Ολέθριο σφάλμα η κομματικοποίηση του Κράτους (vid)

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη
«Ολέθριο σφάλμα» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την  προσπάθεια δημιουργίας σκληρού κομματικού κράτους από τη νέα κυβέρνηση, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, και υπογράμμισε την αλλαγή συμπεριφοράς της κυβερνώσας παράταξης, «η οποία προεκλογικά εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της απόλυτης διαφάνειας, ενώ τώρα επιχειρεί με τη δημιουργία κομματικών παρεών να ελέγξει τις συνειδήσεις των πολιτών». 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ακόμη ότι τη δεδομένη κρίσιμη χρονική στιγμή απαιτείται ένωση δυνάμεων και όχι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, «οι οποίες επιβραδύνουν την ανάκαμψη της χώρας και στις οποίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα σταθεί απέναντι». 
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε ακόμη «στρέβλωση της αυτονομίας των πολιτικών θεσμών της χώρας» τη προσπάθεια βουλευτών του Σύριζα, «που γυρίζουν από χωριό σε χωριό και εμπλέκονται με απαράδεκτο πολιτικό τρόπο στις ευθύνες της Περιφέρειας» και ζήτησε να προσηλωθούν στις αρμοδιότητές τους και να σεβαστούν την αυτονομία των θεσμών. 
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται για πρώτη φορά στο σύνολό του το ΕΣΠΑ
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιο πρόγραμμα καθ’ ολοκληρίαν, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της αιρετής Περιφέρειας, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, όταν η υλοποίηση των προγραμμάτων έφτανε το 35 – 40 % και το υπόλοιπο τακτοποιείτο λογιστικά με μεταφορά πόρων σε άλλα προγράμματα για να «καλύψουν τρύπες».
«Ολοκληρώνουμε όλα τα σημαντικά έργα του προγράμματός μας» συνέχισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι δεν θα μείνει ούτε ένα έργο ημιτελές μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου, σε αντίθεση με τα 200 περίπου ημιτελή έργα που παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια και τα οποία ολοκλήρωσε στο σύνολό τους. 
 
Έτοιμη η Περιφέρεια Πελοποννήσου για υλοποίηση έργων στο ΣΕΣ
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που είναι έτοιμη να υλοποιήσει έργα στη νέα προγραμματική περίοδο, αφού είναι πλήρως έτοιμη σε ότι αφορά τις αιρεσιμότητες, και κάλεσε την Κυβέρνηση να επισπεύσει την έναρξη του προγράμματος, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου εγγυάται την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων  
«Η μόνη Περιφέρεια της χώρας που εγγυάται ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα λυθεί άμεσα είναι η Πελοπόννησος» σημείωσε για το μείζον αυτό ζήτημα ο κ. Τατούλης και υπογράμμισε την πολιτική ωριμότητα και την πολιτική βούληση της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο που αποτελεί μεγάλο έργο για τη χώρα και υλοποιείται σε χρόνους ρεκόρ για την Ευρώπη. 
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απορρίπτουν τις προσφυγές των κατοίκων της Καλλιρόης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι «μπαίνουν στην ουσία του σχεδιασμού μας και επιβεβαιώνουν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα του διαγωνισμού της Περιφέρειας» και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφασίσει σύντομα την έγκριση της υπογραφής της σύμβασης. 
Σε ότι αφορά την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται την προσεχή Παρασκευή και εκτίμησε ότι κατατεθούν προσφορές, ενώ για τους απομείναντες τέσσερις ΧΑΔΑ ενημέρωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και άμεσα θα δημοπρατηθούν.
Μήνυση θα καταθέσει η Περιφέρεια για το ΧΑΔΑ της Αγίας Τριάδας 
Αναφερόμενος στην Αγία Τριάδα, ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για έναν επιφανειακό ΧΑΔΑ που αποτελεί μεγάλη περιβαλλοντική πληγή και η οποία δημιουργήθηκε από παράνομες αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής της Τρίπολης και ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες η Περιφέρεια θα κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες και να βρεθεί ο τρόπος αποκατάστασης. 
Σχετικά με το υφιστάμενο πρόβλημα των απορριμμάτων της Τρίπολης, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι η μεταφορά τους εξελίσσεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, μετά και την παρέμβαση της Περιφέρειας και την εξασφάλιση των 300.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε τη σχετική αρμοδιότητα, και προέτρεψε τη Δημοτική αρχή να μη χάσει ούτε μία μέρα από το σχεδιασμό της επόμενης μέρας για να μην παρατηρηθούν ξανά τα ίδια προβλήματα. 
25.000 νέοι Γάλλοι τουρίστες στην Πελοπόννησο και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας
Στον τομέα του τουρισμού ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα προώθησης του τουριστικού προϊόντος που εφάρμοσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα τέσσερα αυτά χρόνια, «το οποίο έχει καταστήσει την Πελοπόννησο έναν από τους πιο δυναμικά αναγνωρίσιμους προορισμούς διεθνώς» και ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με Γάλλους για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν τα δρομολόγια για την άφιξη 25.000 Γάλλων τουριστών με τακτικά δρομολόγια. 
Διεθνές γεγονός το συνέδριο του ΑΒΤΑ στην Πελοπόννησο
Για το συνέδριο του ABTA ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι αξίζει έπαινος στην Περιφερειακή αρχή που κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη διοργάνωσή του, γεγονός με ιδιαίτερα θετικές συνέπειες στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, αφού οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι υπεύθυνοι για τη διακίνηση του 60% του παγκόσμιου τουρισμού.
Αγροτική οικονομία, κτηνοτροφία και αλιεία οι προτεραιότητες στο νέο ΕΣΠΑ
Θέμα πρώτης προτεραιότητας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης  ότι θα αποτελέσουν οι τομείς της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας στη νέα προγραμματική περίοδο, με προγράμματα τριετή και βιώσιμα, με μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ ειδική έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της αλιείας, όπου ο φάκελος για την ανάπτυξη του τουριστικού χαρακτήρα της είναι έτοιμος και μόλις ανοίξει το σχετικό πρόγραμμα θα υποβληθεί άμεσα. 
Την επίσκεψή του στον Καναδά, προσκεκλημένος της ομογένειας των Πελοποννησίων, ανακοίνωσε επίσης ο κ. Τατούλης, ως απαρχή ενός σχεδίου αναδημιουργίας των συνθηκών αλληλεγγύης με το Ελληνικό στοιχείο των απανταχού ομογενών, το οποίο θα υλοποιήσουν με αντίστοιχες επισκέψεις και άλλα στελέχη της Περιφέρειας. 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι συνεχίζει να παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα και ότι μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη αναμένονται σύντομα εξελίξεις στο ζήτημα της προαπαιτούμενης νομοθετικής τροπολογίας για την υλοποίηση του έργου. 
Σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης για μία ακόμη φορά την Αναπτυξιακή εταιρεία της Πελοποννήσου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και τόνισε ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ συνιστούν σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια ανάπτυξης της Περιφέρειας και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να συστήσει νέα αναπτυξιακή εταιρεία για το σκοπό αυτό. 
Δελτίου τύπου
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τατούλη
            



Προηγούμενο άρθροΗ Γ. Μανιάτη του Πελασγού στη «Μικτή Ζώνη» της ΔΡΤ 91,5
Επόμενο άρθροΣτον Ταΰγετο εξορμά την Κυριακή ο ΕΟΣ Τρίπολης!
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5