“Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” και “Πράσινη Πελοπόννησος” | Να σταματήσει αυτό το έργο – ταφόπλακα για όλη την Πελοπόννησο

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου έδωσαν σήμερα (29/01) οι περιφερειακές παρατάξεις Πελοποννήσου «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» και «Πράσινη Πελοπόννησος» με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ΣΔΙΤ ώρα μηδέν»

Ο κ.Πετράκος Θανάσης – περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην έναρξη της συζήτησης:



“Οργανώσαμε τη σημερινή μας συνέντευξη, για να το στείλουμε μια τελευταία προειδοποίηση προς κυβέρνηση και Περιφέρεια, πως προχωράνε σε μία υπογραφή ενός έργου, το οποίο είναι και αντί- οικονομικό και αντιπεριβαλλοντικό αλλά και με πάρα πολλές παρανομίες, που θα τις αναλύσουμε στη συνέχεια. Επί της ουσίας δεν έχουν νομικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα και η περιφέρεια αλλά και η κυβέρνηση – που με δύο υπουργούς θα παρίσταται στη σημερινή υπογραφή – να υπογράψουν αυτήν την απαράδεκτη σύμβαση, για ένα έργο το οποίο έχει δεκάδες παρανομίες αλλά και πολλές εκκρεμότητες”

Ο κ.Αρσένης Κρίτωνας, Βουλευτής ΜΕΡΑ25, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Θα ξεκινήσω με την μεγάλη εικόνα, τα απορρίμματα συνολικά. Αυτή την στιγμή ότι βλέπουμε γύρω μας είναι μελλοντικό σκουπίδι. Ζούμε σε μια κοινωνία με στόχο το κέρδος των συγκεκριμένων εταιριών, που παίρνουν ζωή και την μετατρέπουν σε σκουπίδι. Αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή ο πολιτισμός μας θα έφτανε στο τέλος του και μόνο από το θέμα των απορριμμάτων. Είναι αδιανόητο να ειναι βιώσιμος ενας πολιτισμός που παίρνει κάτι ζωντανό και δεν ξαναπροσφέρει ζωή μέσα από τα απορρίμματα του, που είναι σκουπίδια που συσσωρεύονται.

Για το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου, έχουμε ένα πρωτοφανές ΣΔΙΤ που έχει υποστηριχτεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από της ΝΔ.

Το κείμενο που είχε σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κάτι που δεν το έχω ξαναδιαβάσει. Οι αιχμές που συμπεριλαμβάνονται είναι πρωτόγνωρες. Μιλά για υπερδιπλάσιο κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο ΣΔΙΤ – που θα το επωμίζονται οι πολίτες – σε σχέση με Κροατία και Βουλγαρία, όχι λόγω του κόστους εργασίας, αλλά γιατί φτιάχνουμε υπερδιπλάσιες υποδομές απ’ οτι απαιτούν οι προβλεπόμενες ποσότητες.

Η χωροθέτηση επίσης μέσα σε natura είναι αδιανόητη.

Είναι ένα έργο που επενδύει στον χειρότερο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, που υπάρχει.

Σε αυτό το ΣΔΙΤ δεν είναι καθόλου σαφή τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η εταιρεία που αναλαμβάνει τα έργο.

Την επόμενη ημέρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμα, γιατί δεν θα δίνουν τις απαραίτητες ποσότητες που έχουν εγγυηθεί – και προφανώς δεν μπορούν να τις δώσουν. Θα πληρώνουν επίσης τα πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν κάνουν την ανακύκλωση που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και πώς να την κάνουμε αφού όταν θα γίνεται ανακύκλωση δεν θα φτάνουμε τις εγγυημένες ποσότητες και θα πληρώνουμε ρήτρες.

Αδιανότητο να προβάλλεται ως πρότυπο το συγκεκριμένο έργο και από τις δύο κυβερνήσεις και αυτό το ΣΔΙΤ να γίνεται από την ΝΔ υποχρεωτικό για όλη την Ελλάδα.

Στην τοποθέτηση του ο κ.Πετράκος ανέφερε μεταξύ άλλων:

Στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας στις 30 Δεκεμβρίου του 2020 είδαμε ότι θα στοιχίζει ο τόνος 111 ευρώ για τους πολίτες εφόσον διαθέτουμε μέχρι 150.000 τόνους (που εκεί είναι χοντρικά η δυναμικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου) και αν φτάσουμε στους 200.000 τόνους τότε θα πέφτει στα 97,7 ευρώ. Είναι ένα ακριβό έργο Ο κ.Νίκας μας έλεγε ότι είναι αντίθετος και όπως βλέπουμε συνεχίζει ένα παράνομο αντιπεριβαλλοντικό και αντί οικονομικό έργο. Επίσης μας είχε πει και η κυβέρνηση και ο κύριος Νίκος ότι είναι υπέρ της νομιμότητας και μετά λύπης μας διαπιστώνουμε, ότι δεν είναι με τη νομιμότητα αλλά είναι με την παρανομία.

Πρώτον υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες, εγώ όμως θέλω να σταθώ μόνο στην τελευταία, που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός πιστεύω για τα δικαστικά χρονικά της χώρας και για το νομικό πολιτισμό μας και για το ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της και η Περιφέρεια και η Τέρνα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να στείλουν αντίκρουση των επιχειρημάτων του δήμου Ευρώτα – όπως όφειλαν. Αφού ο δήμος Ευρώτα κατέθεσε στις 28 Δεκεμβρίου αίτηση αναστολής προσωρινής αναστολής εργασιών υποχρεούται η περιφέρεια όπως και η Τερνα να αντικρούσουν τα επιχειρήματα του εντός πέντε ημερών όπως έκανε ο ΦΟΔΣΑ και εντός πέντε ημερών κατέθεσε τα επιχειρήματα του που είναι αντίθετα με το δήμο Ευρώτα. Η περιφέρεια όμως και η Τέρνα – και θέλω να καταγγείλω – σήμερα μέχρι αυτή την ώρα που έχουμε τα στοιχεία από το συμβούλιο της επικρατείας δεν έχουν καν μπει στον κόπο να στείλουν ένα χαρτί που να αντικρούσουν τα επιχειρήματα του δήμου Ευρώτα.

