Αξιοποίηση Σανατορίου Ιθώμης από το νοσοκομείο Καλαμάτας

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 16:24

Ένα ακόμη ζήτημα για τα συμφέροντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας οδεύει για επίλυση. Πρόκειται για το Σανατόριο της Ιθώμης, στη Βυτίνα Αρκαδίας. Ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας ήταν ξεχασμένο για δεκάδες χρόνια. Ήρθε στην επιφάνεια πριν από δέκα και πλέον χρόνια από ένα άρθρο στο τοπικό τύπο του Τάσου Αποστολόπουλου, του μετέπειτα Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας. Άμεση ήταν τότε η αντίδραση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας που ζήτησε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας να το αξιοποιήσει. Κανείς από τις τότε διοικήσεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας δεν γνώριζε ούτε καν την ύπαρξή του. Με διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας τον κ.Τάκη Παπαδόπουλο ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης τίτλων και άλλων στοιχείων. 

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και ο γνωστός δικηγόρος της Καλαμάτας κ. Χρήστος Αρχοντής, όπως και το τεχνικό τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι αλλαγές στη διοίκηση σταμάτησαν για λίγο τη διαδικασία αξιοποίησης του Σανατορίου της Ιθώμης. 

Ο σημερινός Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γεώργιος Μπέζος δείχνοντας έντονο ζήλο και γι΄ αυτό το ζήτημα το ξανάφερε στην επικαιρότητα. Προχώρησε σε τοπογραφική αποτύπωση του ακινήτου και του οικοπέδου. Διαπιστώθηκαν καταπατήσεις αλλά και διεκδικήσεις  του δασαρχείου Βυτίνας πάνω σε δέκα στρέμματα. Η σημερινή διοίκηση αφού βρήκε τίτλους και ότι άλλο χρειαζόταν ξεκίνησε τις δικές της διεκδικήσεις από καταπατητές και δασαρχεία. 

Αυτή τη στιγμή το καθαρό χωρίς αμφισβητήσεις οικόπεδο είναι 18 στρέμματα αλλά η Διοίκηση και ο Νομικός Σύμβουλος του Νοσοκομείου εκτιμούν ότι γρήγορα θα επιλυθεί το ζήτημα και για τα υπόλοιπα στρέμματα. 

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση αφού οι σκεπές έχουν πέσει από το φθοροποιό χρόνο. Πάντως το κεντρικό διώροφο κτίριο έχει εμβαδόν περίπου 1.100 τ.μ. και τα υπόλοιπα κτίσματα έχουν εμβαδόν 300 περίπου τ.μ. 

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα την αξιοποίηση του Σανατορίου προκειμένου να φέρει έσοδα στο νοσοκομείο.