Α.Λυκουρέντζος στη ΔΡΤ 91,5: Είμαστε έτοιμοι να αποζημιώσουμε για τις ζημιές στην καρποδεσία – Να σταματήσουν κάποιοι τον λαϊκισμό στις πλάτες των αγροτών (ήχος)

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020 12:53

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης 91,5 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το πρωί της Πέμπτης (04/06) ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αρχικά ο κ.Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στην απώλεια του πρώην Δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, αναφέροντας: “Την σκέψη μου βαραίνει η απώλεια του Δημάρχου Δημήτρη Παυλή του οποίου η συμβολή στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην πόλη μας υπήρξε σημαντική και τον οποίο γνώρισα στο πεδίο της πολιτικής και μας συνέδεε αμοιβαίος σεβασμός. Συλληπητήρια στην οικογένεια του και τους στενούς του συνεργάτες”.Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα ακούστηκαν περι άκαρπης συνεδρίασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας στην ελαιοκαλλιέργεια, τα κεράσια, τα βύσσινα και τα πορτοκάλια.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

Καταρχήν ο ΕΛΓΑ με την δική μου θητεία εδώ κάνει το καθήκον του απέναντι στην Ελληνίδα και τον Έλληνα αγρότη σε κάθε σημείο της επικράτειας, πολυ δε περισσότερο στην Πελοπόννησο και την Αρκαδία με την οποία με συνδέουν ισχυροί συναισθηματικοί και πολιτικοί δεσμοί. Συνεπώς περιττεύουν οι υποδείξεις για το εάν θα κάνει ο ΕΛΓΑ ή οχι το καθήκον του.

Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες εγκαίρως από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, συγκεντρώνονται τα στοιχεία με αντικειμενικότητα και με δικαιοσύνη θα αποζημιωθούν οι αγρότες, των οποίων οι ζημιές συμπεριλαμβάνονται στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός. Δεν είναι ούτε πολιτικό γραφείο, ούτε το κοινωνικό ταμείο της Ευρωπαϊκης Ένωσης. Εδώ διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα με υπευθυνότητα και σωφροσύνη. Στην Πελοπόννησο κάνουμε το καθήκον μας και το κάνουμε στην εντέλεια. Θέλω να σας πω, πως δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις σε σχέση με την ευαισθησία μας απέναντι στους αγρότες. Εμείς κάνουμε αυτό, που οφείλουμε να κάνουμε και θα γίνω πιο συγκεκριμένος, για να διορθώσω και κάποιες δηλώσεις που ήταν άστοχες, για να μην χρησιμοποιήσω άλλον βαρύτερο χαρακτηρισμό. Κάποιοι λένε διάφορα είτε για πολιτικούς λόγους είτε για να εκφράσουν την εμπάθεια τους.

Στις 26 Μαϊου ήρθε στο γραφείο μου ο πρώην Δήμαρχος Πύλου κ.Καφαντάρης. Όταν ενημερώθηκα, πως υπάρχει ζήτημα το οποιό θέτουν οι ΔΑΟΚ (διευθύνσεις γεωργίας) της περιφέρειας, επικοινωνησα αμέσως με τον κ.Αντώνη Παπαδόπουλο στην Μεσσηνία. Αφου επικοινώνησα μαζί του, κάλεσα στην συνέχεια τον κ.Περιφερειάρχη Πελοποννήσου – ο οποίος σημειώνω οτι ουδέποτε μου είχε άλλοτε τηλεφωνήσει – και τώρα εγώ πήρα την πρωτοβουλία και του τηλεφώνησα. Ουδέποτε μου έστειλε κάποιο έγγραφο στο γραφείο σχετικά με τον καύσωνα και τα προβλήματα στις ελιές. Με δική μου πρωτοβουλία επικοινωνήσαμε και είπαμε να γίνει μια καθαρά υπηρεσιακή σύσκεψη, η οποία θα έθετε το θέμα για να δούμε την έκταση του προβλήματος και της ζημιάς.

