Ανακοίνωση Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Δ. Τρίπολης για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 16:18

Ανακοίνωση – Ψήφισμα εξέδωσε η Ένωση Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Τρίπολης με την οποία εκφράζεται η αντίδρασή της για τις επικείμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και επηρεάζει άμεσα το θεσμό που αφορά τις Κοινότητες και τα Κοινοτικά Συμβούλια των Δήμων.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Τρίπολης κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος και μεταξύ άλλων καλούνται η Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικές παρατάξεις να συστρατευθούν με τη θέση της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Τρίπολης. Παράλληλα καλούνται η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να πάρουν πίσω το Νομοσχέδιο σχετικά με την εκλογή των Προέδρων και Συμβουλίων των Κοινοτήτων.Αναλυτικά το ψήφισμα της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Τρίπολης αναφέρει:

«ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Τρίπολη 25/01/2021

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Ένωση Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Τρίπολης, είναι διαχρονικά αμετακίνητη στη θέση της για ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των Κοινοτήτων με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα καθημερινότητας των συνδημοτών μας.

Είχε εκφράσει δε, έντονα τη διαφωνία της με τις αλλαγές που έκανε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών το καλοκαίρι του 2019, μη επιτρέποντας να εφαρμοστεί η ενδοδημοτική αποκέντρωση που προέβλεπε ο Κλεισθένης 1 (Ν.4555/2018) δίνοντας για πρώτη φορά κάποιους πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες στις κοινότητες.

Το τελευταίο διάστημα και ενόψει των αλλαγών που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στο εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης, ακούσαμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ να εξαγγέλλει ουσιαστικά την κατάργηση των κοινοτήτων. Το λέμε αυτό, γιατί σκοπεύουν, όπως ανακοίνωσαν, την κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων στις Κοινότητες, που ίσχυσε στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 και τη διακοσμητική υπαγωγή τους στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων!

Επιπρόσθετα, σκοπεύουν σε όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια με πάνω από 300 κατοίκους. να αποκτά πλασματική πλειοψηφία ο δημοτικός συνδυασμός του υποψηφίου που θα εκλεγεί Δήμαρχος στο δεύτερο γύρο, ακόμα και αν στις Κοινότητες αυτές, ήρθε τελευταίος σε ψήφους!!! Αν οι δύο παραπάνω προτάσεις, δεν οδηγούν σε καλπονοθεία της ψήφου των Κοινοτήτων τότε τι οδηγεί;

Κύριοι της κυβέρνησης, δοκιμάστηκε το σύστημα αυτό στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 και 2014 με τον Καλλικράτη, με δυσμενή αποτελέσματα στην δραστηριότητά όσων εκλεγόταν και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων στα χωριά μας. Γιατί επιλέξατε να κάνετε βήματα προς τα πίσω; Ποιος ωφελείται από αυτό, γιατί σίγουρα οι κάτοικοι των χωριών μας δεν το κάνουν.

Αντίθετα, να σας ενημερώσουμε, ότι στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 με τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες, πολλοί νέοι Συντοπίτες μας ασχολήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία στο πλάι των συγχωριανών τους, χωρίς αναγκαστικά να προσδεθούν σε συνδυασμούς υποψηφίων Δημάρχων. Αν περάσουν οι προωθούμενες διατάξεις, πολλοί δραστήριοι συντοπίτες μας θα απογοητευθούν και θα αδρανοποιηθούν.

Στόχος μας θα παραμείνει να υπάρξει τουλάχιστον σε επίπεδο Κοινοτήτων, ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση, με την ενασχόληση νέων ανθρώπων που θα εκφράζουν απόλυτα τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και θα μπορούν απερίσπαστοι, να διαχειριστούν την τύχη κάθε περιοχής και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τις Δημοτικές παρατάξεις, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να συστρατευθούν για να μην ψηφιστούν οι παραπάνω προωθούμενες διατάξεις, που θα υποβαθμίσουν περισσότερο την ζωή στα χωριά και θα βραχυκυκλώσουν τις Δημοτικές Αρχές και τις Δημοτικές Υπηρεσίες.

Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό να πάρουν πίσω το νομοσχέδιο όσον αφορά για την εκλογή των προέδρων και συμβουλίων των κοινοτήτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ».