“Αλληλεγγύη σε εργαζομένους στους Δήμους και την Περιφέρεια”

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 18:01

Σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στο Μωριά αναφέρει: “Οι εργαζόμενοι στους Δήμους και Περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους για να διατηρούνται οι πόλεις και τα χωριά της Πελοποννήσου  καθαρά και υγειονομικά ασφαλή, σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες και δυσμενείς με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα και με διάφορες ειδικότητες να έχουν ελάχιστα μέτρα προστασίας. Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τη «Βοήθεια στο Σπίτι», βρίσκονται δίπλα στις ευπαθείς ομάδες και τους μοναχικούς ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να εκτελέσουν βασικές ανάγκες για την σίτιση, την προμήθεια τροφίμων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Η χρόνια απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την ΕΕ έχει τραυματίσει την καρδιά των παραπάνω δομών που δεν είναι άλλη από τους εργαζόμενους. Ο τομέας της καθαριότητας, όπως και όλες οι κοινωνικές δομές Δήμων και Περιφέρειας, «διψούν» κυριολεκτικά για προσλήψεις και το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθώς και των μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού γίνεται επιτακτικό! Παράλληλα, η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις που αφορούν την ασφάλεια και την υγειονομική τους προστασία. Ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό, μάσκες, γάντια, αλλά και η εργασία σε χώρους που δεν έχουν απολυμανθεί επαρκώς ή δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο για τους εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να διασφαλίσει κέρδη για το κεφάλαιο. Με διατάγματα και ΠΝΠ που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου επιβάλλει σειρά αντεργατικών μέτρων (μονομερή αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τηλεεργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.α.), ενώ παράλληλα μοιράζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο. 11 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για διαφημίσεις σχετικά με την πανδημία (που θα έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν) και άλλα 23 εκατομμύρια χάρισμα από τις δόσεις για τις άδειες των καναλιών. 30 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές για τη χρήση των ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της ισχύουσας, αντί για επίταξη. Στους επιχειρηματίες των ΙΕΚ περίπου 80 εκατομμύρια για «επανεκπαίδευση» των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων έναντι voucher 600 ευρώ, αντί για διασφάλιση του εισοδήματος τους,11 εκατομμύρια στο Μορέα  λόγω μειωμένης  κίνησης οχημάτων  στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος –Τρίπολη- Καλαμάτα.

Στην ίδια λογική και η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου (πλειοψηφία – μείζονα και ελλάσονα μειοψηφία) που για άλλη μια φορά ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επικοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν για την «επικοινωνιακή προβολή συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ» της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2020 και αυτά που προβλέπονται για το μέλλον. Πόσα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν  αν τα χρήματα αυτά πήγαιναν σε συμβάσεις εργασίας, στην προμήθεια υλικού και εξοπλισμού για απολυμάνσεις και για την προστασία των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση;

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις Δήμων και Περιφέρειας Πελοποννήσου:

  • Απολύμανση και καθαρισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των κτηρίων Δήμων και Περιφέρειας καθώς και των δημόσιων χώρων.
  • Δωρεάν παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Υγιεινής και των αναλώσιμων (μπότες, στολές, προστατευτικά κ.α.) στους εργαζόμενους με ευθύνη Δήμων / Περιφερειας.
  • Καμία σκέψη για περικοπή μισθών και επιδομάτων με αφορμή την πανδημία. Μείωση ωραρίου, τακτικές πληρωμένες άδειες ανθυγιεινής εργασίας.
  • Καταβολή του Δώρου Πάσχα για όλους/ες.
  • Καμία απόλυση – μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στις υπηρεσίες πρόνοιας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες – μετατροπή όλων των συμβάσεων σε (προγράμματα ΕΣΠΑ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ωφελούμενοι κλπ) αορίστου χρόνου.”