Εγώ επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου εξαιτίας της συνάντησης μου με τον κ.Καφαντάρη και της συνομιλίας μου με τον κ.Παρασκευόπουλο. Ο κ.Παρασκευόπουλος στην σύσκεψη που έγινε παρουσία της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσωπείας του ΕΛΓΑ, ήταν παρών ο αντιπρόεδρος, η γενική διευθύντρια, ο αρμόδιος διευθυντής ασφαλίσεων και μαζί και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ. Τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στο πρακτικό της συζήτησης δείχνουν ότι ο ΕΛΓΑ έχει κάνει το καθήκον του. Έχουμε ακριβή εικόνα για το που είναι η ζημιά και είμαστε έτοιμοι να αποζημιώσουμε εκεί που έχει γίνει η ζημιά στην καρποδεσία – οτι λέει ο κανονισμός μας. Ο δε κ.Παρασκευόπουλος – είναι σημαντικό αυτό – λέει οτι δεν θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων , γιατί η  ζημιά ενδεχομένως είναι κάτω από το 30% (αποζημιώνουν μετά το 30%) και άρα δεν θα ενταχθούν. Εμείς αντιμετωπίζουμε με δικαιοσύνη και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, γιατί είναι χρήματα των αγροτών.

Σε οτι αφορά στην Αρκαδία έχω να σας παραθέσω τα εξής στοιχεία. Η Αρκαδία το 2017 εισέπραξε από τον ΕΛΓΑ 1.358.000. Το 2018 εισέπραξε 2.377.000 και για τις ζημιές του 2019 έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 2.521.000 και αναμένεται να δώσουμε ακόμα κάτι παραπάνω από 1.000.000. Ο ΕΛΓΑ κάνει δηλαδή οτι πρέπει. Σε όλη αυτή την προσπάθεια οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν εντολή από εμένα να αποζημιώνουν με ακρίβεια και δικαιοσύνη. Το πρόβλημα είναι , πως κάποιοι αναφέρονται στον ΕΛΓΑ και μιλούν για αποζημιώσεις, ενώ δεν γνωρίζουν καν πως λειτουργεί. Καλό θα ήταν να διαβάσουν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, προτού να δημοσιοποιούν την άγνοια τους, γιατί τότε δεν εκτίθεται ο ΕΛΓΑ, αλλά εκείνοι που λένε αβάσιμα πράγματα.

Άκουσα μια λέξη, πως εμείς εδώ είμαστε γραφειοκρατία. Να μου πουν αυτοί που κάνουν τέτοιες δηλώσεις, τι εννοούν με την λέξη γραφειοκρατία. Οτι πρέπει να παρακάμψουμε την νομοθεσία; Οτι πρέπει να κάνουμε χαριστικού χαρακτήρα αποζημιώσεις; Οτι πρέπει να μετατρέψουμε τον ΕΛΓΑ σε πολιτικό γραφείο;

Επαναλαμβάνω μαθήματα ευαισθησίας εγώ προσωπικά δεν δέχομαι από κανέναν.Ο ΕΛΓΑ θα λειτουργεί βάσει νόμου και οι αποζημιώσεις θα είναι αντικειμενικές και με δικαιοσύνη.

Αφού  ολοκληρωθεί λοιπόν η διαδικασία συγκομιδής των εκθέσεων και τον στοιχείων, την επόμενη Πέμπτη (11 Ιουνίου) θα γίνει σύσκεψη στο γραφείο μου με τους προισταμένους των περιφερειακών γραφείων (και Πελοποννήσου) προκειμένου να έχουμε μια ακριβή αποτύπωση. Μετά θα ακολουθήσει νέα έξοδος των συνεργείων του ΕΛΓΑ για να δούμε πόσο είναι το ποσοστό της ζημιάς επί της καρποδεσίας και μετά θα έχομε την αναγγελία ζημιών και την εκτίμηση των αποζημιώσεων με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ακρίβεια χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγία.

Βγήκαν διάφοροι παράγοντες και της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και χρησιμοποιήσαν εκφράσεις που δείχνουν άγνοια λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Είναι λυπηρό αυτό. Πέραν του οτι εκτίθενται οι ίδιοι, δημιουργούν και ζητήματα στην κυβέρνηση εκεί που δεν υπάρχουν. Η συνεργασία του ΕΛΓΑ με τον πρωθυπουργό και τον Βορίδη είναι άριστη.

Επί θητείας μου ο ΕΛΓΑ θα είναι αξιόπιστος και φερέγγυος. Ουδείς αγρότης δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: