Αναλυτικό ρεπορτάζ από την κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου

Μια πολύωρη συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χθες (30/08) το απόγευμα με βασικό θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια (Ανατολική Μάνη, Μεσσηνία, Μεγαλόπολη και Γορτυνία) και στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μετά την εισήγηση του κ. Πετράκου με συγκεκριμένες προτάσεις, τοποθετήσεις των Αντιπεριφερειαρχών των ΠΕ που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (κ.κ. Αναστασόπουλος, Λαμπρόπουλος και Βερούτης), πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και περιφερειακών συμβούλων.



Στα βασικά σημεία 1) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση Πετράκου, 2) φαίνεται να υπάρχει κοινή θέση από όλες τις παρατάξεις για τη συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα της αντιμετώπισης των καταστροφών από τις φονικές πυρκαγιές και 3) φαίνεται να υπήρξε ενωτική διάθεση από όλες τις παρατάξεις για όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να στηριχτούν οι πληγείσες περιοχές.

 

Σύντομη συζήτηση για το λόγο διεξαγωγής του ΠεΣυ μέσω τηλεδιάσκεψης…

Ο κ. Σκαντζός ήταν ξεκάθαρος ότι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη έγινε λόγω ζητημάτων με τον κορωνοϊό και όχι για άλλο λόγο.

Η κα Νικολάκου πρότεινε η συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνεται βάσει των εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών και απαρέγκλιτα να τηρείται αυτό και να διεξάγονται με ασφαλείς συνθήκες οι δια ζώσης συνεδριάσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Κάτσαρης λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία με τον κορωνοϊό, πρότεινε την πιο ασφαλή επιλογή της διεξαγωγής συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Σκαντζός από την πλευρά του είπε ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων θα βρουν μια λύση για τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο κ. Πετράκος αναγνώρισε ότι η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη έγινε χωρίς σκοπιμότητα αλλά με προηγούμενη συνεννόηση. Την ίδια ώρα εξέφρασε τη λύπη του γιατί η συνεδρίαση για το θέμα των πυρόπληκτων έγινε με πρωτοβουλία των αντιπολιτευτικών παρατάξεων και όχι της Περιφερειακής Αρχής, όπως συνέβη σε προηγούμενες Περιφέρειες.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας τόνισε ότι πολύ σωστά ο Πρόεδρος του ΠεΣυ, ανέβαλε τη συνεδρίαση. Ξεκαθάρισε ότι καλύτερη επιλογή είναι η δια ζώσης συνεδρίαση, ωστόσο δεν γίνεται συγχρόνως με τους δύο τρόπους (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη). Ο κ. Σκαντζός τόνισε ότι είναι τεχνικά αδύνατο (πρόβλημα με το internet) να διεξαχθεί παράλληλα συνεδρίαση (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη).

 

Η κεντρική εισήγηση Πετράκου:

Ο κ. Πετράκος αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι το κράτος δεν είχε πάρει τα απαιτούμενα μέτρα. Τόνισε ότι θα πρέπει να απαιτηθούν τα ομόφωνα πορίσματα της Βουλής και να δημιουργηθεί ο ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας.

Είπε επίσης ότι τα δάση είναι δημόσια και ως τέτοια πρέπει να παραμείνουν και λόγω των καταστροφών θα πρέπει να διεκδικηθούν λύσεις με έργα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι χρέος της Περιφέρειας είναι:

1) Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων που τόσο πρόσφεραν στο μέτωπο των πυρκαγιών.

2) Να αποζημιωθούν αγρότες και πολίτες που τα οχήματα που διέθεσαν τα οχήματά και τα μηχανήματά τους για την πυρόσβεση και αυτά έπαθαν ζημιές. Ως κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειάς τους να τους χορηγηθεί αποζημίωση και για τα καύσιμα τους.

3) Μαζί με τους Δήμους οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το αγροτικό οδικό δίκτυο   και όλους  τους  δρόμους  που έπαθαν ζημιές. Εκτός από τις περιπτώσεις που θα το χρειαστούν τα πυροσβεστικά, θα τονώσει την ύπαιθρο και διευκολύνει συμπολίτες μας να καθαρίσουν τα χωράφια τους μειώνοντας την καύσιμη ύλη.

4) Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στα σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα στις έντονες βροχές. Δημιουργία αντιδιαβρωτικών κλαδοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων σε περιοχές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 25% και υπάρχουν φυσικά χειμαρρικά ή συνεχούς ροής ρέματα. Κατασκευή ξυλοφραγμάτων στα σημαντικότερα ρέματα για τη συγκράτηση των φερτών υλικών.

