Ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα!

Ποιοι θα γίνουν υπουργοί
 
Μετά την κατάθεση της τρίτης και τελευταίας διευρευνητικής εντολής, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε τα διερευνητικά τηλεφωνήματα για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα ανάδειξης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ώστε να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. 
Αρνητικά απάντησαν στον κ. Παυλόπουλο οι Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) και Νίκος Μιχαλολάκος (ΧΑ).
Θετικοί στην πραγματοποίηση συμβουλίου εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΝΔ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΛΑΕ), Σταύρος Θεοδωράκης (Το Ποτάμι) και Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ).
Κατά συνέπεια, ο κ. Παυλόπουλος καλεί απόψε (20:00), στο Προεδρικό Μέγαρο, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, προκειμένου εκείνη να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας.
Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με το Βήμα, η λίστα με τα 16 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι σχεδόν έτοιμη. Τα ονόματα που έως τώρα ακούγονται είναι: 
Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης
Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης, 
Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης
Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Μιχάλης Σπουρδαλάκης, 
Υπουργός Άμυνας ο πτέραρχος ε.α. Ι.Γιάγκος
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης
Υπουργός Παιδείας: Φρόσω Κιάου
Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, επικρατέστερος φέρεται ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.
Η ορκωμοσία των υπουργών αναμένεται το πρωί της Παρασκευής.
 
Ποια είναι η Βασιλική Θάνου
 
Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.
Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.
Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.
Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.
Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.
 
Πηγή: in.gr



Προηγούμενο άρθροΓλέντι στο “Κατρέικο πηγάδι”, με τη δική του ιστορία, στη Μηλιά Αρκαδίας (vid,ph)
Επόμενο άρθροΑντιδράσεις στην Αρκαδία για την επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια (vid)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5