Αυτοψία στο υπό κατασκευή μετόχι της Μονής Σινά στο Κοτύλιο Αρκαδίας (vid, ph)

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016 10:50

Στην περιοχή θα δημιουργηθεί κέντρο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής Σινά

Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ.Δαμιανός μαζί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλο και τον κ.Χρονόπουλο, εργολάβο, επισκέφτηκαν το χώρο όπου κατασκευάζεται το μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά στο Άνω Κοτύλιο Δ.Μεγαλόπολης.Οι προνααφερόμενοι συζήτησαν με τον Αρχιεπίσκοπο τις λεπτομέρειες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί στο χώρο κέντρο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής Σινά, του αρχαιότερου χριστιανικού μοναστηριού που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η  βιβλιοθήκη της μονής να σημειώσουμε πως διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού.

Το μετόχι θα είναι έτοιμο το Καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, και από πλευράς Περιφέρειας έχουν δοθεί χρήματα για να γίνουν κάποιες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα εγκαίνια προγραμματίζονται για το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το έργο να αναφέρουμε πως ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2011 που μπήκε ο θεμέλιος λίθος παρουσία και τότε του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού.

Το συγκρότημα ξεπερνά σε κτιριακές εγκαταστάσεις τα 500 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από Ναό αφιερωμένο στη μνήμη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γεννάδιου, Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου, και λοιπές υποστηρικτικές κατασκευές διαμονής, ενώ βρίσκεται στην είσοδο του χωριού σε μία πανοραμική θέση.

Το μετόχι κατασκευάζεται με χρήματα πιστών και άλλων δωρεών που έχουν γίνει από κατοίκους της περιοχής, ενώ από το Άνω Κοτύλιο κατάγεται η γερόντισσα της Μονής Γενναδία, η οποία και ήταν παρούσα στη συνάντηση.

Ευχή όλων, όπως ειπώθηκε και στο γεύμα που ακολούθησε της αυτοψίας , είναι το μετόχι να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, αλλά και να βοηθήσει στην ενίσχυση και προστασία της Μονής, η οποία βάλλεται από ακραία στοιχεία.

Στη συνάντηση βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην Δήμαρχοι Μεγαλόπολης και Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπύρος Τσιριγώτης και Κώστας Μιχόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΣ Μεγαλόπολης Β.Χίνης, η Πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη, ο Υπεύθυνος ενημέρωσης της Περιφέρειας Νίκος Γιαννακόπουλος και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο με αποσπάσματα από τα όσα ειπώθηκαν για την ιστορία της Μονής Σινά και το μετόχι της που θα γίνει στην Αρκαδία.

Ε.Τ.