6η ημερίδα γνωριμίας των Ιερών Μονών της Αρκαδίας (+φωτο)

Τρίτη, 26 Μάρτιος 2013 07:46

Σε μια ασυνήθιστη κοσμοσυρροή, αληθινή κοσμοπλημμύρα, το δραστήριο αυτό σωματείο πέτυχε να φέρει την Αρκαδία στην καρδιά της Αθήνας προβάλλοντας, μέσα από γιγαντοοθόνες, τα ιστορικά και θαυματουργά Μοναστήρια της, την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, τις όμορφες παραλίες της, τα καταπράσινα βουνά της.

Την ωραία εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.Αλέξανδρος, ο Μητροπολίτης Γορτυνίας και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Ιερεμίας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαρσάλων κ.κ.Κύριλλος, ο   Αιδεσιμότατος κ.Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Ζαχαριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο κ. Δημήτριος Κωστόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Μεγαλοπόλεως κ.Παναγιώτης Μπούρας, ο Δήμαρχος Νοτίου Κυνουρίας κ. Ιωάννης Μαρνέρης και ο κ. Ιωάννης Κουτσαδράμης, Πρόεδρος Αρκάδων Ιλίου Αττικής και συνεργάτη της Ημερίδος, ο κ. Γιαννικόπουλος Ηλίας Ιστορικός Συγγραφέας, τέως Πρόεδρος της Πανγορτυνιακής Ένωσης Αρκάδων, η κ. Νίκη Αθανασοπούλου Υπεύθυνη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δήμου Νοτίου Κυνουρίας.

Επίσης τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι Πολιτευτές κ. Κωνσταντίνος Βλάσσης, κ. Παναγιώτης Βαλασσόπουλος, και Νικόλαος Κωστόπουλος, και οι Πρόεδροι Συλλόγων και Ενώσεων Αρκαδικών Σωματείων Ιωάννης Αποστολόπουλος Πρόεδρος Λεβιδιωτών, Φώτιος Τούντας της Ένωσης Τριπολιτών, κ. Βασίλειος Γιαννακάκος Πρόεδρος Π.Ο.Ε., Αντώνιος Δρεμέτσικας Πρόεδρος Θέλπουσας, Άγγελος Γάκης επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Βιζικιωτών, κ. Νίκος Αντζινάς Πρόεδρος Αρτκάδων Ηλιουπόλεως, κ. Νίκος Παπανικολάου Αντιπρόεδρος Π.Ο.Ε., κ. Ιωάννης Δάλκος Γραμματέας Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων, κ. Ελένη Νασιοπούλου Γενική Γραμματέας του Ταϋγετικού Συνδέσμου και Αργύριος Αγγελάκος, τέως Αντιπρόεδρος Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κα Μαρία Μαντούβαλου, Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αρκαδίας, ο κ. Δημήτρης Λαγός Καθηγητής Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο κ. Φίλιππος Νικολόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης.  

Οι Δημοσιογράφοι κ. Κώστας Καλύβας, κ. Μηλιώ Κουνιά, κ. Δημήτριος Γιαννακούρας, κ. Καλύβα Πένυ, κ. Σπύρος Τσαρμπόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων κ.Γεώργιος Ζαραφέτας κήρυξε τις εργασίες της Ημερίδας:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.Αλέξανδρε, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Γορτυνίας και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Ιερεμία, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαρσάλων κ.κ.Κύριλλε, Αιδεσιμότατε πάτερ Κυριακόπουλε, προσκυνώ την αγιοσύνη σας, προσδοκούμε τις πατρικές σας ευχές.

Κύριοι Βουλευτές, κύριοι Πολιτευτές, κύριε Ευάγγελε Γιαννακούρα Αντιπεριφερειάρχα και συνδιοργανωτή της Ημερίδας, Κύριοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχε Δήμου Ιλίου κύριε Ιωάννη Γκιώνη, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κύριε Πρόεδρε των Ξενοδόχων Αρκαδίας και εκπρόσωπε του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος, Κύριοι Πρόεδροι και Σύμβουλοι Μεγάλων Αρκαδικών Σωματείων, Αγαπητοί Συμπατριώτες Αρκάδες,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω και σας εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ που αξιολογήσατε το σκοπό της Ημερίδας και μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων είναι μια ένωση προσώπων, που μπορεί να γίνει μέλος της όποιος έλκει την Αρκαδική καταγωγή και μένει στην ελληνική επικράτεια. Σας καλούμε όλους να γίνετε μέλη και να αγκαλιάσετε την Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων Ώστε να γίνει μια μεγάλη δύναμη για το καλό της μάνας γης Αρκαδίας.

