Αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα της Τρίπολης (vid)

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021 16:29

Δύσκολα τα πράγματα και για τις άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πλην Λακωνίας

Για αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα της Τρίπολης και γενικά στην Αρκαδία,  έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην αρχή της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με τηλεδιάσκεψη.Ο κ. Νίκας, έχοντας προφανώς, στοιχεία από τους ελέγχους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, έκανε αναφορά σε αυτά, λέγοντας πως τα λύματα δείχνουν αυξημένο ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας, μεταξύ αυτών και η Τρίπολη.

Για τη μόνη περιοχή που δεν υπάρχει πρόβλημα είναι η Λακωνία, ενώ σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κ. Νίκας και η Μεσσηνία οδεύει στο “βαθύ κόκκινο”, μετά την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργλίδα.

Δείτε από την live μετάδοση, στην αρχή της συνεδρίασης την αναφορά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στο θέμα του ιικού φορτίου.

Ν

Νέα δειγματοληπτική μέθοδος εξέτασης τα λύματα κάποιας περιοχής
Στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε γρήγορη διάγνωση και σε ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού οι επιστήμονες προχωρούν στην εξέταση των λυμάτων, για να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την έξαρση του ιού σε κάποια περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνουν δείγματα τα οποία με πολύ μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας εντοπίζουν τον ιό.

Το πιο σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως με αυτή ακριβώς τη μέθοδο μπορεί κανείς να γνωρίζει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα ότι είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια έξαρση του COVID 19 σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.
Έτσι μπορούν να αυξηθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο και να μπορούν πέρα από τα μέτρα των αρχών να προχωρούν σε προληπτικές απολυμάνεις με μεγαλύτερη συχνότητα από εταιρίες του χώρου.
Ο κορωνοϊός  μπορεί να εντοπιστεί τρεις μέρες μετά τη μόλυνση κάποιου ατόμου.
Ο χρόνος αυτός είναι σίγουρα πολύ πιο σύντομος από τις μέρες που χρειάζεται ο οργανισμός του ασθενούς για να εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας, ενώ επίσης θα πρέπει να υπολογίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ασθενής κουβαλάει τον ιό αλλά ενδεχομένως μπορεί να μην έχει καν συμπτώματα.