Στην Τρίπολη ο Ελβετός Πρέσβης L. Amberg – Μίλησε για τον Καποδίστρια σε φοιτητές (vid, ph)

«Ο ρόλος του Καποδίστρια στην ιστορία της Ελβετίας» ήταν το θέμα της διάλεξης που έδωσε, μιλώντας πολύ καλά ελληνικά,  ο Ελβετός Πρέσβης Lorenzo Amberg σε φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
 Η διάλεξη δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Μαΐου στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του μαθήματος της «Γενικής Παιδείας» και την παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρκετοί φοιτητές. Μάλιστα το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που οι ερωτήσεις από τους φοιτητές προς τον πρέσβη ήταν πάρα πολλές και αφορούσαν όχι μόνο στο θέμα της διάλεξης, αλλά και στην Ελβετία και στην διοίκησή της.

Τον πρέσβη υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος, καθηγητής Δ.Θωμάκος και ο επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος, Καθηγητής Αρ. Γιαπαλής, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή η παρουσία του πρέσβη στην Τρίπολη και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ο πρέσβης μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 που βρέθηκε στην Πρυτανεία και εξέφρασε την σιγουριά του για την Ελλάδα ότι θα τα καταφέρει και θα εξέλθει της κρίσης.
«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αν βλέπετε την ιστορίας της Ελλάδας από το 1821 ήταν πόλεμοι, δικτατορίες, πραξικόπημα, εμφύλιοι πόλεμοι, η μικρασιατική καταστροφή. Γι αυτό είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα βρει τις δυνάμεις να τα καταφέρει».
Ο κ. Amberg που είναι 4,5 χρόνια πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα σημείωσε πως ο Καποδίστριας ήταν ένας ευφυής διπλωμάτης και τόνισε πως σήμερα δεν νομίζει ότι υπάρχουν τέτοιοι διπλωμάτες, ή αν υπάρχουν δεν τους βλέπει. Και συμπλήρωσε πως ο Καποδίστριας είναι ένα παράδειγμα διπλωματίας για την λύση των προβλημάτων της Ευρώπης και σήμερα και επεσήμανε πως μας λείπει και των Ελβετών και των Ελλήνων ένας Καποδίστριας.
Να αναφέρουμε πως ο Καποδίστριας είχε σταλεί το 1814 από τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο τον Α’ στην Ελβετία για να αναδιοργανώσει τη χώρα , κάτι που έκανε ο Καποδίστριας μέσα σε 8 μήνες και μάλιστα καταπληκτικά, σύμφωνα με τον πρέσβη.
Ο κ. Alberg συνοδευόταν από την σύζυγό του Χριστίνα και μετά την Τρίπολη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Καλαμάτα και την Σπάρτη.
Προς τιμήν του πρέσβη παρατέθηκε γεύμα σε ταβέρνα της πόλης. Ο Ελβετός Πρέσβης είναι ένας εκ των πρέσβεων που έχουν έρθει κατά καιρούς στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για διάφορες εκδηλώσεις και είναι τιμητική η παρουσία τους, αν και δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία και από τους εκπροσώπους των αρχών, τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε.
Να αναφέρουμε επίσης πως στις 3 Ιουνίου θα βρεθούν στην Τρίπολη 4 ακόμα πρέσβεις προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου.
Δείτε στο βίντεο τη δήλωση του πρέσβη στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης καθώς και ένα μικρό απόσπασμα από τη διάλεξή του στους φοιτητές.
Ε.Τ.



Προηγούμενο άρθροΠαράνομες υιοθεσίες παιδιών από οικογένειες Ρομά στη Σπάρτη
Επόμενο άρθροΜητροπολίτης Αλέξανδρος: Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν καυχιέται ότι είναι Χριστιανός. Οι Νεοέλληνες είμαστε αθεραπεύτως άθεοι! (vid, ph)