«13η σύνταξη» και κοινωνικό μέρισμα ανακοινώνει ο Τσίπρας

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 13:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει σήμερα εκ νέου διανομή για την 13η σύνταξη. Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την εκ νέου διανομή της εφάπαξ «13ης σύνταξης» προς τους χαμηλο-συνταξιούχους, ενώ δεν αποκλείεται να γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μείωση του αφορολογήτου, το οποίο έχει προνομοθετηθεί από το 2016.Σημειώνεται ότι η 13η σύνταξη που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ποσό που θα διατεθεί έχει άμεση σχέση με το κοινωνικό μέρισμα.

Πότε θα ξεκινήσει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.

Το τελικό ποσό θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται ότι το μέσο μέρισμα θα ανέλθει σε 570 ευρώ και το ανώτατο μέρισμα στα 1.400 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Η διανομή θα γίνει μετά από αίτηση στην σχετική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr (δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί). Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή.

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με την περσινή διαδικασία, που θα ισχύσει και για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, οι αιτούντες θα επιβεβαιώνουν τον ΑΜΚΑ τους ενώ θα ζητείται ένα e-mail και αριθμός κινητού τηλέφωνο, για την αποστολή ειδοποιήσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλωθεί ένα ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικά δικαιούχοι είτε συνδικαιούχοι.

Η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνεται μόνον σε αυτόν τον IBAN και αν δεν δηλωθεί οι δικαιούχοι, ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια, θα χάνουν το μέρισμα.

Πηγή: aftodioikisi.gr