«Αδελφοί μου βλέπω ότι φοβείσθε, αλλ’ ούτω δεν θα κάμωμεν δουλειά»

Του Σωτήρη Παπαδημητρίου

Όλοι ξέρουμε την παρακαταθήκη του Αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη προς τους νέους στην Πνύκα. Επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια απ’ την Επανάσταση, καλό θα ήταν να μάθουμε και την τοποθέτηση του Κολοκοτρώνη κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στην περιοχή του Φαλάνθου. Εκεί όπου ορίστηκε ο Κολοκοτρώνης αρχηγός και έλαβε την ευθύνη της οργάνωσης για την Επανάσταση.



Σας παραθέτω ένα αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΑ ΤΙΝΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 ΥΠΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΩ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ»:

«Τότε ο Κολοκοτρώνης αναβάς εις πέτραν τινά ομίλησεν εκτεταμένως περί πατριωτισμού, περί ελευθερίας μετά συντριβής καρδίας και επί τέλους επρόφερε τα εξής. «Αδελφοί μου, βλέπω ότι φοβείσθε, άλλ’ ούτω δεν θα κάμωμεν δουλειά, διατί φοβείσθε και φεύγετε; Εγώ εις αυτά τα βουνά με είκοσι και με σαράντα ανθρώπους άλλοτε εκτυπούσα τους Τούρκους και δεν μου έκαμον τίποτε και τόρα όπου εσηκώθη όλος ο κόσμος φοβείσθε από τους παλαιότουρκους; Δεν ακούσατε από τον κύρ Κανέλλον Δεληγιάννην, ότι οι Ρούσσοι επήρανε την Ενδρενέ και έως τόρα θα έπήραν και την πόλιν και μας στέλνουν αρχηγόν εδώ με χρήματα, με μπαγιονέτα δέκα χιλιάδων και με πολεμοφόδια και όπλα; (Ένταύθα ο κύρ Κανέλλος έβεβαίωσε ταύτα). Πρέπει λοιπόν άδελφοί να συναχθώμεν όσον το δυνατόν περισσότεροι, διότι όταν ήμεθα πολλοί εύκολώτερον θα νικήσωμεν, να μη φεύγωμεν, να προκρίνωμεν τον θάνατον ή ν’ αφίσωμεν να καταστραφή ή πατρίς. Πρέπει να διορισθή εδώ ένας αρχηγός αυστηρός, ο οποίος να δικαζη αύστηρώς τους κρυπτομένους και φεύγοντας. Να στείλλωμεν να φυλάξωμεν και τα άλλα διάσελα και όποιος πιασθή ότι φεύγει να φονεύηται και να μοιράζεται η περιουσία του εις τον στρατόν. Εγώ λοιπόν όλα ταύτα τα ευρίσκω αναγκαία και προτείνω ως αρχηγόν τόν Κύρ Κανέλλον Δεληγιάννην». Ταύτα είπεν ο Κολοκοτρώνης και μόλις εκάθησε και έλαβε τον λόγον και Κανέλλος Δεληγιάννης, όστις κεντήσας την φιλοτιμίαν των παρευρεθέντων και δούς διά των λόγων του θάρρος και ελπίδας, απεφάνθη ως προς την προτεινομένην προς αυτόν αρχηγίαν, ότι αυτός δεν είναι κατάλληλος ως αρχηγός, καθό πολιτικός, ότι κατάλληλος είναι Θεόδωρος ο Κολοκοτρώνης, όστις παιδιόθεν έμαθε το όπλον και γνωρίζει να πολεμή και να διοική. Τους λόγους τούτους του Δεληγιάννη αποδέχθησαν πάντες οι Καπεταναίοι και ούτως ο Κολοκοτρώνης κατέστη, συναινέσει όλων των στρατιωτικών της Γορτυνίας και της Τριπόλεως, ο ‘Αρχιστράτηγος του στρατού. Μη δυνάμενος ο Κολοκοτρώνης ν’ αποφύγη την υποχρέωσιν ταύτην, έλαβε τότε τον λόγον και ευχαριστήσας τοις εκλέξαντας αυτόν, τοις υπεσχέθη να καταβάλλη πάντα αγώνα, ίνα φανή άξιος αρχηγός και ίνα καταστρέψη την Οθωμανικήν τυραννίαν, και επί τέλους εζήτησεν ίνα διορισθή πενταμελής εφορία, δια να φροντίζη περί πάντων των αφορόντων τον στρατόν και επρότεινεν ως Πρόεδρον αυτής τον Κανέλλον Δεληγιάννην, όν πάντες παρεδέχθησαν.».

Εδώ λοιπόν μπήκε ο θεμέλιος λίθος της Επανάστασης. Στο πρόσωπο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη ενώθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την επίτευξη του στόχου που δεν ήταν άλλος απ’ την Απελευθέρωση του Έθνους.

Στα βουνά του Φαλάνθου, στη Μάχη του Βαλτετσιού, στην Άλωση της Τριπολιτσάς, κρίθηκε κατά πολύ η θετική έκβαση της Επανάστασης.

Σήμερα, θα έπρεπε κατά την έναρξη των επετειακών εορτασμών, αν όχι εξ’ ολοκλήρου, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών να λάβει χώρα στο Δήμο μας. Δεν μπορεί το κέντρο της Πελοποννήσου, η πόλη που φιλοξενεί τα οστά του Αρχιστράτηγου, στο Δήμο μας όπου υπάγονται το Βαλτέτσι, οι Καλτεζές, το Πάπαρη, η Αλωνίσταινα, το Λιμποβίσι, το Χρυσοβίτσι, η Πιάνα και άλλα πολλά χωριά με μεγάλη ιστορική σημασία, να είναι εκτός κάδρου στις κεντρικές εκδηλώσεις της έναρξης.

Εύχομαι και ελπίζω να είναι μόνο η αρχή κακή.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!!
Παπαδημητρίου Σωτήρης

 

Προηγούμενο άρθροΠαπανικολάου στη ΔΡΤ: «Δεν θέλω να γίνει η ΕΟΚ πολυεθνική εταιρεία με golden boys» (ηχητικό)
Επόμενο άρθροΝ. Αναστασιάδης: «Παρακαταθήκη το όραμα του Ελληνικού Έθνους για ελεύθερη πατρίδα»