Λύση για τα σκουπίδια της Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid)

Μετά από αίτημα του Δήμου Τρίπολης για οικονομική και τεχνική αρωγή λόγω έλλειψης χώρου εντός των ορίων του

Έκτακτη συνέντευξη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη



Από σήμερα ξεκινά το μάζεμα των απορριμμάτων στην πόλη της Τρίπολης και η συγκέντρωσή τους σε 30 σημεία ώστε από την Πέμπτη το αργότερο να μεταφερθούν σε νόμιμο αδειοδοτημένο χώρο  εκτός περιοχής.
Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Δευτέρα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση και της διαμαρτυρίας μαθητών –γονιών και κατοίκων της πόλης για την κατάσταση που επικρατεί στην Τρίπολη με τα απορρίμματα.

Ο κ. Τατούλης εξήγησε πως η συνέντευξη δίνεται για να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας όσον αφορά το μείζον θέμα των απορριμμάτων. Απορρίμματα που βρίσκονται στην πόλη 70 μέρες, όπως είπε με ορατή την απειλή για τη δημόσια υγεία.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως οι πρωτοβουλίες αναλήφθησαν μετά από αίτημα του δήμου Τρίπολης, στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης, αναφέρεται συγκεκριμένα πως «επειδή στα όρια του Δήμου Τρίπολης υπάρχει έλλειψη αδειοδοτημένου χώρου διαχείρισης απορριμμάτων ζητάμε να αναληφθεί πρωτοβουλία για οικονομική και τεχνική αρωγή για να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη». 
Ενώ επιπλέον έγιναν και νέες αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Περιφέρειας και κρίθηκε πως πρέπει άμεσα να φύγουν τα σκουπίδια.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε πως αυτό δεν σημαίνει πως λύνεται το πρόβλημα γιατί τα απορρίμματα παράγονται καθημερινά και θα πρέπει για αυτό ο δήμος εντός 15 ημερών να έχει βρει χώρο για να κάνει διαχείριση το επόμενο διάστημα και τόνισε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής .
Επίσης έχουν ενημερωθεί οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για την κατάσταση που υπάρχει στην πόλη, ώστε να έχουν πλήρη γνώση.
Ανακοίνωσε μάλιστα, δίνοντας τέλος στην «παραφιλολογία» για τη χρήση ΧΑΔΑ, πως στις 31 Μαρτίου θα γίνει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ για το Πλάτωμα ανακοίνωσε πως υπήρξε συνάντηση με την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και το σχέδιό τους για τη μελέτη και αποκατάσταση της χωματερής εγκρίθηκε.
Ο κ. Τατούλης κάλεσε τις δημοτικές αρχές να κατανοήσουν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει  να ασχοληθούν με το θέμα με σωφροσύνη και γνώση των προβλημάτων και στηλίτευσε την παρουσία πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της δημοτικής αρχής στις λαϊκές αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή και ανεύθυνη στάση».
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι εδώ και δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ για να επιλύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν έστω και αν δεν φέρουμε ευθύνη» τόνισε ο κ. Τατούλης, ενώ ανέφερε πως κατανοεί την ευαισθησία των πολιτών αφού η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση «πολέμου» αλλά θα πρέπει να θυμούνται οι πολίτες ότι και πριν λίγο καιρό πάλι η Τρίπολη είχε πρόβλημα που λύθηκε με την παρέμβαση της Περιφέρειας που διέθεσε χρήματα και φάνηκε απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις της, κάτι που δεν συνέβη με την προηγούμενη δημοτική αρχή που εκκρεμεί η οικονομική συμμετοχή της στη σύμβαση που είχε υπογραφεί.. Κάτι βέβαια που σχετίζεται με την αξιοπιστία που φέρει ο κάθε φορέας.
Ο κ. Τατούλης τέλος κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση, γιατί όπως διαπιστώνει αυτό δεν συμβαίνει, αφού όλο αυτόν τον καιρό ο όγκος των απορριμμάτων δεν έχει μειωθεί. Θέμα για το οποίο είναι απόλυτα υπεύθυνοι οι ίδιοι οι πολίτες.
Να σημειώσουμε πως στην πόλη βρίσκονται περίπου 4 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων.
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη 
Ε.Τ.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοβουλία για τα σκουπίδια – Τί είπε η Ντίνα Νικολάκου στη ΔΡΤ 91,5 (ήχος)
Επόμενο άρθροΟι αποφάσεις της συνεδρίασης της ΠΕΔ Πελοποννήσου