36η Philoxenia | Επισκέπτες “ξεναγήθηκαν” στην Γορτυνία – Κ.Ποζρικίδης: “Έχετε ένα εξαιρετικό προϊόν με…ψυχή!” (vid)

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 20:28

«Γορτυνία – Ιστορικός και Μοναστηριακός τουρισμός» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Δήμος Γορτυνίας, στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, μέσα από την θεματική του σταντ του, αλλά και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Σάββατο 13 Νοεμβρίου) στο open stage του περίπτερου 13 της Helexpo.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ιστορικά, εμβληματικά Μοναστήρια της Γορτυνίας, τα μοναστήρια του γένους και του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης στον χαιρετισμό του ανέφερε, πως συζητώντας με Βορειοελλαδίτες, διαπίστωσε πως για πολλούς η Γορτυνία αποτελεί άγνωστο προορισμό, κάτι που όπως τόνισε, μπορεί να αλλάξει τόσο μέσα από τις επαφές που έγιναν στο πλαίσιο της έκθεσης, όσο και μέσα από αυτή την εκδήλωση, που θα δώσει – όπως ανέφερε ο Δήμαρχος- σε όλους την δυνατότητα να γνωρίσουν την Γορτυνία, ένα παραμύθι στο κέντρο της ορεινής Αρκαδίας. Παράλληλα υπογράμμισε τον ξεχωριστό ρόλο της Γορτυνίας στην επανάσταση του 1821, μιλώντας  μεταξύ άλλων για τους ιστορικούς τόπους της περιοχής, τόπους άρρηκτα συνδεδεμένους με την ελληνική επανάσταση. «Η Γορτυνία μένει στις καρδιές όσων την επισκέπτονται για το φυσικό κάλλος, τους ανθρώπους της και την ιστορία της», υπογράμμισε ο κ.Κούλης.

Ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο που στόχο είχε να «συστήσει» την Γορτυνία σε όλους όσους θέλουν να την επισκεφθούν.

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα.Βούλα Πατουλίδου στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην ιστορία, την πίστη, την τέχνη και τον πολιτισμό τα αιμοφόρα αγγεία – όπως είπε – της χώρας, που κάνουν την «καρδιά» της να χτυπά. Ακόμα μίλησε για το μουσείο του Λούβρου, όπου υπάρχει πίνακας εμπνευσμένος από τοπίο της Γορτυνίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Μακεδονία ανακάλυψε την Πελοπόννησο και η Πελοπόννησος την Μακεδονία τα τελευταία δυο χρόνια. Είναι εξαιρετικό πως βλέποντας το βίντεο για την Γορτυνία, διαπιστώνω, πως έχετε ένα εξαιρετικό προϊόν με ψυχή! Χρειάζεστε marketing και νομίζω πως αυτό το κομμάτι το βάλατε στον σωστό δρόμο με τις συναντήσεις σας εδώ. Έχετε ένα αυθεντικό προϊόν. Η ΔΕΘ HELEXPO θα είναι πάντα δίπλα σας».

Η κα.Αννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της έκθεσης, η οποία – όπως είπε – δίνει την ευκαιρία σε όλους ακόμα και στους Πελοποννήσιους να δουν και να θαυμάσουν τα υπέροχα μέρη της Γορτυνίας. «Η Γορτυνία είναι το καμάρι της Πελοποννήσου. Έχει τόσες ομορφιές και τόσα ανεξερεύνητα μονοπάτια. Έχει απίστευτα μοναστήρια, παραδοσιακούς οικισμούς και πανέμορφα χωριά που έχουν βραβευθεί και προβληθεί ως τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σας προσκαλώ όλους να έρθετε στην Γορτυνία και να νιώσετε την ζεστασιά των ντόπιων. Θα γυρίσετε πίσω κουβαλώντας πολύ όμορφες αναμνήσεις που θα σας κάνουν να θέλετε πάντα να γυρίζετε στον τόπο αυτό».

O Αρχιμανδρίτης πατέρας Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου «Τα μοναστήρια της Γορτυνίας και της Μεγαλοπόλεως» αρχικά εξέφρασε την χαρά και την τιμή που ένιωσε για την γνωριμία του με την κα.Πατουλίδου, ενώ έκανε γνωστό , πως της έχει ήδη γίνει πρόσκληση να επισκεφθεί την Γορτυνία, όπου και θα τιμηθεί για την προσφορά της στον Ελληνισμό.

Ο Αρχιμανδρίτης «ξενάγησε» τους παρευρισκόμενους στα μοναστήρια της Γορτυνίας, μέσα από μοναδικές εικόνες και περιγραφές που αποτύπωναν με λόγια την ομορφιά και την μοναδικότητα των μονών της περιοχής. Παράλληλα μετέφερε στους παρευρισκόμενους και τα λόγια των επισκεπτών, που φεύγουν με την ψυχή τους γεμάτη απερίγραπτες εικόνες, αγάπη και γαλήνη μετά την επίσκεψη τους στις Μονές.

Ο διευθυντής σπουδών Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Νικόλαος Κόιος αφού συνεχάρη των Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Κανάκη για την εξαίσια παρουσίαση του, τόνισε μεταξύ άλλων: “Η λέξη τουρισμός – για όσους αναρωτιούνται, αν μπορεί να υπάρξει θρησκευτικός τουρισμός  – προέρχεται από το θρησκευτικό περιβάλλον, από τα οργανωμένα προσκυνήματα που γινόντουσαν προς τιμήν του Αγίου Μαρτίνου στην Γαλλική πόλη Τουρ”, ενώ πρόσθεσε: “Αυτή την τεράστια πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη την οποία μας έχει αφήσει η εκκλησία μας ανά τους αιώνες, αξίζει να γίνει αντικείμενο του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού, διότι έχει να κερδίσει τόσο ο τόπος μας όσο και οι ψυχές όλων των ανθρώπων”.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης 915 και η Pemptousia TV

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση: