6η Μαρτίου: Πανελλήνια μέρα κατά της βίας στο σχολείο

Ανακοίνωση Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου

Ο όρος σχολικός εκφοβισμός (school bullying) περιγράφει την εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε 16.227 μαθητές από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) ένας στους τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών. 



Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού με ποσοστό 31,98%, ενώ πρώτη είναι η Λιθουανία σε ποσοστό 51,65%, δεύτερη η Εσθονία με 50,20%, τρίτη η Βουλγαρία με 34,66%, πέμπτη η Λετονία με 25,21% και έκτη η Ιταλία με 15,09%. θύτες τους, εντός και εκτός σχολείου.
Γι΄αυτό το λόγο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όρισε την  6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, δίνοντας την αφορμή σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας που εκδηλώνεται μεταξύ μαθητών, αλλά και να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου έχει ήδη προβεί σε  δράσεις, όπως ημερίδες  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία, καθώς η προσέγγιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού πρέπει να είναι ολιστική και η συνεργασία όλων απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτής της ολιστικής προσέγγισης, οι παρεμβάσεις αφορούν όλους: την τάξη, το σχολείο, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Για το σκοπό αυτό, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου έχει ξεκινήσει και συνεχίζει να υλοποιεί μια σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ανά περιφερειακή ενότητα με το επιστημονικό προσωπικό του «Χαμόγελου του Παιδιού», του « Συνήγορου του Παιδιού»  και της  Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ),  οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ώστε να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας μεταξύ ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Προηγούμενο άρθροΕξετάσεις για την οστεοπόρωση στη Σκάλα Λακωνίας
Επόμενο άρθρο«Τρίπολη: Αλλάζουμε τα δεδομένα»-Και επίσημα υποψήφιος Δήμαρχος ο Ν. Τσιαμούλος (vid, ph)