Άμεση απάντηση κατοίκων του Βαλτετσίου στη Νικολάκου για τα σκουπίδια

Έγγραφη απάντηση για τα όσα είπε στη συνέντευξή της στη δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου έστειλαν  μέσω εκπροσώπου τους οι κάτοικοι της ΔΕ Βαλτετσίου. Την απάντηση υπογράφει ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Δημόπουλος και σε αυτή επισημαίνει στην κα. Νικολάκου τα λάθη που έχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ καθώς και τα σημεία που δεν τηρούνται οι κανονισμοί του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ).



 Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση των κατοίκων:

 

Απάντηση στην κυρία Νικολάκου

 
 Λάθος πρώτο:
 
Από το περιβάλλον προκύπτει επίθετο περιβαλλοντικός και από την περιβαλλοντολογία (ή τον περιβαλλοντολόγο) παράγεται επίθετο περιβαλλοντολογικός (όχι *περιβαντολ(λ)ογικός). 
 
Λάθος δεύτερο: Το έργο είναι περιβαλλοντολογικό. 
 
Ο όρος αυτός είναι αδόκιμος. Για να είναι ένα έργο περιβαλλοντολογικό πρέπει εν πρώτοις να παρουσιάσει μία επιστημονικά σωστή και τεκμηριωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η ΜΠΕ δεν πληροί τα παραπάνω. Θα αναφέρω μονάχα κάποιες παραβάσεις του ίδιου του ΠΕΣΔΑ.
 
Παραβάσεις του ΠΕΣΔΑ
 
1) Παραβιάζεται η αρχή της εγγύτητας (ΠΕΣΔΑ σελ 10, 305, 316). Ορίζεται ανυπόστατα οτι κέντρο βάρους της 1ης υποενότητας είναι η Τρίπολη που παράγει το 15,5% των απορριμμάτων ενώ το κέντρο βάρους είναι 4,5 χιλιόμετρα ΒΑ των Μυκηνών κοντά στην Κόρινθο που παράγει το 47,1% των απορριμμάτων. Η Παλαιόχουνη βρίσκεται 70χλμ οδικώς από το κέντρο βάρους ενώ το μέγιστο είναι 50χλμ (ΜΠΕ 2-87, 9-15).
 
2) Παραβιάζεται το κριτήριο Π2 του ΠΕΣΔΑ όπου αποκλείει τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις από χωροθέτηση ΜΕΑ και ΧΥΤ. Με την  την υπ’ αριθμ. 85360/7073/31-12-2013 πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Τρίπολης, 20% περίπου του ΧΥΤ και σχεδόν όλο το εργοστάσιο ανακύκλωσης βρίσκονται μέσα σε αναδασωτέες περιοχές με τελεσίδικη απόφαση.
 
3) Παραβιάζεται ο στόχος του ΠΕΣΔΑ για ταφή του 35% -το μέγιστο- των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων. Στην ΜΠΕ αναφέρεται οτι ως καθημερινή επικάλυψη του ΧΥΤ θα χρησιμοποιείται κόμποστ. Η επικάλυψη καταλαμβάνει το 15% του συνολικού όγκου ταφής ήτοι 7875 κ.μ ή 9607 τόνοι (ειδικό βάρους κομπόστ 1220 κιλά/κ.μ) οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες ταφής ΒΑΑ. Με τον ίδιο τρόπο αποδεικνύεται οτι δεν τηρείται ούτε η δέσμευση για ανακύκλωση του 50% τουλάχιστον των απορριμμάτων αφού με την “ονομασία” επικάλυψη θάβεται τελικά και το κομπόστ.
 
4) Παραβιάζεται η αρχή Χ1 του ΠΕΣΔΑ περί απόστασης από οικισμούς. Η χωροθέτηση πρέπει να γίνει σε ελάχιστη απόσταση 1000 m από τα όρια του ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Η Παλαιόχουνη απέχει 550 μέτρα από την χωροθέτηση του έργου.
 
Πέρα από αυτές τις παραβάσεις η ΜΠΕ περιέχει και πολλά ακόμα αριθμητικά λάθη, ελλείψεις, αντιφάσεις και σφάλματα τα οποία αποδεικνύονται με επιστημονικό τρόπο και έχουν ήδη κατατεθεί στην περιφέρεια. Προσωπικά δεν γνωρίζω την κα Νικολάκου και δεν έχω λόγο να αμφισβητώ την συνέπεια της. Θα την παρακαλούσα όμως να ακούσει τα επιστημονικά δεδομένα που κραυγάζουν τόσο καιρό για τα λάθη της μελέτης πριν κάνει η ίδια κι η περιφέρεια το λάθος να δεσμεύσει τον τόπο με ένα έργο που δυστυχώς δεν τηρεί ούτε τις αρχές του ίδιου του του σχεδιασμού.

Προηγούμενο άρθροΤροποποίηση του Καλλικράτη ζητούν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου (vid)
Επόμενο άρθροΔιαδικασίες επιλογής υποψηφίου δημάρχου Τρίπολης για τη «Μαντινειακή Συμπολιτεία» (vid)