Οι αγρότες της Αρκαδίας ζητούν προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 12:39
φωτο αρχείου

Ανέκαθεν o Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας υποστήριζε και φυσικά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας, απασχολώντας χιλιάδες αγρότες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και τονίζεται συνεχώς από τον Πρωθυπουργό στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτό ελπίζουμε ότι θα επαναβεβαιωθεί και στο Περιφερειακό Συνέδριο που θα διοργανωθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναμενόταν η νέα Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να είχε ήδη αρχίσει να ασκεί πολιτική υπέρ της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών. Πολιτική υπέρ της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας γιατί χωρίς Γεωργική Γη δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή. Αντί αυτού η Κυβέρνηση κατέθεσε τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου 2017 τροπολογία την οποία και ψήφισε σε άσχετο νομοσχέδιο για την περαιτέρω υποβάθμιση και καταστροφή της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.Η ειρωνεία είναι ότι η συγκεκριμένη νυχτερινή και εκπρόθεσμη τροπολογία φέρει και την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στην Τρίπολη δεσμεύτηκε ότι όχι μόνο θα αντιστέκεται στην υποβάθμιση της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας αλλά θα πράξει τα πάντα για την προστασία της.

Με την τροπολογία υποβαθμίζεται και καταστρέφεται η Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας μιας και πλέον θα κατασκευάζονται βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και λυμάτων για την παραγωγή βιοαερίου.

Αντί λοιπόν να ανατραπεί η υποβάθμιση της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας που άρχισε το 2010 με Νόμο που επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνεχίζεται ακόμη χειρότερα η υποβάθμισή της.

Επισημαίνεται ότι πριν το Νόμο αυτό, στη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας δεν επιτρεπόταν η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση.

Με το πρόσχημα της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια άνοιξε ο δρόμος για την καταστροφή της. Ήταν η εποχή του πάρτυ των φωτοβολταϊκών όπου η τόσο αναγκαία εύφορη γη τέθηκε εκτός της αγροτικής παραγωγής. Ήταν η εποχή που διαφήμιζε την παύση της παραγωγής και της εργασίας. Θα κάθεσαι και θα πληρώνεσαι. Τουλάχιστον η τότε κυβέρνηση νομοθέτησε την πολιτική της με Νόμο όπου δόθηκε η δυνατότητα σε πολιτικούς και μη φορείς να διαβουλευτούν. Η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε την τόλμη και το θάρρος να νομοθετήσει υπό το φως της ημέρας για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Νομοθέτησε με τροπολογία και νύκτα για να μη φαίνεται η ντροπή της.

Ως Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας η προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας αποτελεί καθήκον, μιας και από αυτήν επιβιώνουν χιλιάδες αγρότες. Είμαστε απέναντι στην πολιτική καταστροφής που αποφάσισε η κυβέρνηση και καλούμε τα κόμματα και τους βουλευτές του Νομού μας να τοποθετηθούν για την προστασία ή μη της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας. Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει προκειμένου να ανατραπεί η καταστροφική πολιτική για τους αγρότες.

Με τιμή Ο Πρόεδρος του
ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΤHΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ»

ΤΣΙΟΤΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