8 γυναίκες Πνευμονολόγοι-Φυματιολόγοι εκφράζουν τις σκέψεις τους, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2021 θέλει να ευχαριστήσει και να συγχαρεί όλες τις γυναίκες συναδέλφους της ειδικότητας από κάθε δομή υγείας, δημόσια ή ιδιωτική, οι οποίες καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και κάτω από πολύ ιδιαίτερες και δύσκολες επαγγελματικές και προσωπικές συνθήκες συνεχίζουν να προσφέρουν τα μέγιστα στον αναπνευστικό ασθενή. Έτσι λοιπόν, καλέσαμε 8 Μαρτίου, 8 συναδέλφισσες από κάθε γωνιά της Ελλάδας να μοιραστούν τις σκέψεις τους, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Αναστασίου Σοφία, Ιδιώτης Πνευμονολόγος- Ρόδος: «Δεν θα σταθώ σ’αυτά που μας πήρε η πανδημία. Θα σταθώ σε αυτά που μας έδωσε. Μαζί με τα σπίτια μας νοικοκυρέψαμε και τις προτεραιότητες μας και αυτό το κλισέ ετών “η υγεία πάνω από όλα”,  ξαφνικά απέκτησε νόημα. Ήταν σαν κάποιος να μας έλεγε σταμάτα και δες!»



Γκιουλέκα Πασχαλίνα, Ιδιώτης Πνευμονολόγος- Θεσσαλονίκη: «Η ανάγκη για τη διατήρηση της ζωής μας ένωσε και πάλι σαν Έθνος. Η συνεργασία όλων των φορέων και ειδικοτήτων έφερε ένα καλό αποτέλεσμα συνολικά. Όλοι έχουμε κουραστεί αλλά τώρα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, η αρχή του τέλους έχει γίνει.»

Δαμιανού Γιούλα, Ιδιώτης Πνευμονολόγος-Νομός Αρκαδίας: «Μέσα στην πανδημία ως γιατρός ωρίμασα, ως πολίτης θύμωσα με τους επιπόλαιους, ανεύθυνους “παντογνώστες”, ως μητέρα τσακώθηκα ΠΟΛΥ προστατεύοντας τα “μικρά” μου, ως σύντροφος απόλαυσα όσα δεν προλάβαινα, ως γυναίκα με ομόρφυνε μια ακόμα ρυτίδα που….κέρδισα.»

Δεβενέ Σωτηρία, Ιδιώτης Πνευμονολόγος-Λιβαδειά: «Τον τελευταίο χρόνο η οικογένεια μου έχει διευρυνθεί με πολλά μέλη, τους ασθενείς με covid. Άπειρες ώρες στο τηλέφωνο και ταυτόχρονα να τρέχουν και οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Δύσκολος και απαιτητικός ρόλος.»

Παλαύρα Μαρία, Πνευμονολόγος ΤΕΠ ΣΩΤΗΡΙΑ: «Ένας χρόνος πανδημίας από τον ιό SARS-CoV2 και οι γυναίκες γιατροί με συναίσθηση ευθύνης και καθήκοντος στην πρώτη γραμμή της μάχης, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, με εφόδια την επιστημονική γνώση και τον εμβολιασμό.»

Ραφτοπούλου Σύλβια, Πνευμονολόγος ΜΕΘ ΚΑΑ ΣΩΤΗΡΙΑ: «Γιατρός, σύζυγος, μάνα, γυναίκα. Ώρες ατέλειωτες στο νοσοκομείο και μετά οι δουλειές στο σπίτι όπως όλες οι γυναίκες.  Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω, αλλά ξέρω ότι η θετική έκβαση του ασθενούς και η αγκαλιά της κόρης μου έχουν γίνει πια όλη μου η ζωή.»

Σιγάλα Ιωάννα, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ευαγγελισμός: «Η πανδημία για εμένα είναι οι εναλλαγές έντονων συναισθημάτων, η επιστημονική πρόκληση,  οι άνθρωποι που παλεύουν ή πεθαίνουν μόνοι, o αναγκαίος περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και η ευκαιρία για ενδοσκόπηση, η ελπίδα του εμβολίου.»

Τσόλκα Νίκη, Επικουρική Πνευμονολόγος, Νοσοκομείο Πατρών “ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”: «Ένας χρόνος αβεβαιότητας, απόγνωσης, κούρασης αλλά και ικανοποίησης για τους ασθενείς που βγήκαν νικητές από την μάχη με τον κορωνοϊό. Αυτό το χρόνο οι γυναίκες υγειονομικοί εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή με αυταπάρνηση, έχοντας αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα.»

Η Πρόεδρος Μάτα Τσικρικά

Ο Γ.Γραμματέας Δημήτρης Γράσσος

 

Προηγούμενο άρθροΕνισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Επόμενο άρθροΒ. Κικίλιας: Παρακολουθούμε το θέμα των μεταλλάξεων