9ο Λαγκαδινό καρναβάλι: Οι Αρκαδικοί Μύθοι…ζωντανεύουν! (vid)

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016 19:10

Οι Αρκαδικοί μύθοι ζωντανεύουν…Η παρέα του Τράγου καταφθάνει…Δριμύτερη!

Το ένατο είναι γεγονός! Το μόνο που μας χωρίζει είναι οι λίγες μέρες που απομένουν.Φέτος καταφέραμε και έχουμε ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα από το περσινό. Οπότε μιλάμε ευθέως και πάλι για το καλύτερο Αρκαδικό καρναβάλι.
Το Λαγκαδιανό Καρναβάλι είναι ένα Φεστιβάλ χορού, ποτού και ξεφαντώματος που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το τριήμερο της αποκριάς. Ένα φεστιβάλ όπου εκατοντάδες επισκέπτες «καταλαμβάνουν» όλους τους δημόσιους χώρους του χωριού, με πλήθος εκδηλώσεων και τις 4 μέρες που διαρκεί.

Τα παλιά σχολεία, οι πλατείες, το Πνευματικό Κέντρο, η συντήρηση και η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα, ακόμα και οι έρημοι κατά το χειμώνα δρόμοι του χωριού, ζωντανεύουν, γεμίζουν με χρώματα και μουσικές και αποκτούν χρήση από εκατοντάδες νέους που κατακλύζουν κάθε χρόνο τον γραφικό αυτό ορεινό λιθόκτιστο οικισμό, 2,5 ώρες μόλις από την Αθήνα.

Το Πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην έδρα του συλλόγου μας, το Β’ δημοτικό σχολείο στον επάνω μαχαλά, που για όλο το προηγούμενο διάστημα έχει μετατραπεί στο καρναβαλικό εργαστήριο. Από τις 20.00 και μετά σας περιμένουμε με κεράσματα και μουσικές να κηρύξουμε την έναρξη του 9ου Λαγκαδινού καρναβαλιού.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου ξανασυναντούμε την αγαπημένη μας ομάδα κουκλοθεάτρου «Τα Πάντα ΦΙ», στη νέα τους παράσταση για μικρούς και μεγάλους «ο Γαιγλάρος». Η βραδιά θα συνεχιστεί με αυθεντικό παραδοσιακό – δημοτικό γλέντι, με τους «τσαρούxι project» μέχρι το πρωί, με τη βοήθεια του μαγικού ζωμού!

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, όσοι επισκέπτες αλλά και ντόπιοι επιθυμούν στις 16.30 μπορούν να συμμετάσχουν στην περιήγηση στα καλντερίμια του χωριού, με αφετηρία την κεντρική πλατεία, που διοργανώνουμε σε συνεργασία με την κίνηση «Άνθη της Πέτρας». Περπατάμε στο τόπο των μαστόρων της πέτρας, επισκεπτόμαστε μία σειρά ιστορικών κτιρίων με έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον και καταλήγουμε στο καρναβαλικό εργαστήρι.

Στις 18:00 στο Καρναβαλικό Εργαστήρι στο παλιό Β’ δημοτικό σχολείο Λαγκαδίων συγκεντρώνονται όλοι οι καρναβαλιστές, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στα γκρουπ της παρέλασης του καρναβαλιού.

Η καρναβαλική πομπή θα ξεκινήσει στις 19:30 από το Εργαστήρι ενσαρκώνοντας μυθικά όντα του Μαινάλου. Ο θεός Διόνυσος με τους Βάκχους προσφέρουν το κρασί, ο θεός Πάνας κυνηγά τις Νύμφες και γύρω τους χορεύουν τα Ξωτικά, οι Αμαζόνες, οι Μάγισσες με το Δράκο, οι Μάγοι και οι Καλικάτζαροι.

Η παρέλαση περνώντας από λιθόστρωτα καλντερίμια, αναμένεται να φτάσει στην κεντρική πλατεία Λαγκαδίων στις 20:00, συνοδεύοντας τον Τράγο και άλλα χειροποίητα άρματα, πλαισιωμένη από το εντυπωσιακό fire show των tribal caravan. Φέτος, την μουσική υπόκρουση δίνει η πολυμελής ομάδα κρουστών TERRA DJEMBE.

Η πομπή ολοκληρώνεται στην Πλατεία Ηρώων με το κάψιμο του Τράγου και τον εκστατικό χορό γύρο από τη φωτιά, συνοδεία των κρουστών.

Το γλέντι όμως δε σταματάει καθώς οι εκρηκτικοί Σαζμάν από την Πάτρα ακριβώς δίπλα από τη πλατεία, στο Αθανασοπούλειο πνευματικό κέντρο θα είναι on-stage για να κορυφώσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Την Καθαρά Δευτέρα κατεβάζουμε ρυθμούς και από τις 12:00 το μεσημέρι, ένα τσουκάλι με παραδοσιακή Λαγκαδινή φασολάδα θα σιγοβράζει στην πλατεία πλάι σε σαρακοστιανά εδέσματα. Από τις 10:00 το πρωί, όσοι επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στον Προφήτη Ηλία για το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Φιλοξενία

Όπως κάθε χρόνο ανοίγουμε το παλιό γυμνάσιο – λύκειο για φιλοξενία επισκεπτών. Φέτος δώσαμε λιγάκι παραπάνω προσοχή στις υποδομές μας. Απαραίτητο είναι ένα υπόστρωμα και υπνόσακος. Για τα άλλα φροντίσαμε εμείς. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε για την έλευσή σας γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος.

Ευχαριστίες

Όλες οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού είναι όπως κάθε χρόνο, αυτοοργανωμένες και δωρεάν. Δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τις προσφορές και τις χορηγίες. Εδώ μπορείτε να δείτε ποιοι στήριξαν την φετινή διοργάνωση.

Σας περιμένουμε στο καλύτερο Αρκαδικό Καρναβάλι!

Σύλλογος Νέων Λαγκαδίων –«Δράσις»
Καρναβαλική Ομάδα – «Η Παρέα του Τράγου»

*Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στα γκρουπ του καρναβαλιού, θα ήταν σκόπιμο να δηλώσουν συμμέτοχη νωρίτερα τηλεφωνώντας ή στέλνοντας sms στο : 6974604606 (Ελένη).

Η συμμετοχή κοστίζει 5 ευρώ.

Χορηγός επικοινωνίας Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης

lagadia-karnavali-afisa