Κόντρα Τατούλη – Τσιρώνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων (vid, ph)

Ένταση επικράτησε, από ένα σημείο και μετά στην κοινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, την Πέμπτη, στην Τρίπολη.



Ο υπουργός ανέφερε ότι διαφωνεί με το σχεδιασμό της Περιφέρειας, αναφορικά όμως με την εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο στην Πελοπόννησο, λέγοντας ότι αυτό είναι εκτός σχεδιασμού υπουργείου. Πάντως, απέφυγε  να απαντήσει εάν θα ακυρώσει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, παρενέβη, λέγοντας στον υπουργό «μην διανοηθεί κανείς να πειράξει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Πελοπόννησο» και διευκρίνισε ότι υπάρχουν ποινικές ρήτρες.

Απευθυνόμενος μάλιστα ο κ. Τατούλης τόσο προς τον υπουργό, όσο και προς τον σύμβουλό του, Δημήτρη Πολιτόπουλο, τους είπε: «Μη λέτε πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε! Μην λέτε πολιτικολογίες! Σ’ αυτά είμαστε απέναντι. Θα υπάρξουν τεράστια πολιτικά ζητήματα αν γίνει προσπάθεια να σταματήσει το έργο μας».

Ειδικά για τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Βούτση, που είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι θα ακυρώσει τον διαγωνισμό της Περιφέρειας για τα σκουπίδια, ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυστηρό τόνο: «Ο κ. Βούτσης να καθίσει εκεί που είναι! Δεν μπορεί να παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο και την αυτονομία του κάθε θεσμού».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ξέσπασε, λέγοντας: «Υπερβαίνει τα όρια της φιλοξενίας σας ο τρόπος που μας μιλάτε. Έπρεπε να έχετε κάνει την αυτοκριτική σας, για την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην Πελοπόννησο.

Δεν μπορείτε εσείς να είστε τιμητής! Σας αποκαλώ υπεύθυνο για αυτή τη ζοφερή κατάσταση στην Πελοπόννησο!

Έχετε κι εσείς ευθύνες, οι δικές σας ευθύνες είναι πολλές! Αν θέλετε να έχετε το ανάστημα να μου κάνετε κριτική, πείτε συγγνώμη στους Πελοποννήσιους γι’ αυτά που δεν κάνατε!».

Ο κ. Τσιρώνης, φανερά ενοχλημένος απ’ αυτά που συνέβαιναν, με τους αντιπεριφερειάρχες όρθιους να αποχωρήσουν, τόνισε ότι: «Μας αποκαλέσατε αιθεροβάμονες και σοβιετία. Δεν ανέχομαι αυτό το ανακριτικό ύφος, ούτε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς!», ανέφερε.

Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε μ’ αυτόν τον τρόπο, ο περιφερειάρχης αποχώρησε από την αίθουσα και ξεκίνησε σύσκεψη με τους δημάρχους και φορείς της Αρκαδίας.

Στη συνεδρίαση με τους δημάρχους  και τους φορείς, μίλησε ο σύμβουλος του Υπουργείου Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το νέο σχεδιασμό του υπουργείου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ονέος σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα απορρίμματα, ξεκινά με διαβούλευση έως τις 10 Ιουνίου, για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε όλες τις Περιφέρειες, για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), με στόχο οι αναθεωρημένοι ΠΕΣΔΑ να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις, βάσει των μελετών των δήμων.

Υπογραμμίστηκε ότι, έως τότε, θα λειτουργεί η ενδιάμεση διαχείριση, σε 15 δήμους της Πελοποννήσου, με τις μονάδες που στη συνέχεια, ως ΚΔΑΥ, θα διαχειρίζονται το υπόλειμμα.

Η χρηματοδότηση για τη διαχείριση, ανέφερε πως θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ, με 900 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτό το σκοπό και θα τα διαχειριστούν οι δήμοι.

Επισημάνθηκε δε, ότι θα γίνεται εξαμηνιαία καταγραφή της διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους πολίτες, όπως για παράδειγμα, μείωση δημοτικών τελών.

Παράλληλα τονίστηκε πως οι δήμοι θα έχουν έσοδα και από τα ανακυκλώσιμα και θα μπορούν να δημιουργηθούν Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην πηγή ανά δήμο, όπου οι πολίτες θα πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα εκεί τα οποία θα πωλούνται από τα Κέντρα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τέλος, ανέφερε πως θα υπάρχει δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων δήμων και Κέντρων, για αγορά των ανακυκλώσιμων προϊόντων που θα συλλέγουν οι δήμοι.

Δείτε βίντεο με την κόντρα μεταξύ Περιφερειάρχη-Υπουργού στην οποία ενεπλάκησαν και οι αντιπεριφερειάρχες.

Προηγούμενο άρθροΠλήγμα για τον Αστέρα! Κάταγμα υπέστη ο Mazza!
Επόμενο άρθροΚάτοικοι Παλαιόχουνης: Η συνάντηση είναι ιδιωτική με τον Υπουργό. Δεν θέλουμε δημοσιογράφους (vid, ph)