Κύριος σκοπός της Ένωσης είναι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκησης για την Ανάπτυξη της Αρκαδίας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσετε η 6η Ημερίδα που οργανώσαμε σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, με στόχο την ανάταση του χριστιανικού αισθήματος και την ανάδειξη των Ιερών και Ιστορικών Μονών της Αρκαδίας “Ο Φάρος της Ορθοδοξίας και Άγιου Όρους της Πελοποννήσου”.

«Το πρώτο μοναστήρι που εκτίστηκε στην Πελοπόννησο είναι η Μονή του Προδρόμου (Καστρί Κυνουρίας). Αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγγίλιο του έτους 930 μ.Χ., ταυτόχρονα με το Μοναστήρι του Φιλοσόφου στη Γορτυνία.

Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Ευάγγελο Γιαννακούρα, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος και τον Μητροπολίτη Γορτυνίας και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία και με τους Δημάρχους Αρκαδίας έχουμε αναπτύξει πρόγραμμα που στοχεύει στην ένταξη της Αρκαδίας στον πνευματικό, θρησκευτικό τουρισμό μέσα από την ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής μας κληρονομίας, έτσι ώστε η Αρκαδία να εξελιχθεί σε μια μεγάλη τουριστική βιομηχανία».

Ο κ. Ζαραφέτας συνέχισε λέγοντας:

«Στην Αρκαδική γη ο Ελληνισμός και η χριστιανοσύνη έδιναν χέρι – χέρι εδώ και αιώνες την μάχη για να ακούγεται ολοένα και πιο δυνατά η φωνή της πατρίδας μας και το πανανθρώπινο μήνυμα της ορθοδοξίας στα πέρατα της οικουμένης. Βρισκόμαστε και σήμερα για να τιμήσουμε αυτήν την διαχρονική προσφορά της Ορθοδοξίας στην διαδρομή του Ελληνισμού για την υπεράσπιση των Ιερών τόπο και συμβόλων για την διαρκή θωράκιση της ορθοδοξίας απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.

Η Αρκαδία ως ορεινός χώρος της Πελοποννήσου διαθέτει μια προνομιακή θέση, που τα πλεονεκτήματά της δεν έχουν αξιοποιηθεί στον απαιτούμενο βαθμό. Είναι ικανή να προσελκύσει ανθρώπους ποιότητας απ’ όλο τον κόσμο.

Διαθέτει ένα τεράστιο αποθεματικό φυσικής ομορφιάς όπως κι ένας ανεκτίμητος πλούτος ιστορίας – αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν έχει αναδειχθεί στον απαιτούμενο βαθμό ώστε να διαμορφωθεί σε σταθερό πόλο τουριστικής Ανάπτυξης.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το διοικητικό συμβούλιο για τη μεγάλη στήριξη που μου παρέχει, τον κ. Κώστα Κουμπέτσο, συνιδρυτή της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων για τη μεγάλη του προσφορά και τη μεγάλη στήριξη στο έργο μας καθώς και όλους εσάς που τιμάτε και αναγνωρίζετε το έργο μας.

Μετά την ομιλία του Προέδρου ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα από τα Μέλανα του Δήμου Νοτίου Κυνουρίας με παραδοσιακά όργανα που είχε οργανώσει η κ. Μηλιώ Κουνιά και τραγούδησαν παραδοσιακά τσακώνικα τραγούδια. Αξίζει κάθε έπαινος στους οργανωτές του χορευτικού και στο Δήμαρχο Νοτίου Κυνουρίας κ. Ιωάννη Μαρνέρη για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε για την προβολή του Δήμου του με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που μοίρασε στους παρευρισκόμενους.

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες σχετικά με το θέμα της ημερίδας (Ιστορία των Ιερών Μονών της Αρκαδίας και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομίας) από τους εκλεκτούς μας ομιλητές. Τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια από τη Μάνα Γη Αρκαδία και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό για το μεγάλο τους ταλέντο ο Αιδεσιμώτατος κ. Κυριακόπουλος και ο κ. Κώστας Παυλόπουλος.

Η παρακάτω τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων κ. Ζαραφέτα η οποία έχει ως εξής:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΑΡΚΑΔΩΝ – ΤΩ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΩ ΚΑΙ ΦΙΛΟΧΡΗΣΤΩ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ κ.κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ, ΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΝΘ ‘ΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΡΑΤΤΕΙ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΤΗ 6/3/2013. ΔΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΡΑΦΕΤΑΣ“.

Την εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό και ευχαριστίες ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης κ. Πάνος Αναγνωστόπουλος, του οποίου η συμβολή για την πραγματοποίηση και επιτυχία της Ημερίδας ήταν καθοριστική.

 Δείτε φωτογραφίες: