19 & 20 Μαρτίου: Γιορτάζει το εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στον ιστορικό λόφο

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 14:38

Το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Μαρτίου, γιορτάζει το εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στον ιστορικό λόφο που αποκαλείται και «το μπαλκόνι» της Τρίπολης. Το εξωκλήσι είναι χτισμένο εκεί ακριβώς που ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς έχτισε μια μικρή εκκλησία τους Αγίους Θεοδώρους.

Το Σάββατο απόγευμα στις 6.00 θα τελεστεί εσπερινός. Την Κυριακή το πρωί μετά την Θεία Λειτουργία θα τελεστεί μνημόσυνο για τον μεγάλο απελευθερωτή του γένους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.Μετά την θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο, αγώνες σκοποβολής με την συμμετοχή κυνηγών. Την ευθύνη διεξαγωγής των αγώνων έχει ο Κυνηγετικός και Σκοπευτικός Σύλλογος Τρίπολης και τις πρώτες βοήθειες οι εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκοπευτικοί αγώνες έχουν τις ρίζες τους από τα χρόνια της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς, όπου ο Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του στον ιστορικό λόφο πραγματοποιούσαν σκοπευτικούς αγώνες για να εξασκούνται στο σημάδι και να είναι ετοιμοπόλεμοι. Εδώ και πολλά χρόνια, προς τιμή του μεγάλου Στρατηλάτη, πραγματοποιούνται Σκοπευτικοί Αγώνες από τον Κυνηγητικό Σύλλογο της Τρίπολης στο χώρο του σκοπευτηρίου που έχει στηθεί δίπλα στο εξωκλήσι.

Δίπλα στο εξωκλήσι βρίσκεται βράχος ο οποίος έχει την μορφή θρόνου. Η παράδοση αναφέρει ότι σε αυτό το βράχο καθόταν ο Κολοκοτρώνης, αγνάντευε την Τριπολιτσά και έστηνε τα σχέδια του για την απελευθέρωση της.

Δεκάδες πιστοί μάλιστα την ημέρα αυτή καταφτάνουν στον ιστορικό λόφο πεζοί διασχίζοντας μονοπάτι που ξεκινά κοντά από το 11ο Σύνταγμα και φτάνει στο εξωκλήσι.