Αγωνιστική Συνεργασία Πελ/σου | “Εγκληματικό” το έργο της Περιφέρειας στον Ερασίνο ποταμό

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 09:12

Παρέμβαση Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε σήμερα (10/05) η εκδήλωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου , που είχε σαν θέμα την γνωριμία με τον Ερασίνο ποταμό και τον υδροβιότοπο του .Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την προσπάθεια από την Περιφερειακή Αρχή,  και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μαλτεζο , να καταστρέψει ουσιαστικά τον υδροβιότοπο καταστρέφοντας την κοίτη του Ερασίνου . 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,  που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο  την Τρίτη 5/5 , προέβλεπε σε μήκος πεντέμισι χιλιομέτρων ( σχεδόν καθ όλο το μήκος της κοίτης) ,βαρέα μηχανήματα να σκάψουν και να εκχερσώσουν από κάθε βλάστηση την κοίτη επενδύοντας στις όχθες συρμάτινους κλοβούς με πέτρες .

Η μελέτη,  η οποία σημειωτέον , είχε αρνητική εισήγηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, προς τιμήν της , ουσιαστικά αντιμετωπίζει τον Ερασίνο σαν οχετό και ρέμα απορροής,  και όχι σαν ποταμό τροφοδότη ενός ενεργού υδροβιότοπου,  απ΄ τους σημαντικότερους της χώρας .

Το πρόσχημα γι’ αυτό το εγκληματικό έργο εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής,  ήταν η αντιπλημμυρική προστασία . Ένας ισχυρισμός εντελώς αστήρικτος , αφού ο Ερασίνος δεν έχει δώσει ποτέ πλημμύρες τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογούν την καταστροφή του υδροβιότοπου .

Πέραν του περιβαλλοντικού εγκλήματος, η καταστροφή της κοίτης του Ερασίνου συνιστά έγκλημα και από οικονομική σκοπιά .

Ο Ερασίνος και ο υδροβιότοπος του βάλτου αποτελούν έναν θησαυρό ανεκμετάλλευτο για την περιοχή,  ένα πραγματικό  δώρο της φύσης .

Το 1.500.000 ευρώ που θα στοίχιζε η καταστροφή του ποταμού θα έπρεπε , αν διαθέταμε τον στοιχειώδη αναπτυξιακό οραματισμό , να το διαθέταμε σε έργα προστασίας,  ανάδειξης,  προβολής , διεύρυνσης,  και οικοτουριστικής αξιοποίησης του υδροβιότοπου, για να λειτουργήσει σαν μέσο προσέλκυσης επισκεπτών και εσόδων .

Ευτυχώς , μετά την έντονη παρέμβαση της παράταξης μας , αλλά και της παράταξης των Οικολόγων,  στο ΠΕΣΥΠ το θέμα αναβλήθηκε,  και με την σημερινή μαζική παρουσία του κόσμου θεωρούμε ότι ματαιώθηκε οριστικά .