Προβληματισμός, ερωτήματα και ένταση στην ενημέρωση των δημάρχων από την ΤΕΡΝΑ (vids, ph)

Κάτοικοι της Καλλιρόης συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου έγινε η ενημέρωση των δημάρχων- Διακοπές και φωνές στην αίθουσα όταν μιλούσε ο Αγραφιώτης- Παρόντες και κάτοικοι από τη ΔΕ Βαλτετσίου

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης που βρέθηκε στην Καλαμάτα



Χωρίς να έχει εκλείψει ο προβληματισμός των δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των κατοίκων κυρίως της Καλλιρόης (δήμος Οιχαλίας) και της Παλαιόχουνης (δήμος Τρίπολης) ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, η ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο 11 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα, ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Αγραφιώτης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ενημέρωση έγινε μετά από αίτημα των δημάρχων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώνεται στις 21 Ιανουαρίου.

Ο κ. Αγραφιώτης, αφού αρχικά ενημέρωσε για το έργο που σχεδιάζει η εταιρεία να υλοποιήσει, βάσει του Περιφερειακού Σχεδιασμού και των όρων του διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχε και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης και επεσήμανε κάτι που είχε αναφέρει και στην ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι δηλαδή η μονάδες θα είναι επισκέψιμες από μαθητές. Ο κ. Αγραφιώτης εξήγησε ακόμα πως η μονάδα δεν θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το υπόλειμμα για το οποίο υπάρχουν ενστάσεις θα είναι αδρανές και δεν θα επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα αφού ό,τι προέλθει από τη βροχή που θα πέφτει πάνω σε αυτό θα συγκεντρώνεται και θα μεταφέρεται σε βιολογικό καθαρισμό.

Ο κ. Αγραφιώτης προσπάθησε να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο από τους δημάρχους που αναφέρθηκαν κυρίως στο θέμα του κόστους που θα επιβαρύνει τον κάθε δήμο, αλλά και στο τι θα πρέπει να γίνει με την ανακύκλωση που ήδη κάνουν κάποιοι δήμοι, όσο και από κατοίκους των περιοχών όπου θα γίνουν οι μονάδες. Μάλιστα υπήρξαν και στιγμές έντασης, κυρίως από τους κατοίκους της Καλλιρρόης, και είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις ανθρώπων που μένουν στην περιοχή όπου θα γίνει η μία μονάδα, ότι «θα περάσετε πάνω από τα πτώματά μας», «θα χυθεί αίμα», «μην έρθετε να φτιάξετε σκουπιδοεργοστάσιο στην περιοχή» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις. Παρεμβάσεις υπήρξαν και από την περιοχή της Παλαιόχουνης, όπου και εδώ υπάρχει μεγάλη αντίδραση για την επιλογή της εν λόγω θέσης.

Ο κ. Αγραφιώτης επανέλαβε πως υλοποιούν τον ΠΕΣΔΑ και οι θέσεις επελέγησαν βάσει των όρων του διαγωνισμού και κρίθηκαν κατάλληλες με τη χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Σίγουρα ικανοποίηση δεν υπήρξε από τις απαντήσεις που δόθηκαν και μάλιστα οι δήμαρχοι εξέφρασαν πολλάκις τη δυσαρέσκειά τους γιατί δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του διαγωνισμού και δεν ήταν εταίρος σε όλη του την πορεία μέχρι σήμερα και φαίνεται πως δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για το τελικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε δήμος για τη μεταφορά των απορριμμάτων και γενικότερα την όλη διαχείριση. Και αυτό γιατί όπως κανείς καταλαβαίνει θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο κ. Αγραφιώτης ενημέρωσε μάλιστα πως ήδη έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. ο φάκελος του έργου για να ληφθεί η επιδότηση των 68.000.000 ευρώ και έτσι ενδεχόμενα στην περίπτωση που η ΜΠΕ δεν ψηφιστεί να μην δοθεί η επιδότηση. Μάλιστα κάποιοι έκαναν λόγο για εκβιασμό από πλευράς εταιρείας αλλά και περιφέρειας.

Τελική απόφαση από πλευράς δημάρχων δεν ελήφθη και περιμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι αλλά και τι θα αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια τόσο της Μεγαλόπολης όσο και της Τρίπολης κατά κύριο λόγο αλλά και τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια καθώς και το Περιφερειακό που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει.

Τον τελικό λόγο τον έχει το ΥΠΕΚΑ…

Ε.Τ.

Βίντεο με αποσπάσματα από την ενημέρωση του κ. Αγραφιώτη, τις στιγμές έντασης και τις διακοπές που γίνονταν στη διάρκεια της ενημέρωσης από πολίτες (ακούστηκαν απίστευτες φράσεις και εκφράστηκε οργή) και βέβαια οι ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και από κατοίκους της Καλλιρρόης και της ΔΕ Βαλτετσίου. 

Προηγούμενο άρθροΚόβονται τα ξερά και γέρικα δέντρα στο κέντρο της Τρίπολης (ph)
Επόμενο άρθροΤρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο συγκέντρωσε ο Αρκαδικός (vid, ph)