυριακή.
Ο κ. Τουσκ απέρριψε τη σύγκληση Συνόδου της Κυριακή, ωστόσο εμφανίστηκε έτοιμος να συγκαλέσει συνάντηση προσεχώς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα- Ντάισελμπλουμ σχετικά με την εισήγηση που θα κατέθετε ο επικεφαλής του Eurogroup προς τους υπουργούς.
Η είδηση ότι υπάρχει συμφωνία απογείωσε το ευρώ
Οι δηλώσεις πριν το Eurogroup
Την ελπίδα να βγει “λευκός καπνός” από τη συνεδρίαση, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup. 
“Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα δέκα επιπλέον μίλια της διαδρομής και τώρα αναμένει από τους εταίρους της να τη συναντήσουν, όχι διανύοντας τη μισή διαδρομή αλλά το ένα πέμπτο της διαδρομής που διένυσε η Ελλάδα. “Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μια συναδελφική συζήτηση και ελπίζουμε ότι τελικά θα βγει λευκός” καπνός”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε, δήλωσε: Η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με την εξεύρεση λύσεων. Λύσεις που θα βασίζονται στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις”.
“Δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας, είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη και σε όλα τα κράτη – μέλη”, είπε, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit. “Στην πραγματικότητα δεν έχουμε τίποτα καινούριο να πούμε τώρα”, τόνισε για να προσθέσει ότι “δεν είναι θέμα κάθε χώρας ξεχωριστά, είναι ανάγκη να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον”.
“Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες”, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν. “Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό”, κατέληξε.
Δηλώσεις κατά την προσέλευση
Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, δεν θεωρείται χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα.
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Θέλουμε να βρεθεί λύση, η Ελλάδα δήλωσε ότι το θέλει, αλλά πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Η μπερδεμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει, να μιλήσουμε για ολοκληρωμένες προτάσεις.
Τσίπρας
Μιλώντας στο Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την εξάμηνη επέκταση της δανειακής συμφωνίας και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό και προσμένει την επικράτηση της αρχής του διπλού σεβασμού.
Μέρκελ- Ολάντ
Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ έδωσαν από κοινού Μέρκελ και Ολάντ, στις κοινές τους δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στο Παρίσι.
Σε ερώτηση για το ελληνικό αίτημα παράτασης, η καγκελάριος είπε ότι “όταν μιλάμε για παράταση πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Σε αυτό το ζήτημα υπεισέρχονται τεχνικά θέματα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες”.
Ο Ολάντ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι “η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει” και τόνισε κατηγορητικά ότι “δεν γνωρίζω κανένα σενάριο”.
Δηλώσεις ενόψει Συνόδου
Ο γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά πιθανόν να χρειασθεί μία νέα Σύνοδος Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα. “Εργαζόμαστε, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη” δήλωσε σε συνέντευξη στο Deutschlandfunk. 
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας τόνισε ότι ελπίζει ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος. “Υπήρξε μία ακτίνα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει το υποκείμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομίας της” είπε ο Αντι Ρίνε.
Η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι “δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους” από αυτούς που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα. Η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα “δεν είναι δυνατή για κανέναν στον κόσμο, είτε πρόκειται για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, είτε για εσάς και για μένα” επέμεινε.
“Οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ μπορεί να είναι έτοιμες να δεχθούν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη λόγω της εντεινόμενης ανυπομονησίας τους έναντι της νέας κυβέρνησης και των αιτημάτων της όσον αφορά το ελληνικό χρέος”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.
Η Γερμανία διαφωνεί, αλλά συζητεί
Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της στήριξης από τους εταίρους της “δεν είναι ακόμη επαρκές” αλλά πρέπει να αποτελέσει “το σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της Μέρκελ, αφήνοντας να διαφανεί η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, διευκρίνισε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θέλει μια λύση για την Ελλάδα.
Κομισιόν
Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς.
Ρέντσι
Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της Rai, επίσης, o Mατέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι “δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι, σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές”, προσθέτοντας ότι “ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ματς στο Eurogroup και για τον λόγο αυτό δεν παίρνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στη Ρώμη”.
“Ανησυχία” και παρεμβάσεις των ΗΠΑ
“Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει την Eυρωζώνη πίσω στην ύφεση για τρίτη φορά από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση” αναφέρει η Wall Street Journal.
πηγή: nooz.gr



Προηγούμενο άρθροΞεφάντωσαν τα μέλη του ΚΑΠΗ Τρίπολης στον αποκριάτικο χορό τους! (vid, ph)
Επόμενο άρθροΣύλληψη 30χρονου στην Τρίπολη για δήλωση ψευδών στοιχείων