Αλ. Τσίπρας: Η Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα (vid)

Σάββατο, 26 Νοέμβριος 2016 21:37
Πηγή Φωτό: kontranews.gr

Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα η ατμομηχανή της ανάπτυξης, που θα γίνεται αντιληπτή στην καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε πιο αισιόδοξος μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού στην πόλη.

“Νομίζω ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, πολλά από αυτά είναι γνωστά, σημασία έχει να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα και να ψάξουμε να βρούμε λύσεις εφικτές, ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες”, είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της σύσκεψης και συνέχισε: “Τα μεγάλα θέματα που συζητήσαμε σήμερα έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα πνοής που αφορούν την πόλη. Το Λιμάνι, την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά νομίζω ότι δεν εντοπίσαμε την ατζέντα μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά ευρύτερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα. Διότι η ευκαιρία του Γραφείου εδώ είναι να μπορέσω και εγώ να έχω μια πιο συχνή επαφή με τους φορείς συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Μια ανάπτυξη, όμως, που πρέπει να έχει υλική βάση που θα γίνεται αντιληπτή στην καθημερινότητα των πολιτών και όχι μόνο ως στατιστικό μέγεθος που θα αφορά όμως τους οικονομολόγους. Είμαι πιο αισιόδοξος. Κατ αρχάς διότι όταν κανείς συζητάει με τους φορείς πάνω στα προβλήματα αποκτά μια συναισθηματική επαφή με τους ανθρώπους εκείνους που πρέπει να κληθούν να μπουν στην πρώτη γραμμή για να λύσουν και να λυθούν τα προβλήματα. Όπως δήλωσα στην εισήγηση μου, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολιτικές διαφορές, διαφορετικές απόψεις, έχουμε έναν κοινό στόχο. Να υπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολιτών και να βρούμε λύσεις. Και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε”.

Η κοινωνική οικονομία δίνει τα πρώτα δείγματα της ανάπτυξης που οραματιζόμαστε

Τη συνεργασία των φορέων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής στον κοινό σκοπό που είναι η παραγωγή έργου και η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και άλλων που χρονίζουν, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.

«Είμαστε όλοι συνεργάτες, παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουμε, πολιτικές, ιδεολογικές, θεσμικές. Είμαστε συνεργάτες σε ένα κοινό σκοπό. Να προσπαθήσουμε να παράξουμε έργο για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και των διαχρονικών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά. Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε πως είναι μια πόλη που εκ των πραγμάτων έχει αναβαθμισμένο ρόλο τόσο στο επίπεδο των Βαλκανίων, όσο και στην Ευρώπη.Η πόλη μπορεί να στηριχθεί, πέρα από τις φυσικές και οικονομικές της δραστηριότητες, στο ανθρώπινο δυναμικό της που είναι εξίσου σημαντικό και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια άλλη Ελλάδα δημιουργική, πέρα από τη γνωστή Ελλάδα των προβλημάτων της γραφειοκρατίας, πολλές φορές και της μιζέριας. Υπάρχει μια Ελλάδα δημιουργική. Μια Ελλάδα που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες και την- πολλές φορές- αδιαφορία και των κρατικών υπηρεσιών και δομών, προσπαθεί και παράγει δημιουργικό έργο. Αυτή την Ελλάδα, εγώ τη συναντώ αλλού, αλλά ιδιαίτερα στην πόλη σας και τη Βόρεια Ελλάδα.Χθες τη συνάντησα στη Θράκη, σε μια περιοδεία που εμένα με γέμισε αισιοδοξία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πρέπει να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους στηρίξουμε. Αυτό το δυναμικό μπορεί κανείς να το συναντήσει στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα της πόλης σας. Μπορεί να το συναντήσει εκεί όπου η νέα γενιά δραστηριοποιείται στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Μπορεί να το συναντήσει στις πάμπολλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Μπορεί να το συναντήσει σε αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική οικονομία και που νομίζω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνει τα πρώτα δείγματα της δίκαιης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε και που όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου για όλους μας».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι επέλεξε να κάνει μια σύσκεψη εργασίας, και όχι άλλη μια δεξίωση ή φαντασμαγορικά εγκαίνια, διότι, όπως είπε «θέλω να κάτσουμε εδώ να συζητήσουμε όσο χρειαστεί, να βάλουμε σε προτεραιότητα τα μεγάλα, τα μείζονα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να ψάξουμε από κοινού λύσεις ρεαλιστικές και εφικτές, διότι νομίζω ότι αυτές είναι οι λύσεις που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Τα άλλα είναι λόγια μεγάλα». Η λειτουργία του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη εξασφαλίζει την καθημερινή επικοινωνία των φορέων μαζί του, είπε ο κ. Τσίπρας. Παρατήρησε πως όχι μόνο δεν υποβαθμίζει, αλλά αντιθέτως αναβαθμίζει τον ρόλο του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, διότι δίνεται η δυνατότητα σε καθημερινή βάση να προτεραιοποιούνται οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Πριν την ομιλία ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τους χώρους λειτουργίας του Γραφείου μαζί με την υπεύθυνη Κατερίνα Νοτοπούλου.

Τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη πλαισιώνουν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Ζουράρις, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Στέργιος Πιτσιόρλας. Παρόντες είναι πρώην υπουργοί, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη που είναι εκτός πόλης, και πρόεδροι οι εκπρόσωποι παραγωγικών και άλλων φορέων.

Έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου γίνεται η σύσκεψη, μια ομάδα μελών της Λαϊκής Ενότητας επιχείρησε να διακωμωδήσει το θεσμό του πρωθυπουργικού Γραφείου με ένα θεατρικό δρώμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