Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: «Αποκλεισμός από την Κυβέρνηση της εγκατάστασης νέων αγροτών στην Πελοπόννησο»

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 19:52

Με σχετική ανακοίνωση η Περιφερειακή παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τονίζει ότι «Η Κυβέρνηση αποκλείει τους νέους της Πελοποννήσου από το Πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών». Αναλυτικά η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (18/03), αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκλείει στη πράξη όλους τους νέους της Πελοποννήσου που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να γίνουν νέοι Γεωργοί.Οι προϋποθέσεις που θέτει το πλαίσιο της 3ης προκήρυξης του υπομέτρου της εγκατάστασης Νέων Γεωργών που δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση είναι βαριά ταξικές και απαγορευτικές για τους νέους της Πελοποννήσου αλλά και για τους περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τη παραγωγική διαδικασία στο πρωτογενή τομέα, διότι πρώτα απ’ όλα απαιτεί από τους υποψήφιους δικαιούχους του Προγράμματος για να έχουν πιθανότητα να χρηματοδοτηθούν να έχουν στη κατοχή τους γεωργικές εκμεταλλεύσεις τεραστίων μεγεθών. Η πιο χαρακτηριστική απαγορευτική προυπόθεση είναι η ελάχιστη έκταση. Όταν ο μέσος κλήρος στην Ελλάδα είναι τα 49 στρέμματα και η κυβέρνηση ζητάει ως ελάχιστη έκταση για πρόσβαση στο Μέτρο π.χ. για τις ελαιοποιήσιμες ελιές τα 75 στρέμματα!!! και για τις επιτραπέζιες ελιές τα 48 στρέμματα !!! τότε είναι φανερό ότι επιδιώκει να μην ενταχθεί κανένας νέος αγρότης αλλά μεγαλοεπενδυτές.

Δεύτερη χαρακτηριστική τρικλοποδιά στους νέους αγρότες είναι το γεγονός ότι θετει ως προϋπόθεση να είναι επιλέξιμο ένα αγροτικό νοικοκυριό γίνεται δηλ. αποδεκτό να συμμετάσχει στο διαγωνισμό όταν το μέγεθος του, η τυπική απόδοση του ή αλλιώς η ακαθάριστη αξία της παραγωγής του, είναι μεγαλύτερη από τις 14.000 ευρώ.

Η επιλογή του κριτηρίου της Τυπικής Απόδοσης ως εργαλείου για την μέτρηση του μεγέθους της επιλέξιμης εκμετάλλευσης είναι και αυτή συνειδητή προσπάθεια αποκλεισμού όλων των μικρομεσαίων αγροτών. Επιπλέον πρεπει να τονίσουμε ότι ως κριτήριο δεν είναι αξιόπιστο. Η Τυπική Απόδοση εκφράζει την αξία της ακαθάριστης παραγωγής της εκμ/σης, η οποία επηρεάζεται από τον όγκο των παραγόμενων προϊόντων και τις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην “πόρτα” της εκμετάλλευσης. Και τα δύο αυτά μεγέθη είναι ευμετάβλητα.

Ιδιαίτερα οι τιμές, είναι γνωστό σε όλους ότι επηρεάζονται από πραγματικές ή και τεχνητές (στημένες) ελλείψεις αγαθών στην αγορά. Έτσι μια εκμετάλλευση μπορεί να είναι μεγάλη μια δεδομένη χρονική στιγμή και την επόμενη παραγωγική περίοδο να είναι μικρή.

Επειδή η κυβέρνηση συνειδητά επιδιώκει τα χρήματα του προγράμματος να πάνε σε χέρια μεγαλοεπενδυτών και όχι στα χέρια νέων αγροτών πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση από όλους τους φορείς των αγροτών, την Αυτοδιοίκηση, τους Συλλόγους των Γεωπόνων αλλά και τα κόμματα και τους βουλευτές της Πελοποννήσου. Είναι θετικό ότι ο Περιφερειάρχης για πρώτη φορά εξέφρασε την διαφωνία του με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οφείλει και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιδράσει έντονα και να απαιτήσει τη ριζική αλλαγή όλων των προϋποθέσεων που αποκλείουν όλους τους νέους της Πελοποννήσου αλλά και για τους περισσότερους νέους της χώρας μας να γίνουν νέοι αγρότες.».