5) Οφείλουμε ως περιφέρεια να απαιτήσουμε την ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με προσωπικό και πόρους. Χωρίς δασική υπηρεσία να λειτουργεί σωστά ποτέ δε θα έχουμε σωστή διαχείριση και φροντίδα των δασών.

6) Άμεση κήρυξη των καμένων αναδασωτέων χωρίς εξαιρέσεις και πλήρη απαγόρευση επιχειρηματικών επεμβάσεων. Τα  δάση  που κάηκαν  κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Απαγορεύεται για διάστημα τριάντα (30) ετών, κατ’ ελάχιστον, οποιαδήποτε χρήση της ανωτέρω γης δασών και δασικών εκτάσεων, είτε πρόκειται για δόμηση, εγκατάσταση ΑΠΕ, των συνοδευτικών τους έργων, εξορύξεων, εγκατάσταση τουριστικών μονάδων και οιαδήποτε άλλη χρήση.

7) Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση να ενισχύσει τον στόλο και την υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στην Πελοπόννησο και πανελλαδικά, με τα αναγκαία μέσα. Μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας ζητάμε να μή γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και πυροφυλακίων, αντιθέτως να ανασυσταθούν και να ενισχυθούν όπου καταργήθηκαν.

8) Διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια για πολιτική προστασία. Θέσπιση θέσης Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας

9) Τέλος, τα διάφορα σχέδια ανασυγκρότησης δεν μπορεί να είναι μια επανάληψη του “ταμείου Μολυβιάτη”.

10)  Στα άμεσα που πρέπει να δρομολογήσουμε ως περιφέρεια λόγω της κατάστασης προτάσσουμε τα εξής:

Συγκεκριμένα σχέδια πυρασφάλειας ενιαία για κάθε ΠΕ καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο με συμμετοχή στη διαμόρφωση τους  πολιτών, τοπικών κοινοτήτων, δήμων, περιφέρειας και δασαρχείων (τέλος στα συντονιστικά που γίνονται τον Ιούνιο μετά τις φωτιές για τυπικούς λόγους). Ενημέρωση σε κάθε κοινότητα, σχολεία, τοπικούς συλλόγους, επαγγελματικές οργανώσεις κλπ

Να καταγραφούν (χθες) οι ανάγκες επισκευών των δεξαμενών και με τη μορφή του κατεπείγοντος να επισκευαστούν.

Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου σε συντονισμό με την ΠΥ, διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του και βελτίωση της προσπελασιμότητας.

Πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών.

Η κακή συντήρηση από το ΔΕΔΗΕ είναι τις πιο πολλές φορές η πηγή του κακού. Καθαρισμός σε απόσταση 50 μέτρων από κάθε βλάστηση από τους μετασχηματιστές.

Δημιουργία προστατευτικών ζωνών 50 μέτρα γύρω από οικισμούς, κοινότητες κι εγκατάσταση υδατοδεξαμενών με αντλίες. Κάθε χρόνο καθαρισμό περιαστικών δασών σε βάθος 300 μέτρα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν αν σοβαρά ασχοληθούμε με την πρόληψη και τη διαχείριση τους δάσους.

Πρόσληψη εξειδικευμένων στελεχών στην Περιφέρεια.

 

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλου…

Ο κ. Αναστασόπουλος πραγματοποίησε έναν σύντομο απολογισμό των καταστροφών από τις δασικές πυρκαγιές στην ΠΕ Μεσσηνίας (μεταξύ των οποίων 3 κτίρια και 5 αποθήκες κατεδαφιστέες, 20 σπίτια και 12 αποθήκες με μικρότερες καταστροφές, καθώς και πολλά στρέμματα καμένα με ελαιές, στρέμματα με αμπελοειδή, κάποιοι στάβλοι και κυψέλες). Μίλησε για κάποιες καταστροφές σε επιχειρήσεις που ευτυχώς δεν ήταν πολλές.

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια και εξασφάλιση προμήθειας ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και εξασφάλιση κονδυλίου από την Περιφέρεια για επιπλέον διανομή ζωοτροφών. Γίνεται σχεδιασμός ύψους 12 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και τοποθετήσεις τοιχωμάτων και πλεγμάτων για ενδεχόμενες κατολισθήσεις.

Αναφέρθηκε και σε κάποια επικίνδυνα ρέματα στη Μεσσηνία στα οποία θα υπάρξουν παρεμβάσεις για καθαρισμούς και άλλες απαιτούμενες παρεμβάσεις.

 

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλου…

Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στις καταστροφές στην Αρκαδία από τις δασικές πυρκαγιές με την συνεχή παρουσία των στελεχών της Περιφέρειας στα μέτωπα της φωτιάς, τη διάθεση όλων των μηχανημάτων της Περιφέρειας για όλες τις κρίσιμες ημέρες επί 24ωρου βάσεων, καθώς και τη μίσθωση μηχανημάτων ιδιωτών.

Μίλησε για τη συνδρομή δυνάμεων από το εξωτερικών. Εξασφαλίστηκε στις δαπάνες διαμονής και σίτισης σε όποιες περιπτώσεις δεν είχε εξασφαλιστεί η κάλυψη των εξόδων. Οι αρμόδιες Επιτροπές έχουν κάνει πλήρη πορίσματα σύμφωνα με την οποία οι ανάγκες σε υποδομές στις πληγείσες περιοχές της Αρκαδίας υπερβαίνουν το 39 εκ. ευρώ κυρίως με έργα οδοποιίας, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο έχει πάρει από το Υπουργείο Εσωτερικών σε δύο δόσεις την πρώτη ενίσχυση αντιμετώπισης των επιπτώσεων ύψους 470.000 ευρώ και έχουν γίνει ομόφωνα αποδεκτές από την Οικονομική Επιτροπή. Παράλληλα προβλέπεται ότι θα υπάρξει και ενίσχυση σύμφωνα με ενημέρωση από την Κυβέρνηση με σκοπό την αποκατάσταση των υποδομών.

Υπήρξε βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης και με ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές. Δυο διανομές πραγματοποιήθηκαν προσφάτως για το Δήμο Μεγαλόπολης από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη Γορτυνία έγινε η πρώτη διανομή με τη βοήθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η δεύτερη από την ενίσχυση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αναφέρθηκε και για όλους τους Φορείς που έχουν ενεργήσει το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς.

Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι έχει γίνει ο προγραμματισμός για τις άμεσες ανάγκες για τα αντιπλημμυρικά έργα και στην Αρκαδία. Τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αγγίζουν το 1 εκ. ευρώ και 5 εκ. ευρώ για το αντιπλημμυρικό έργο στο Δήμο Τρίπολης.

 

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Βερούτη…

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης αναφέρθηκε στο χρονικό των καταστροφικών πυρκαγιών στη Λακωνία, αλλά παράλληλα και αναφορά στα όποιες ενέργειες της Περιφέρειας για θέματα πρόληψης των πυρκαγιών τους τελευταίους μήνες (σ.σ. καθαρισμοί χωραφιών, δρόμων και αποκομιδή απορριμμάτων και άχρηστων αντικειμένων).

Τονίστηκε ότι η Περιφέρεια στάθηκε στο πλευρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλη τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου, καθώς και τον ενεργό ρόλο με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς. Ουσιαστική η προσπάθεια και στην μεταφορά και φιλοξενία πολιτών κατά την απομάκρυνσή τους από τα χωριά και οικίες τους. Ο κ. Βερούτης μίλησε επίσης και στο συντονισμό της διανομής των ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους.

Έγινε αναφορά και για το ύψος των καταστροφών σε οικίες, αγροτικές εκτάσεις, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες.

 

Οι απαντήσεις του κ. Περιφερειάρχη…

Ο κ. Περιφερειάρχης απάντησε και σε ερωτήματα που προηγήθηκαν από επικεφαλής παρατάξεων αλλά και περιφερειακών συμβούλων. Για τις εκκενώσεις ο κ. Νίκας τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα με το θεσμικό πλαίσιο γιατί παραβρέθηκε σε εκκενώσεις. Τόνισε ότι αποφάσεις για εκκένωση παίρνει η πολιτική προστασία (Υπουργείο), ύστερα από απόφαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Θεσμικά δεν έχει καμία εμπλοκή η Περιφέρεια για να κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, κι ενώ θα έπρεπε.

Για τις ζωοτροφές ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι τις αγοράζει η ΔΑΟΚ και είναι σαφής η εγκύκλιος, με τα πρόβλημα να εντοπίζεται στην ακριβή καταμέτρηση των κτηνοτρόφων που πρέπει να υποστηριχτούν.

Πρόσθεσε ότι καίγεται η χώρα μας γιατί καίγονται και πολλές χώρες σε όλο τον πλανήτη, με βασικό πρόβλημα την κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι σε περιοχές όπως στη Γορτυνία, πολλές εκτάσεις έχουν μείνει εγκαταλελειμμένες σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προστατευτούν από τέτοια καταστροφικά φαινόμενα.

