Άκρως επιτυχής η ημερίδα για τις εναλλακτικές καλλιέργειες…

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας οι παρουσιάσεις της ημερίδας



Η παρουσία εξακοσίων και πλέον συμμετοχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία ενισχύοντας τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, το Σάββατο 7 Απριλίου στις 6 το απόγευμα, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, με θέμα «Καινοτόμες και Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Πως – Που – Πότε»

 

Στην αίθουσα αναμονής του Πνευματικού Κέντρου, είχε στηθεί βιντεοπροβολέας για να μπορούν να παρακολουθούν την ημερίδα όσοι δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο αμφιθέατρο λόγω της μεγάλης προσέλευσης, ενώ παράλληλα είχε στηθεί μία μικρή έκθεση φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και υπεύθυνος της ημερίδας κ. Σωτήρης Πετρόπουλος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και ο Δρ. Γ. Καρέτσος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

Ο κ. Μπουντρούκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι η διέξοδος της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας είναι η απασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Πιο συγκεκριμένα, «το 60% της Αρκαδικής γης παραμένει χέρσο και ανεκμετάλλευτο. Οι Αρκάδες έχουμε παραμελήσει πολύ τον πρωτογενή μας τομέα τα τελευταία χρόνια και ίσως η κρίση να αποτελεί τελικά μία ευκαιρία για να επανεκτιμήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της Αρκαδικής γης. Οι νέες, εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες έχουν πυροδοτήσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων τον τελευταίο καιρό, ανθρώπων που αναζητούν τρόπους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ή να ξεκινήσουν μία νέα δραστηριότητα»  

Οι ομιλητές, πριν από την έναρξη των παρουσιάσεων τους, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την όλη διοργάνωση του Επιμελητηρίου, τις δυνατότητες και την όρεξη των επαγγελματιών για ενημέρωση.

Οι εφαρμογές των εναλλακτικών και καινοτόμων καλλιεργειών και η σημασία της συντονισμένης και στοχευμένης στρατηγικής ανάδειξης τοπικής ταυτότητας των προϊόντων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ παρουσιάστηκε μια ποικιλία προϊόντων που μπορούν να καλλιεργηθούν στην Αρκαδία καθώς και παραδείγματα από την υπόλοιπη Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι έξι ομιλητές κάλυψαν μεγάλο φάσμα θεωρητικού και πρακτικού ενδιαφέροντος, σχετικά με τις καλλιέργιες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην Αρκαδία αλλά και το τι γίνεται μετά την παραγωγή, δηλαδή τη μεταποίηση – επεξεργασία και προώθηση των προϊόντων αυτών και τις ποιοτικές απαιτήσεις που καλύπτουν το σύγχρονο απαιτητικό καταναλωτή, προσφέροντας έτσι στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το αντικείμενο από διαφορετικές οπτικές.

Πιο συγκεκριμένα παρουσίαστηκαν τα θέματα:

  • Παραγωγή και Αξιοποίηση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, την παρουσίαση έκανε η κα. Δρ. Πασχαλίνα Χατζοπούλου – Προϊσταμένη Τμήματος Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας
  • Προσθήκη Υπεραξίας στα Φαρμακευτικά Αρωματικά Φυτά δια της Επεξεργασίας/Μεταποίησής τους και η Προώθησή τους στις αγορές, την παρουσίαση έκανε ο κ. Σταύρος Κατσιώτης, Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ.
  • Αρώνια – Μύρτιλο, την παρουσίαση έκανε ο κ. Δρ. Ιωάννης Ξυνιάς – Καθηγητής Γενετικής και βελτίωσης φυτών του ΤΕΙ-Καλαμάτας

 

  • Ροδιά: Εναλλακτική Δυναμική Καλλιέργεια, την παρουσίαση έκανε ο κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. – Σύμβουλος Ανάπτυξης και Επικοινωνίας «ΑΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ Α.Ε.»
  • Τρούφα: Παραγωγή – Συλλογή – Προώθηση την παρουσίαση έκανε ο κ. Παναγιώτης Καρυπίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Τρουφοσυλλεκτών   & Τρουφοπαραγωγών Ελλάδας
  • Το ιπποφαές στην Πελοπόννησο την παρουσίαση έκανε ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, Σύλλογος «Πελοποννησιακό Ιπποφαές»

 

Η ημερίδα ξεχώρισε και για την παράλληλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού, όπου Αρκάδες επιχειρηματίες κέρασαν με τοπικά εδέσματα τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ευχαριστούν θερμά τους επιχειρηματίες που προσέφεραν τα προϊόντα τους:

Ζωγογιάννη Κώστα – Μέλι

Μποσινάκη Φώτη – Κρασί

Αφοι Δημητρόπουλοι – Μήλα Πιλαφά

Καζάς – Παστέλι και τσίπουρο

Αφοι Μπίτσικα Α.Ε– Γραβιέρα και φέτα

ΕΛΠΑ. Αφοι Αγριογιάννη – Αναψυκτικά

Αφοί Δαγρέ – Αλλαντικά

Καλογερόπουλο Πέτρο – Κρασί

Πετρόπουλος Δημήτριο – Καφέ

Κανακάρης Νίκο – Αρτοποιήματα

Καλόγρη Βαγγέλη – Κρασί

Η διοργάνωση της ημερίδας για τις Εναλλακτικές και Καινοτόμες Καλλιέργειες είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας του Επιμελητηρίου για την προβολή και την ταυτότητα των προϊόντων της Αρκαδίας και στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθούν εξίσου σημαντικές ημερίδες με έμφαση στον πρωτογενή τομέα.

 

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 11 Απριλίου στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr, θα υπάρχουν αναρτημένες οι παρουσιάσεις της ημερίδας και χρήσιμες συνδέσεις σχετικά με το θέμα.

(Από αριστερά στη φωτο στο πάνελ:

Δρ. Πασχαλίνα Χατζοπούλου – Προϊσταμένη Τμήματος Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών – ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Σύλλογος «Πελοποννησιακό Ιπποφαές», Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. – Σύμβουλος Ανάπτυξης και Επικοινωνίας «ΑΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ Α.Ε.», Δρ. Ιωάννης Ξυνιάς, Καθηγητής Γενετικής και βελτίωσης φυτών ΤΕΙ-Καλαμάτας, Σωτήρης Πετρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Ιωάννης Μπουντρούκας, Προέδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Παναγιώτης Καρυπίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Τρουφοσυλλεκτών & Τρουφοπαραγωγών Ελλάδας).

 

Προηγούμενο άρθροΦτερωτοί επισκέπτες στη λιμνοθάλασσα του Μουστού…
Επόμενο άρθροΑστυνομικές ειδήσεις…