Τατούλης:Τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ πρέπει να τα πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και όχι οι δημότες (vids)

Η Κυβέρνηση έχει άγνοια της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση των  απορριμμάτων

Για πρόβλημα παράβασης καθήκοντος και για επιβολή των προστίμων σε φυσικά πρόσωπα και όχι στους πολίτες έκανε λόγο πριν λίγη ώρα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σχετικά με τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους δήμους και κατ’ε πέκταση στους δημότες, από 2 Ιουνίου για τις χωματερές.



Ο κ. Τατούλης, λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον αν.Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα των προστίμων για τους ΧΑΔΑ, και σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι δήμαρχοι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, παρόλο που τους είχε από την πρώτη στιγμή ζητήσει να τρέξουν τις διαδικασίες, ώστε να έχουν κλείσει οι χωματερές, κωλυσιέργησαν και τώρα έρχονται τα πρόστιμα. Πρόστιμα που αποτελούν την αρχή μίας σειράς προστίμων που θα αφορούν τη διαχείριση γενικότερα των αποβλήτων.
Μάλιστα ο κ. Τατούλης  αναφέρθηκε στο θέμα της νιτρορύπανσης, αλλά και στην μη διαχείριση των αποβλήτων των τυροκομείων και λοιπών μονάδων και δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα φαινόμενα που αμαύρωσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο με την υπόθεση του βιοαερίου.
Για τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, στο Υπουργείο, σχετικά με τους ΧΑΔΑ, έκανε λόγο για απουσία από πλευράς Κυβέρνησης κατεύθυνσης και προτάσεων όσον αφορά το θέμα των απορριμμάτων ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιλεκτική παρουσία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκου Πατσαρίνου και μίλησε για «ξεδιάντροπη στάση» και για «πρόβλημα δημοκρατίας».
Κάλεσε δε τους δημάρχους έστω και την ύστατη στιγμή να τρέξουν τις διαδικασίες που απαιτούνται  και ενημέρωσε πως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μιλά για δημόσιο φορέα και για χρηματοδότηση 100% δημόσιου έργου γιατί αυτό δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θα δοθούν χρήματα. Αντίθετα ενημέρωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει και τη διαβεβαίωση της νέας επιτρόπου της Ευρώπης για χρηματοδότηση δράσεων καινοτόμων για διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επίσης ενημέρωσε πως η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 765 εκ ευρώ για δομές που θα αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο κ.Τατούλης κάλεσε την Κυβέρνηση να μην παίζει μαζί τους σε αυτά τα ζητήματα και χαρακτηριστικά μίλησε για διακριτούς θεσμούς με διαφορετικές αρμοδιότητες και είπε πως «Η Κυβέρνηση δεν είναι ούτε η νταντά μας, ούτε ο μπαμπάς μας».
Επίσης έστειλε μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους να μην χρησιμοποιήσουν κανέναν ΧΑΔΑ μετά την αποκατάστασή τους, που θα γίνει μέχρι το τέλος του 2015. Και αυτό γιατί αν δεν αποκατασταθούν τα χρήματα θα επιστραφούν στην Ευρώπη και επιπλέον στην νέα χρηματοδοτική περίοδο δεν θα χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα.
Τέλος μιλώντας για την γενικότερη πολιτική συγκυρία ο κ. Τατούλης μίλησε για όξυνση των προβλημάτων, για απουσία ευρωπαϊκού προσανατολισμού από πλευράς Κυβέρνησης, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα και για έλλειψη σχεδίου από τους Κυβερνώντες.
Δείτε στο πρώτο βίντεο την αρχική τοποθέτηση του κ. Τατούλη και στο δεύτερο βίντεο τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση μαθητών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας (23/5)
Επόμενο άρθροΠοιοι είναι οι δικαιούχοι των αγροτεμαχίων του Δημοτικού Λαχανόκηπου