1 Νοεμβρίου: Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων…

1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ



O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει τη 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων». Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός, φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων.

Οι «Ημέρες» αφιερωμένες σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, στην ενημέρωση και τηνόληψη ασθενειών, αποτελούν ένα παγκόσμιο πια θεσμό, που υπενθυμίζει στους πολίτες την ευθύνη τους κυρίως απέναντι στον εαυτό τους, αλλά και απέναντι στους άλλους. Η «Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους οικείους τους τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του αποβιώσαντος συγγενούς της.

Η δωρεά οργάνων αποτελεί και ένα πολύ προσωπικό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να αναζητούν τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στην απόφασή τους αυτή. Μάλιστα οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα, είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες που να μπορεί να δώσει. Οπότε το θέμα της Δωρεάς Οργάνων καλό είναι να το αναλογιζόμαστε και αντίστροφα.

Το 2011 αποδεικνύεται μια ενθαρρυντική χρονιά για της μεταμοσχεύσεις. Μέχρι στιγμής, οι 64 δότες οργάνων έχουν συμβάλλει στη μεταμόσχευση 152 ασθενών που περίμεναν στις λίστες αναμονής του ΕΟΜ. Από τον Αύγουστο έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των δοτών της περσινής χρονιάς ενώ ο φετινός στόχος των 7 δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού (δηλ. 77 δότες οργάνων), ο οποίος θα το τοποθετήσει τη χώρα μας σε μια αξιοπρεπέστερη θέση στον Ευρωπαϊκό χάρτη, φαίνεται εφικτός και δίνει τη δυνατότητα για τοποθέτηση υψηλότερων στόχων για το 2012.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ. κ. Αναστάσιος Χατζής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με σκοπό και την αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, πρωταρχικό ζητούμενο είναι η υποστήριξη των Μ.Ε.Θ. από τη πολιτεία, για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου τους, και κυρίως η επάρκεια κλινών σε αυτές, κυρίως για τους ανθρώπους που μπορούν να σωθούν, αλλά και για τους δυνητικούς δότες. Επίσης και η ενίσχυση των Κλινικών Μεταμοσχεύσεων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με έμψυχο δυναμικό. Η μεταμόσχευση είναι μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οπόια δεν χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια, αλλά κυρίως ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να μετουσιώνεται η μεγαλοψυχία των συγγενών του δότη σε θεραπεία για άλλους ανθρώπους που πάσχουν».

Προηγούμενο άρθροΓιορτή καστάνου 2012…
Επόμενο άρθροΣυνέδριο για την ενέργεια και το περιβάλλον στην Τρίπολη (φωτο)…