Υπάρχουν ευθύνες και στα Δασαρχεία τόνισε ο κ. Νίκας αλλά και με το πρόβλημα χρόνια τώρα στο ποιος έχει την ευθύνη για την πυρόσβεση. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται πολλές προσπάθειες και συντονισμός. Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα όταν μετά από σχετικό αίτημα από την Περιφέρεια, ανταποκρίθηκαν λίγα Δασαρχεία για θέματα πρόληψης.

Τόνισε ο κ. Νίκας ότι υπάρχει το Εθνικό Κέντρο το οποίο αξιοποιεί τα υπάρχοντα εναέρια μέσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο διανεμηθούν 40 αεροπλάνα σε τόσους Δήμους ταυτόχρονα.

Τόνισε ο κ. Νίκας ότι το καλό από αυτή την καταστροφή με τις δασικές πυρκαγιές ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα της Κυβέρνησης με περιθώρια βελτίωσης. Αποκάλυψε ότι κλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών σε ειδική σύσκεψη για στήριξη από την πολιτεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Οι λοιπές τοποθετήσεις…

Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή να είχε την ευαισθησία όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το φαινόμενο να συγκαλέσει Περιφερειακό Συμβούλιο για ουσιαστικότερο συντονισμό. Παράλληλα τόνισε ότι δεν δόθηκε ένα «συγγνώμη» στους πολίτες για τις καταστροφές που υπέστησαν. Μίλησε για ανυπαρξία ανθρώπινων πόρων που είχε συνέπειες τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πρότεινε ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με νέα στελέχη και προσωπικό. Ζήτησε από την πολιτεία εξασφάλιση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος σύμφωνα με το οποίο οι πυρόπληκτες περιοχές ή οι περιοχές υπό ερημοποίηση να τύχουν τρόπους ανάκαμψης. Η Περιφέρειας και η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Τέλος αναφέρθηκε και σε διαπαραταξιακή επιτροπή που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις των πραγμάτων και θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προέχει τόνισε κλείνοντας η ενότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις δασικές πυρκαγιές.

Ο κ. Δέδες αναφερόμενος στη συνέντευξη των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, άφησε τις αιχμές για κατάρρευση επιτελικού κράτους και αποτυχία σε συντονισμό, σχεδιασμό και παρέμβαση τις κρίσιμες ώρες των καταστροφικών πυρκαγιών και έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία.

Ζήτησε αναγκαία άμεσα μέτρα και στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και τοπικά σχέδια ανάπτυξης των πληγέντων περιοχών. Μίλησε για καθυστερημένες αποζημιώσεις παραγωγών.

Ο κ. Κάτσαρης ξεκαθάρισε ότι δίνονται ψίχουλα για την πρόληψη. Αναφέρθηκε στην έλλειψη στελέχωσης των όλων των Δασικών Υπηρεσιών. Αναφέρθηκε σε έλλειψη μέτρων για μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές εκφράζοντας τη δυσπιστία του για το αν τελικά εφαρμοστεί ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Πρότεινε άμεσα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μικρά φράγματα για να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, για άρδευση και για περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων.

Ο κ. Πετράκος στη δευτερολογία του σχολίασε ότι οι πολιτικοί, η Κυβέρνηση, οι Περιφερειάρχες και όλοι οι Περιφερειακοί σύμβουλοι δεν είναι δημοσιογράφοι. Εκλέγονται με τα συγκεκριμένα δεδομένα για να αντιπαλέψουν και να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις. Αναφέρθηκε στην αρνητική πρωτιά της Ελλάδας έναντι πολλών δεκάδων χωρών σε καμένα στρέμματα γης θέτοντας το ερώτημα για το ποιος φταίει γι’ αυτή την κατάσταση. Αναφέρθηκε στην μη πρόσληψη νέων δασοπυροσβεστών, αλλά και στο γεγονός ότι δεν πήραν οι δασικές υπηρεσίες τα απαιτούμενα κονδύλια. Έγινε αναφορά και στην έλλειψη προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες.

Ο κ. Δέδες στη δευτερολογία του υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στις αποζημιώσεις, στα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης και στα ανακουφιστικά μέτρα και στις προσπάθειες αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι στις περιοχές αυτές που «κυριαρχούνται» από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά σχέδια ανάπτυξης που στην ουσία είναι πρόταση και παρεμβάσεις βιωσιμότητας για το μέλλον για τις περιοχές αυτές. Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν και αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και ενός ειδικού αναπτυξιακού συνεδρίου, με την πρόσκληση Φορέων και Ειδικών Επιστημόνων. Τέλος σχετικά με την διαπαραταξιακή επιτροπή, ο κ. Δέδες είπε ότι αν είναι να λειτουργήσει όπως άλλες επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν πιστεύει ότι θα προσθέσει κάτι.

Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ως παράταξη δεν έχει καταγγελτικό ρόλο για το θέμα αυτό, αλλά την ενδιαφέρει από εδώ και πέρα το τι πρέπει να γίνει προκειμένου η Περιφέρεια Πελοποννήσου να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια λογική, προτείνοντας συγκεκριμένα πράγματα για τους υφιστάμενους πληθυσμούς και τα προβλήματα που έχουν ώστε να μην γίνει μη αναστρέψιμη η εξέλιξη της ερημοποίησης των χωριών. Παράλληλα να δοθούν κίνητρα πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και να υλοποιηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, όπως έχει συμβεί και παλαιότερα. Τέλος για την παραταξιακή τόνισε ότι θα πρέπει να είναι μια επιτροπή που εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες θα παρακολουθούν βήμα-βήμα, την εξέλιξη του σχεδίου και των πολιτικών που θα έχει ως κύριο γνώμονα την άρση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

 

Η δευτερολογία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου…

Στη δευτερολογία του ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι ό,τι ζητήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δόθηκε, με συνεχής παρουσία χωρίς τηλεοπτική πρόκληση και τόνισε ότι όλοι λίγο-πολύ βοήθησαν στο να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Αναγνώρισε την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Δεν διαφώνησε για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής. Θεώρησε και πάλι θετικά τα μέτρα της σημερινής Κυβέρνησης για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών.

Μίλησε για τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στις περιοχές Μάνης, Μεσσηνίας και Γορτυνίας ύψους 10 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει την συγκρότηση της ΕΜΑΚ στην Πελοπόννησο, αν δεν χρηματοδοτηθεί από το κράτος προϋπολογισμού, με ύψος 800 χιλ. ευρώ. Στην Τρίπολη θα υλοποιηθεί το κέντρο Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με την κτηματική και δασική υπηρεσίας ο κ. Νίκας τόνισε ότι θα τεθεί το θέμα στο προσεχές συμβούλιο στο Υπουργείο Οικονομικών. Προμήθεια πέντε τρακτέρ ύψους 500 χιλ. ευρώ για καθαρισμό των δρόμων από τη φυτική γη. Γνωστοποίησε ότι όλα τα βαρέα οχήματα θα κατανεμηθούν ανάλογα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ο κ. Νίκας τόνισε ότι είναι πολύ εύκολο να απαιτούμε πράγματα, αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο να υλοποιηθούν.

Στη συνέχεια σε νέα τοποθέτησή του ο κ. Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα και κάποιος φταίει μαζί με τις πολιτικές γι’ αυτή την κατάσταση. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση λίγα προσέφερε λίγα πράγματα τόνισε. Για την μείζονα αντιπολίτευση τόνισε ότι διακατέχεται από το σύνδρομο της απώλειας της εξουσίας, έχοντας την αίσθηση ότι είναι ιδιοκτήτρια της εξουσίας. Τονίστηκε ότι υπερασπιστές της αυτοδιοίκησης έχει τύχει να έχουν υπάρξει υποψήφιοι Βουλευτές διαψεύδοντας τις θέσεις της αυτοδιοίκησης. Τόνισε ο κ. Περιφερειάρχης ότι κατηγορείται η Περιφερειακή Αρχή για την ερημοποίηση της Γορτυνίας, αυτοί που επί μία 10ετία δεν έκαναν τίποτα για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε άλλες μέρες. Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση σε ότι αφορά το θέμα της συγκρότησης επιτροπής με παρουσία εκπροσώπων όλων των παρατάξεων.

 

Οι αποφάσεις της εισήγησης Πετράκου…

Ο κ. Νίκας στο θέμα της εισήγησης του κ. Πετράκου συμφώνησε για συγκεκριμένες παραγράφους και όχι στο σύνολό της και από τις στιγμή που υπήρξαν διαφωνίες σε συγκεκριμένες προτάσεις η Περιφερειακή Αρχή ψήφισε «λευκό». Τελικά σύμφωνα με τις θέσεις των υπόλοιπων παρατάξεων, η πρόταση της παράταξης του κ. Πετράκου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Προηγούμενο άρθροΠάνω από 40 δισ. ευρώ ο μεταγραφικός «τζίρος» της τελευταίας δεκαετίας, διπλασιάστηκε το ποσοστό προμηθειών των μάνατζερ
Επόμενο άρθροΣε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο Παρθένι