Άμεσα μέτρα ανακούφισης ζητούν οι πυρόπληκτοι Ελαιοτριβείς Ολυμπίας και Γορτυνίας

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 13:37

H Επιτροπή ελαιοτριβiων περιοχής Ολυμπίας και Γορτυνίας εξέδωσε την ακόλουθη επιστολή των πληττόμενων ελαιοτριβαίων πυρόπληκτων Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και Γορτυνίας Αρκαδίας:

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή μας. Δυστυχώς, όπως προκύπτει και από την καταγραφή, οι ζημιές, συνολικά και ιδιαίτερα στην ελαιοπαραγωγή, δεν έχουν προηγούμενο. Οι περιοχές της Γορτυνiας και της Ολυμπίας έχουν ως βασική αγροτική οικονομική δραστηριότητα την ελαιοπαραγωγή. Για περισσότερες από 20000 χιλιάδες οικογένειες, το βασικά μερίδιο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από το λάδι και τις ελιές, Πέραν της παραγωγής, η μεταποίηση και όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα, εκατοντάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ως βάση των δραστηριοτήτων τους το ελαιόλαδο, επηρεάζονται οικονομικά και βρίσκονται και αυτοί σε πολύ δύσκολη θέση, Στην περιοχή της Ολυμπίας κάηκαν πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα και στη Γορτυνία 250.000.
Υπολογίζουμε, για τα επόμενα δέκα χρόνια, ακόμη και αν γίνει άμεσα αναπλήρωση των καμένων δένδρων ότι θα έχουμε μια μείωση της ετήσιας παραγωγής λαδιού πάνω από 7.000 τόνους και με μεσοσταθμικές τιμές , το απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών και συγχρόνως ένα μακροχρόνιο σχέδιο, επανεκκίνησης και επανασύστασης της ελαιοκαλλιέργειας, με παράλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς και μέτρα ενίσχυσης της τυποποίησης και των standarts της ποιότητας του ξεχωριστού λαδιού της περιοχής με τις ποικιλίες χωραϊτικο και κορωνέίκο. Εμείς οι 11 επιχειρήσεις -ελαιοτριβεία της περιοχής που εξυπηρετούμε πάνω από 10000 παραγωγούς και απασχολούμε περίπου 150 εργαζόμενους , θα βρεθούμε στους επόμενους μήνες σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, με βάση τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις μας.
Γι αυτό συγκροτήσαμε επιτροπή πρωτοβουλίας, ώστε να δράσουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους καλλιεργητές της ελιάς , τις επαγγελματικές και συνεταιριστικές ενώσεις, τους δήμους Ολυμπίας και Γορτυνίας καθώς και τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Ζητούμε, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, να έχουν στόχο την άμεση ανακούφιση των πληγέντων κατ’ αναλογία αντίστοιχων με αυτά της Ευβοίας και στη συνέχεια χωρίς χάσιμο χρόνου, με ευρύτερη συναίνεση και συμφωνία, να εκποιηθεί σχέδιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα με πενταετή ορίζοντα, για την ανασύσταση των καλλιεργειών και την ανάπτυξη τη περιοχής.
Άμεσα, πριν οδηγηθούμε σε οικολογική κοινωνική και παραγωγική απερήμωση.
Σχετικά υπόμνημα με ανάλογο περιεχόμενο αποστέλλεται σε όλους τους θεσμικούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς , καθώς στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Η Συντονιστική ΕπιτροπήΥπογράφουν οι

Στάμος Ανδρέας – Βασιλάκι Ηλείας

Γεώργιος Γκουβάς – Αρχαία Πίσα Ηλείας

Χ. Βουτσιώτης και υιοί – Λάλα Ηλείας

Βασίλειος Γκολφίνος και ΣΙΑ ΟΕ – Χελιδόνι Ηλείας

Μαντάς Διονύσιος και Παναγιώτης Μαντάς ΟΕ – Μουριά Αρχαίας Ολυμπίας

Κωνσταντίνος Αναστόπουλος – Κλαδέο Ηλείας

Φώτιος Σταθόπουλος και ΣΙΑ ΕΕ – Πελόπιο Ηλείας

Ελαιουργική Ηραίας – Κωνσταντίνος Αλβενιώτης και ΣΙΑ ΟΕ – Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας Γορτυνίας

Αφοί Χριστοδουλόπουλοι ΟΕ – Δάφνη Γορτυνίας

Γεώργιος Παρασκευόπουλος – Κρυονέρι Ηλείας

Λεωνίδας Σπηλιόπουλος – Λάλα Ηλείας

CamScanner 09-13-2021 23.51

CamScanner 09-13-2021 22.00