Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού…

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011 12:32

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΕΠΕΛΑΣΗ

Ήλιος, Ζέστη, θερμοκρασίες που παραπέμπουν στις καρδιές του καλοκαιριού και ένα ξεχασμένο μελτέμι που και πού, καιρικές συνθήκες ιδανικές για παράταση των διακοπών, όμως συνθήκες αφόρητες για την καθημερινότητα των πόλεων. Συνήθως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας συνδετικός κρίκος με το φθινόπωρο, ικανός για το απόλυτο τίποτα, ή για την απόλυτη καταιγίδα. Σιγά σιγά σιγοσβήνει η δυναμική του ήλιου, η θερμική ηπειρωτική αστάθεια αργοπεθαίνει, φτάνοντας σταδιακά στην φθινοπωρινή ισημερία. Όμως αντίθετα οι θάλασσες αυτήν την στιγμή βρίσκονται στο peak της μεγαλύτερης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας πράγμα που σημαίνει ότι με ιδανικές συνθήκες αστάθειας, μπορεί να έχουμε σε αυτές τις περιοχές πολύ ισχυρά φαινόμενα υποβοηθούμενα από τις μεγάλες θεμοκρασίες. Όλα αυτά τα παραπάνω θα τα δούμε στην πράξη στην επερχόμενη καιρική μεταβολή στην χώρα μας και από την Δευτέρα, όπου τα πολύ θερμά μεσογειακά νερά αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο επερχόμενο σύστημα.Πιο συγκεκριμένα, μετά απο μια σχεδόν μόνιμη σταθερή κυκλοφορία των συστημάτων–>Άνοδο τροπικών κυκλώνων ή τροπικών, καταιγίδων από τις περιοχές της καυτής ατλαντικής ζώνης προς τις ΒΑκές ακτές της Αμερικής, στρεφόμενες στην συνέχεια ΒΑκά προς στον Β.Ατλαντικό Ωκεανό, εξασθενούμενες και υποβαθμίζοντας στην συνέχεια σε βαρομετρικά χαμηλά στην ΒΔκή Ευρώπη,Κυρίως στον θαλάσσιο χώρο Ισλανδίας, Βρετανίας. Αυτή η συνεχόμενη ροή αυτών των πολύ οργανωμένων συστημάτων ,εμπόδιζε κατά κάποιον τρόπο την ροή της κυκλοφορίας μιας αποκοπτόμενης διαταραχής προς την μεσόγειο και γενικά νοτιότερα, πράγμα που επέφερε μια συνεχόμενη παρατεταμένη θερμή καλοκαιρινή περίοδο.

 Όμως επιτέλους ήρθε,το τέλος αυτής της περιόδου.Η ροή του αεροχείμαρρου απο τον ατλαντικό επιτέλους, αλλάζει,συγκεκριμένα ο αζορικός αντικυκλώνα μετατοπισμένος εμφανώς δυτικότερα την τελευταία περίοδο,ανέρχεται και μετατρέπει την ροή της κυκλοφορίας σε μεσημβρινή. Σκάβωντας αεροχείμαρρο αρκετά ισχυρό ,πλησίον της Αγγλίας,σχεδόν άπο βορρά προς νότο, πράγμα που σημαίνει, βίαιη μετατόπιση του αυλώνα που εκτείνεται εώς την Αγγλία προς τα μεσογειακά νερά.Το εν λόγω σύστημα μπορεί,επιφανειακά να μην ενισχύεται ιδιαίτερα (Εκβάνθυνση βαρομετρικού χαμηλού).Όμως καθώς συναντά την μεσόγειο,ενισχύεται ιδιαίτερα ο μηχανισμός του υετού,συνεργαζόμενο άψογα με την ανώτερη τροπόσφαιρα,όπου έχουμε σε αυτό το ύψος ένα πολύ οργανομένο σύστημα.Το παραπάνω σύστημα αναμένεται να δώσει ιδιαίτερα έντονες βροχές και καταιγίδες στο πέρασμα του απο τα μεσογειακά νερά,και αναμένεται στις ακτές της Δυτικής Βαλκανικής να δώσει ιδιαίτερα φαινόμενα (Πολύ ισχυρές καταιγίδες,ραγδαιότητες,χαλάζι,βίαιες ριπές ανέμους,πιθανόν ανεμοστρόβιλους,υδροστρόβιλους).

Στην Ελλάδα απο τι φένεται το σύστημα θα ξεκινά να επηρεάζει την χώρα μας από την Δευτέρα την νύχτα,με εντυπωσιακή έλευση καταιγίδων στο Ιόνιο και τα παραθαλάσσια δυτικά.

Σε γενικές γραμμές τα στάδια της κακοκαιρίας ,τα οποία θα καθοριστούν απο την ακριβή κίνηση του ανώτερου χαμηλού, θα είναι ώς εξής(προφανώς σε τέτοια δυναμικά συστήματα, καθοριστικές λεπτομέρειες διακρίνουμε τουλάχιστον 24 ώρες πρίν).

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Απο αργά το απόγευμα,αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες,πρώτα στο Β.Ιόνιο,και κατα την διάρκεια της νύχτας και στο υπόλοιπο Ιόνιο,καθώς και στις δυτικές περιοχές της Στερεάς και της Ηπείρου,τα ξημερώματα και της Δυτ.Πελοπονήσσου.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ισχυρή κακοκαιρία στην δυτική Ελλάδα,με πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες ,που θα συνοδεύονται κατατόπους απο χαλάζι,βίαιες ριπές ανέμων(Πιθανοί ανεμοστρόβιλοι υδροστρόβιλοι).Απο αργά το μεσημέρι μετατόπιση της κακοκαιρίας στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας,όχι πάντως με την ανάλογη ένταση και έκταση.Στην Περιοχή της Θράκης δεν αναμένεται να έχουμε φαινόμενα μέχρι το πέρας της ημέρας.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα ξεκινήσει με κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. στην Κεντρική&Ανατ.ΜΑκεδονία,Θράκη,Β,Κεντρ.&Ανατ.Αιγαίο(εώς το ύψος της Χιου),στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός με αρκετά διαστήματα βελτίωσης αλλά και με βροχές και καταιγίδες μικρής έκτασης.Πάντως η ψυχρή λίμνη χαμηλών πιέσεων ανώτερης τροπόσφαιρας,αναμένεται να στροβιλίζει πάνω απο την χώρα μας με ακαθόριστη κίνηση.Οπότε όταν λέμε άστατος καιρός βάζουμε μέσα και αρκετή δόση στο Απρόβλεπτος καιρός.Πολύ πιθανό νέο κύμα ισχυρών βροχών και καταιγιδών.

Συνοψίζοντας:

Συνοψίζοντας κρατάμε το πολύ ισχυρό μέτωπο ισχυρών βροχών και καταιγιδών που θα πλήξει απο την Δευτέρα την νύχτα την Δυτική χώρα,με τάση επέκτασης του την Τρίτη στην  ηπειρωτική χώρα.Την Τετάρτη το πρωί θα απασχολήσει την ΒΑκή κυρίως χώρα.Απο κεί και πέρα το χάος πολύ ασαφή και ασταθή το πεδίο.Η ψυχρή ανώτερη λίμνη θα μας απασχολήσει και την Πέμπτη,την ανατολική χώρα κατα κύριον λόγω συμπεριλαμβάνοντας και τα νησιά του Αιγαίου.Επείσης επισημάνεται η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας,απαραίτητα πλέον αδιάβροχα και φούτερ.

Πηγή: http://www.meteoclub.gr