Αγωγή στην περιφέρεια από Ανδρεάκο για τα σκουπίδια

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 17:33

Αγωγή – καταγγελία στην περιφέρεια Πελοποννήσου για ρύπανση του περιβάλλοντος, αποφάσισε να καταθέσει ο δήμος Ανατολικής Μάνης, γιατί η περιφέρεια δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως υποστηρίζει σθεναρά ο δήμαρχος, Π. Ανδρεάκος.  Ο δήμαρχος τονίζει ότι η περιφέρεια δεν θα πρέπει να επιβάλει πρόστιμα στους ΟΤΑ, στέλνοντάς τα μάλιστα στους δήμους με καθυστέρηση δυόμιση μηνών, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο αρκετούς δημάρχους, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στην περιφέρεια.Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος ,σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό κανάλι του apela.gr σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι «εφιάλτης» για τους τοπικούς άρχοντες, ενώ παράλληλα ο δήμος Τρίπολης, όπως επεσήμανε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, έχει κάνει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρωθούν τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί από την περιφέρεια, τονίζοντας για ακόμη μία φορά, ότι την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων έχει η αιρετή περιφέρεια. Ο κ. δήμαρχος σημείωσε ότι λύση στο πρόβλημα θα δώσει ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, μέσω της οποίας θα επιτρέπεται να μεταφέρονται τα σκουπίδια, με νόμιμο τρόπο, σε αδειοδοτημένους χώρους εκτός Πελοποννήσου.

Από την πλευρά της, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της για το θέμα των σκουπιδιών, μιλά για «μεθοδευμένο αδιέξοδο» στην διαχείριση των απορριμμάτων ενώ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον περιφερειάρχη, υπογραμμίζει πως τα πρόστιμα τα οποία επέβαλε στους δήμους θα επιβαρύνουν τους δημότες και ακόμα ότι ο Ελληνικός λαός «θα πληρώσει το κόστος των εγκαταστάσεων, μέσα από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, και ο ‘’επενδυτής’’ θα έχει την εκμετάλλευση για 10ετίες, επιβάλλοντας δυσβάστακτα τέλη στους δημότες».

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, σε δική τους ανακοίνωση για το ίδιο θέμα επισημαίνουν ότι, η λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μπορεί να δοθεί από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, δηλώνουν συμπαραστάτες κάθε πρωτοβουλίας πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, να εξακολουθήσουν να κάνουν ανακύκλωση.