3 – 7 Ιουλίου, Λεωνίδιο MELITZAZZ 2019 BITTERSWEET

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 19:03

Ο αποχαιρετισμός.
Ο αποχωρισμός. Ο μισεμός. Η πίκρα.
Η υπόσχεση.
Η επιστροφή. Η επανένωση. Η γλύκα.

Βαλίτσες γεμάτες πίκρα και όνειρα, φευγιό κι επιστροφή, αποχωρισμό κι αντάμωση. Μπαούλα γεμάτα μνήμες και συναισθήματα, ψυχές γεμάτα.
Πυργόσπιτα και αρχοντικά χτισμένα απ’ τα καζάντια της ξενιτιάς, ξενόφερτες συνήθεις που εμπλουτίζουν τον τσακώνικο πολιτισμό.
Θουρίδες στα τσακώνικα αρχοντικά με το καντηλάκι της επιστροφής αναμμένο και με τη φλόγα της ελπίδας να σιγοκαίει, δείχνοντας τον δρόμο της επιστροφής.
Πικρός ο χωρισμός, γλυκιά η αντάμωση.
Εδώ στην Τσακωνιά είναι πολύ γνωστό το συναίσθημα αυτό. Πότε για καλό και πότε για κακό, ο αποχαιρετισμός ήταν πάντα βασικό συστατικό στη ζωή και στο φευγιό των Τσακώνων.
Στο φετινό μας Μελιτζάzz ψάχνουμε στιγμές αποχαιρετισμού, αλλαγής της ζωής, στενοχώριας, ελπίδας, επιστροφής, χαράς.
Γλυκόπικρα.
Ή, καλύτερα, πικρόγλυκα.
Όμως γευστικά, μουσικά, χορευτικά, κινηματογραφικά, καλλιτεχνικά, διαδραστικά, νοσταλγικά, έντονα και τσακώνικα.
Και βέβαια, νόστιμα, με την τσακώνικη μελιτζάνα μας, την πιο γλυκιά ανάμεσα στις πικρές μελιτζάνες.Όμορφα.
Όπως κάθε χρόνο.

Μελιτζάzz
Στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου θα μας περιμένουν πολλές συναυλίες, από jazz και βαλκανικές μουσικές μέχρι rock και παραδοσιακά, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, κινηματογράφος, περιήγηση και ξεναγήσεις, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής.
Το φεστιβάλ συνεχίζει για 14η χρονιά να υπόσχεται εκπλήξεις και ανατροπές στους επισκέπτες της όμορφης αρκαδικής πόλης. Από την Τετάρτη 3 ως την Κυριακή 7 Ιουλίου το Μελιτζάzz 2019 σας προσκαλεί στην ατμόσφαιρα και τον πολιτισμό του Λεωνιδίου.

Το φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και chef συνεισφέρουν στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη του Λεωνιδίου, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Αφορμή και οδηγός η περίφημη Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.
Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν, προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.
Η θεματολογία του φεστιβάλ έχει ως σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει ρεμπέτικο, oriental, flamenco, σέρβικα χάλκινα, gypsy swing, jazz, βαλκανικά, κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα, latin, samba, tango, salsa, capoeira, maculele, fusion, χορωδίες, φιλαρμονικές, χορευτικές ομάδες και συλλόγους, κινηματογραφικές προβολές και πρεμιέρες και πολλά άλλα.

Διοργάνωση: Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα A.E.
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική διεύθυνση: Σωτήρης Μπόλης