Υπάρχουν εκκρεμοδικίας και πολύ σοβαρά ερωτήματα, όπως το από που θα χρηματοδοτηθεί το έργο, πώς γράφουν στα παλιά τους υποδήματα τις υποδείξεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για αυτό το έργο και πως θα υπογράψουν όταν η προθεσμία έχει λήξει εδώ και 7 μήνες.

Τι θα γίνει με τον αντισυμβαλλόμενο και Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ, που παραπέμπεται σε δίκη για πλαστά συμβόλαια;Αν την επόμενη εβδομάδα το συμβούλιο της επικρατείας εκδώσει απόφαση που θα δικαιώνει το δήμο Ευρώτα τότε τι θα κάνει ο Περιφερειάρχης; Πού θα πάνε να κρυφτούν; Δεν θα είναι ένα μεγάλο φιάσκο;

Η κα Λυμπεροπούλου Δήμητρα, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος», ανέφερε μεταξύ άλλων:

Θέλω να τονίσω ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία σήμερα η ημέρα για την συνέντευξη Τύπου, γιατί σήμερα είναι ημέρα που έχει προγραμματιστεί και θεωρητικά υπογράφεται το μεσημέρι στην Αθήνα το έργο των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου και θέλω να κάνω κάτι ξεκάθαρο από την αρχή. Εμείς που είμαστε εδώ και συνδιοργανώνουμε αυτή τη συνέντευξη είμαστε οι πρώτοι, που θέλουμε να λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει και με σωστό και με αποτελεσματικό τρόπο και προπαντός όχι κάτω από εκβιαστικά διλήμματα.

Εγώ θέλω να σας θυμίσω σε όλους ότι τα σκουπίδια – και ας μου επιτραπεί ο όρος σκουπίδια – δεν είναι για πέταμα είναι πρώτες ύλες και επίσης ότι η διαχείριση τους τείνει να εξελιχθεί την επόμενη δεκαετία σε έναν από τους πιο από τους πιο αναπτυσσόμενους οικονομικούς κλάδους. Και παγκόσμια η επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων αναμένεται να γνωρίσει μία αλματώδη ανάπτυξη.

Η επιστολή των Βρυξελλών η οποία αποδόμησε σε δεκάδες σημεία την πρόταση, ζήτησε διευκρινίσεις για παραλείψεις και λάθη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο καθ ύλην αρμόδιος σημείωνε δημοσίως, ότι δεν υπάρχει απόφαση ευρωπαϊκής ένωσης, υπάρχει απλά ένα έγγραφο το οποίο θα απαντηθεί από τεχνικούς συμβούλους.

Αποδεικνύεται η ανικανότητα και της προηγούμενης και της τωρινής περιφερειακής αρχής το τεράστιο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων εμείς οφείλουμε να δούμε το ζήτημα αλλιώς και να μη γίνουμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές.Να επιλέξουμε επιτέλους πραγματικές πράσινες φιλο-περιβαλλοντικές και οικολογικές λύσεις και όχι τις ίδιες λύσεις απλά με αλλαγές προσώπων.

O κ.Καπόπουλος Δημήτρης, πρόεδρος του συλλόγου των απανταχού Κωνσταντιναίων και μέλος του συντονιστικού οργάνου των πολιτιστικών Συλλόγων χωριών του Δ. Οιχαλίας και της επιτροπής αγώνα κατοίκων της Καλλιρρόης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για πρώτη φορά δόθηκε τη δυνατότητα στον ιδιώτη να κάνει την επιλογή των χωρών, οπότε  τα κριτήρια ήταν με βάση τα συμφέροντα της επιχείρησης και δεν ήταν με βάση επιστημονικά και περιβαλλοντικά.Είναι ακατάλληλοι οι χώροι που επιλέχθηκαν

Το εργοστάσιο σχεδιάζεται να γίνει μέσα σε μία περιοχή η οποία είναι κατάφυτη από ελιές οι οποίες είναι το κύριο εισόδημα της περιοχής  όχι μόνο της Καλλιρρόης αλλά και της ευρύτερης. Η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της οικονομίας

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία ο δήμος Οιχαλίας έχουν κάνει προσφυγές. Αντιδρούμε επειδή έχουμε λόγο και στηριζόμαστε σε μελέτες επιστημόνων

Θα θυμίσω, πως ο Περιφερειάρχης είχε πει πως όταν υπάρχουν διαφωνίες, δεν μαλώνουμε, αλλα απευθυνόμαστε στην δικαιοσύνη. Εμείς προσφύγαμε και αναμένουμε τις αποφάσεις.

Έχουμε την αίσθηση που ασκούνται πιέσεις στο δήμο και υπάρχει και οικονομικός αποκλεισμός για να δεχτούν το έργο.

Παράκληση να σταματήσει αυτό το έργο – ταφόπλακα για όλη την Πελοπόννησο.

Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν στο βίντεο που ακολουθεί

 

Προηγούμενο άρθροΧ. Σταϊκούρας: Δεύτερη ευκαιρία για την “επιστρεπτέα προκαταβολή 5” από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου
Επόμενο άρθροΤζιούμης για Κορωνοϊό: Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας (video)