124 ΠΒΕ | Eκδήλωση για τους αεροπόρους πολεμιστές στο έπος του ’40 (vid,ph)

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 19:13

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, την Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βετεράνων Αεροπόρων και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Συλλογής & Διανομής Ιστορικών Στοιχείων «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ», πραγματοποιούν εκδήλωση ιστορικής μνήμης, αφιερωμένη στους τριάντα (30) αεροπόρους πολεμιστές του έπους του 1940-41, που κατέπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, καταδιώκοντας την εχθρική αεροπορία. Δέκα από αυτούς είναι Πελοποννήσιοι. 

Κεντρικός ομιλητής,είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συλλογής & Διανομής Ιστορικών Στοιχείων «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Γεώργιος Δ. Μέρμηγκας, με θέμα «Οι τριάντα (30) μαχητές της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (Ε.Β.Α)που εφονεύθησαν ηρωικώς μαχόμενοι στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, κατά την περίοδο 1940-1941, ειδικά αφιερωμένη στους δέκα (10) Πελοποννησίους Φονευθέντες Ήρωες των Αιθέρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι για το εν λόγω θέμα δεν έχει γίνει ειδική αναφορά στο παρελθόν στην πόλη, αν και στους πεσόντες αεροπόρους της Βορείου Ηπείρου
συμπεριλαμβάνονται και τρείς (3) Αρκάδες αετοί, που υπηρέτησαν σε πολλαπλούς ρόλους σε
Πολεμικές Μοίρες Δίωξης και Βομβαρδισμού

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της 124 ΠΒΕ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, εντασσόμενη στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, τα ογδόντα (80) έτη από το Έπος του 1940-41, καθώς και την εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ.