Α.Χαρίτσης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης: “Ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης δεν είναι πλέον τραγελαφικός, αλλά επικίνδυνος!” (vid)

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης ανάπτυξης και επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Αρχικά ο κ.Χαρίτσης σχολιάζοντας τον τρόπο χειρισμού της υγειονομικής κρίσης με την οποία ήρθε αντιμέτωπη και η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε πλήρη απώλεια ελέγχου σε σχέση με την πανδημία. Οι πολίτες αδυνατούν πλέον να καταλάβουν, γιατί και με ποιο τόπο λαμβάνονται κάποια μέτρα, τις παλινωδίες με τα συνεχή μπρος – πίσω και τα πισογυρίσματα. Σε ένα παρατεταμένο lockdown πέντε μηνών – το μεγαλύτερο σε διάρκεια σε όλη την Ευρώπη – από τους 200 διασωληνωμένους φτάσαμε στους 750 και φτάσαμε και στα 4.500 κρούσματα ημερησίως. Μιλάμε για μια αποτυχία της κυβέρνησης. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει την λογική του αποπροσανατολισμού, δείχνει με το δάχτυλο τους πάντες, τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι μόνιμος στόχος, την κοινωνία, την νεολαία ακόμα και τους επιστήμονες. Φταίνε οι πάντες εκτός από την ίδια την κυβέρνηση. Αυτό πλέον δεν θα μπορούσε να το πιστέψει ούτε ένα μικρό παιδί”.



Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο για τους θανάτους όσο και για την κατάσταση, στην οποία έχει οδηγηθεί η οικονομία, δήλωσε: “Αυτές οι ευθύνες πρέπει να αναλαμβάνονται εμπράκτως και όχι στα λόγια. Ο πρωθυπουργός επιλέγει να καλύπτεται πίσω από τους υπουργούς του, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει τι βιώνει η κοινωνία. Υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου και οι ΜΕΘ έχουν εξαντληθεί, ενώ η κυβέρνηση μας έλεγε εδώ και καιρό, πως τις τριπλασίασε, κάτι που αποδεικνύεται πως ήταν εντελώς ψευδές. Μιλάμε για μια τριτοκοσμική κατάσταση στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή στην οικονομία έχουμε επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα επιβίωσης”, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη “προσπαθεί να γιατρέψει έναν βαριά ασθενή με ασπιρίνες”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις καταγγελίες φαρμακοποιών, πως αντί για τα self test που περίμεναν, τους εστάλησαν rapid test, σχολιάζοντας πως ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης δεν είναι πλέον τραγελαφικός, αλλά επικίνδυνος. “Πλέον η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ξέρει τι κάνει. Γι ΄αυτό φτάσαμε χτες να ακούσουμε ακόμα και τον κ.Τσιόρδα να διαφοροποιείται  δημοσίως αναφορικά με το άνοιγμα των λυκείων”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε: “Φτάσαμε ως εδώ ακούγοντας έναν πρωθυπουργό που πριν λίγους μήνες, να μας λέει πως νίκησε τον κορωνοϊο και πως ένα δεύτερο Lockdown θα ήταν αδιανόητο. Έχοντας καλή πρόθεση να δεχτώ πως έπεσε έξω, αλλά είχε το θράσος να προσπαθήσει να παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες μέσα από την Βουλή ένα success story για την διαχείριση της κατάστασης. Ζούμε μια τραγωδία. Με αυτό θα έπρεπε να ασχολείται o κ.Μητσοτάκης και όχι να τεστάρει μέσω των ΜΜΕ αν αντέχει η κοινωνία να πάει σε εκλογές. Αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές για να γλιτώσει από τις ευθύνες του εμείς θα είμαστε εδώ με μια ρεαλιστική και συγκροτημένη πρόταση, που θα απαντά στις ανάγκες, που υπάρχουν σήμερα”.

Για τον αναβρασμό που επικρατεί στους Αυτοδιοικητικούς (Δημάρχους) που αναμένουν τις αποφάσεις για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Δυστυχώς εδώ έχουμε μια καταστροφική επιλογή, που έγινε το καλοκαίρι του 2019. Επειδή ο Φιλόδημος δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν να το καταργήσουν παρά το οτί ήταν ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό το δημιουργήσαμε τότε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, προσπαθώντας να δώσουμε λύση στις ανάγκες που υπήρχαν. Καταργήθηκε με πολλά ψέματα, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για νέα σύμβαση, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την Αυτοδιοίκηση και εκατοντάδες έργα πάγωσαν ή χάθηκαν.
Τωρα έρχεται το υπουργείο να ξεκινήσει από την Αρχή με ένα πρόγραμμα πανομοιότυπο με το Φιλόδημος. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη παλαιοκομματισμού και πολιτικαντισμού που έχουμε δει. Με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα δεν είναι υπόλογοι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στην Αυτοδιοίκηση”.

Στην συνέχεια ο κ.Χαρίτσης αναφέρθηκε στο νέο εκλογικό σύστημα και στα ζητήματα των Κοινοτήτων, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πολύ μεγάλη τομή προεκλογικά με τον διαχωρισμό των ψηφοδελτίων και την ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης, για να μην έχουν οι πρόεδροι πάνω από το κεφάλι τους το καπέλο της Δημοτικής Παράταξης. “Αυτό σπάει τώρα. Γυρνάμε πάλι σε ένα σύστημα απολύτως δημαρχοκεντρικό. Χάνουν τα χωριά μας την δυνατότητα να ασχοληθούν με τα του οίκου τους. Πάλι πρέπει να εξαρτώνται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Αυτή η ρύθμιση βρίσκει απέναντι της περίπου 19.000 ανθρώπους που έκαναν την επιλογή το 2019 να ασχοληθούν με τα κοινά και γυρνάμε πάλι στα ξεπερασμένα μοντέλα”, υπογράμμισε.

Για την ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας, τόνισε μεταξύ άλλων: “Είναι ένα διαχρονικό και σύνθετο ζήτημα αυτό. Και εμείς ως Μεσσήνιοι θα έπρεπε να έχουμε κάνει πολλά περισσότερα πράγματα. Εγώ επανέλαβα πως αυτό το ζήτημα δεν πρέπει αν το δούμε ούτε με κομματικά ούτε με τοπικιστικά γυαλιά. Αυτή την στιγμή δυστυχώς αυτοί που διευκολύνονται από αυτή την κατάσταση είναι τρίτες χώρες, καθώς έχουμε τα φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων κτλ. Για όλα αυτά πρέπει να βρούμε μια λύση. Το ΠΟΠ πρέπει να έχει κάποια γεωγραφικά όρια. Θεωρώ πως η απόφαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου κινείται σε ρεαλιστική και συναινετική βάση. Πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί για να βρούμε μια λύση”, ενώ συμπλήρωσε: “Να σταματήσει η υποκρισία από διάφερες πλευρές. Αν υπήρχε πρόθεση από την κυβέρνηση να ανατρέψει την απόφαση του 2018 θα είχε ήδη γίνει. Να έχουμε όλοι το θάρρος της γνώμης μας και να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα προστατεύει και τα τοπικά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα. Όσο εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας οι εξελίξεις θα μας προσπερνούν”.

Τέλος απαντώντας σε ερώτημα για το πως βλέπει τα πράγματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε: “Η Περιφέρεια μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Κατάφερε ακόμα και σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης για την χώρα να σταθεί όρθια και να έχει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές. Έχουμε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική δραστηριότητα και έναν πρωτογενή τομέα που αν υπάρξει σοβαρός αναπτυξιακός μηχανισμός και συνδεθεί και με την τουριστική βιομηχανία θα έχει αλματώδη ανάπτυξη”. Παράλληλα ενώ μίλησε και για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τις επιχειρήσεις και τις προδιαγραφές που υπάρχουν γενικότερα στην Πελοπόννησο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ένας σοβαρός σχεδιασμός μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, ενώ δήλωσε και πρόθυμος να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις -εφόσον του ζητηθεί – για να ακολουθήσει η Πελοπόννησος μια αναπτυξιακή πορεία.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

 

Προηγούμενο άρθροΚώστας Τζιούμης: «Διαμόρφωση – Ανάπλαση ιστορική!»
Επόμενο άρθροΕπιμελητήριο Αρκαδίας | Διαδικτυακή παρουσίαση της τουριστικής καμπάνιας «This is Arcadia»