1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS…

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS



 

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τα αρχικά AIDS σημαίνουν “Acquired Immune Deficiency Syndrome” (Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας) και προκαλείται από τον HIV. Ένας άνθρωπος με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV, που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία ή Σάρκωμα Καπόζι, Σύνδρομο Επίσχνασης, βλάβες στην μνήμη ή καρκίνους. Το Aids συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από τη στιγμή που ο άνθρωπος μολυνθεί με HIV (συνήθως μεταξύ 2 εώς 10 χρόνια ή και περισσότερο). 

Είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 30.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV και περίπου 7.000 άνθρωποι μολύνονται κάθε μέρα που περνάει με την σεξουαλική επαφή να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου, η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής, ωστόσο και στην Ευρώπη ο αριθμός των νοσούντων ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι όμως και η κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως οι μολύνσεις από τον ιό που προκαλεί το AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον. Από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ. Ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοίκους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών. Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα ή 27% του συνόλου. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα. Ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δώσει στους ασθενείς με τον HIV σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, όμως τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως και κοστίζουν 10.000 ως 22.000 ευρώ το χρόνο.

Το Υπουργείο Υγείας απο την πλευρά του, δεσμεύεται να μοιράσει 100.000 σύριγγες αλλά και προφυλακτικά το αμέσως επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης της νόσου.

Στα ενθαρρυντικά πάντως, το γεγονός ότι, μέσα στον επόμενο χρόνο, είναι πιθανό να περάσει σε φάση κλινικών δοκιμών, ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να «εξολοθρεύσει» τον ιό HIV του AIDS. Το αισιόδοξο νέο έρχεται από διεθνή ομάδα ειδικών, η οποία αναφέρει ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε, έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταλλάξεις του ιού. Το γεγονός αυτό είναι άκρως σημαντικό, καθώς η ικανότητα που έχει ο HIV να μεταλλάσσεται γρήγορα και συχνά, αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τους ερευνητές που προσπαθούν να δημιουργήσουν θεραπευτικά εμβόλια εναντίον του.

Προηγούμενο άρθροΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Παραμένει το στρατόπεδο στην Τρίπολη!…
Επόμενο άρθροΠρόσκληση σε εθελοντές από το Δήμο Νότιας Κυνουρίας…