Ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση για το ΠεΣυ της 10ης Ιουλίου

Για πρώτη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου γνωμοδοτεί αρνητικά σε έργο που πλήττει σοβαρά τα λαϊκά συμφέροντα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Στη χθεσινή συνεδρίαση (10 – 07 – 2017) το Πε.Συ. καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το έργο: Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 KV Πελοπόννησος – Κρήτη, έργο που αν γίνεται θα απογειώσει τα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ (κύρια Ανεμογεννήτριες) στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και θα πλήξει τα λαϊκά στρώματα οικονομικά και περιβαλλοντικά.



Θλιβερή εξαίρεση οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν την τέλεση αυτού του εγκλήματος.

Παραθέτουμε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη:

«Η διασυνδετική γραμμή Μολάοι – Νεάπολη 150KV θα συνδεθεί Νότια με το υποβρύχιο καλώδιο Πελοπόννησος – Κρήτη μέσω του Τερματικού Σταθμού Αντιστάθμισης Πελοποννήσου και βόρεια από Μολάους με Μεγαλόπολη με τη νέα γραμμή μεταφοράς υπερύψηλής τάσης 400KV (150 KV σήμερα).

Το είχαμε πει και στη συζήτηση για τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου το τονίζω και σήμερα.

Ενώ γίνεται λόγος για απρόσκοπτή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη ο στόχος είναι να επιλυθούν τεχνικά προβλήματα του συστήματος ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι ΑΠΕ στην Κρήτη. Από 289MW που είναι σήμερα σε πάνω από 1000MW σε πρώτη φάση, έχουν ήδη δανειοδοτηθεί άλλα 650MW ώστε να εκτιναχθεί στα ύψη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ στην Κρήτη, για να αρθούν κάποιοι περιορισμοί που υπάρχουν.

Στο χρόνο που θα χρειαστεί να γίνουν τα έργα για το καλώδιο διασύνδεσης όχι μόνο τα αδειοδοτημένα MW θα έχουν ολοκληρωθεί και θα περιμένουν τη διασύνδεση, αλλά και άλλα που θα αδειοδοτηθούν από εδώ και μετά. Μετά την απόσβεση του κόστους διασύνδεσης είναι αμφίβολο αν θα προκύψει έστω μικρό όφελος δηλαδή μικρή μείωση του κόστους Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αφού η ενέργεια που προβλέπεται να μεταφερθεί αν μεταφερθεί στην Κρήτη θα είναι από την πλέον ασύμφορη μονάδα, τη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολης, που όχι τυχαία προτείνει από χρόνια ο όμιλος Κοπελούζου. Ακόμη και αν υπάρξει κάποιο όφελος αυτό δεν θα διαχυθεί στους λαϊκούς καταναλωτές, θα γίνει επιδότηση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να θυμίσω ακόμη ότι το έργο είναι ενταγμένο στα πακέτα Γιούνκερ και θα πάει προίκα στους Κινέζους και τους άλλους αγοραστές του ΑΔΜΗΕ.

Η γραμμή αυτή γίνεται και για να υπηρετήσει την τεράστια αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στη Νότια Λακωνία ιδιαίτερα τα μεγάλα έργα στην περιοχή του ΚΑΒΟ-ΜΑΛΙΑ που πριν δύο χρόνια είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί συνειρμούς.

Αλλά και οι χθεσινές πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη έγιναν σε περιοχή που αναπτύσσονται Αιολικά συγκροτήματα, μπορεί αυτό να μην δημιουργεί προβληματισμούς;

Άλλωστε γνωρίζετε ότι η ίδια ΣΜΠΕ του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται σε επέκταση των γραμμών για λόγους αύξησης των ΑΠΕ, το επισημάναμε και στη συζήτηση της ΣΜΠΕ που πρόσφατα εγκρίνατε.

Ολόκληρη η Λακωνία και ιδιαίτερα το Νότιο τμήμα μετατρέπεται σε δάσος ανεμογεννητριών και πυλώνων μεταφοράς.

Όσοι αποδέχονται την κυριαρχία των καπιταλιστικών συμφερόντων σ’ αυτά τα έργα, μοιραία στηρίζουν και τις οικονομικές και Περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν στα Λαϊκά στρώματα. Στηρίζουν την ενεργειακή θηλιά στο λαιμό του λαού. Αφενός με τις γενναίες επιδοτήσεις για την κατασκευή των ΑΠΕ που κυμαίνονται γύρω στις 500.000 € ανά εγκατεστημένη μεγαβατώρα (MWh) και πληρώνονται από τους λαϊκούς καταναλωτές με το χαράτσι (τέλος) για τις ΑΠΕ με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Αφετέρου με την εγγυημένη για δεκαετίες διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά σε πολύ υψηλές τιμές. Δύο με τρεις φορές ακριβότερα από Ανεμογεννήτριες, επτά με οκτώ από Φωτοβολταϊκά (Φ/Β).

 Στηρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι γραμμές υψηλής τάσης στα λαϊκά στρώματα που κατοικούν δίπλα απ’ αυτές.
 Τις επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα.
 Την αύξηση του κόστους για τα λαϊκά στρώματα.
 Η επέκταση των ΑΠΕ σε ολόκληρες περιοχές θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες.

Φιλολαϊκή λύση μπορεί να υπάρξει όταν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές για την παραγωγή ενέργειας (ορυκτά, Ήλιος, αέρας, υδάτινοι πόροι) γίνουν λαϊκή περιούσια ώστε στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας ένας δημόσιος φορέας ενέργειας θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕ»

 

Προηγούμενο άρθροΣυγχαρητήρια Δημάρχου Δ. Παυλή στον Πρόεδρο της ΔΕΠΕ Τρ. Σωτηρόπουλο για την αντιπροεδρία της Ένωσης των Δημοτικών ΜΜΕ Ελλάδας
Επόμενο άρθροΆμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στην Ανατολική Μάνη ζητά το ΚΚΕ
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5