17 Μαρτίου – Αρεόπολη: Εορταστικές εκδηλώσεις για την έναρξη της επανάστασης (vid, ph)

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 13:17

Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις στην Αρεόπολη, ιστορική έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, για την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Τσίμοβα, όπως λεγόταν τότε η Αρεόπολη, συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, όπου ύστερα από δοξολογία στον Ιερό Ναό των Παμεγίστων Ταξιαρχών, υψώνοντας το λάβαρο της επανάστασης με το “ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ”, ορκίστηκαν να αγωνιστούν για τη λευτεριά της πατρίδας και κήρυξαν τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τα στρατεύματα των Μανιατών, υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κινήθηκαν απελευθερώνοντας στις 23 Μαρτίου του 1821 την Καλαμάτα, που είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του αγώνα και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό.Οι εκδηλώσεις στην Αρεόπολη ξεκίνησαν χθες με πανηγυρική δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου, όπως και τότε, στο ναό των Ταξιαρχών και στη συνέχεια μαθητές και μέλη σωματείων στην πλατεία προ του ναού έκαναν αναπαράσταση της ορκωμοσίας των επαναστατημένων Μανιατών, ενώ ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη, που τόνισε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενότητας των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας πως κάθε φορά που ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Σταύρος Αραχωβίτης, Θανάσης Δαβάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Ηλίας Κασιδιάρης, Κώστας Κατσαφάδος, ο γραμματέας των ΑΝΕΛ Γιάννης Μοίρας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα και εκπρόσωποι των λοιπών αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών του νομού και της Περιφέρειας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ενώ πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το χώρο των εκδηλώσεων κι απέδωσαν τιμές.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης βράβευσε σωματεία και εκπροσώπους από διάφορες περιοχές της χώρας, που έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις.

Να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια κατάθεσης στεφάνων μια μικρή ομάδα προσπάθησε να δημιουργήσει επεισόδιο, αποδοκιμάζοντας τον υπουργό Εσωτερικών και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, αλλά με την παρέμβαση του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου και της αστυνομίας, τα άτομα αυτά απομονώθηκαν.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Πηγή βίντεο: report24.gr

Πηγή φωτο: photoreporter.gr