ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ | Ενεργειακή Πολιτική και Περιβαλλοντική προστασία (LIVE)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία πραγματοποιείται στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης το απόγευμα της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου αναφορικά με το πολύ σημαντικό θέμα της Ενεργειακής Πολιτικής και της Προστασίας του Περιβάλλοντος και αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο τους όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο ειδικότερα και του Δήμου Τρίπολης. Εκ των σοβαρών ζητημάτων σαφέστατα αποτελεί και το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στο ξεκίνημα στο βήμα ανέβηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης, ο οποίος έδειξε πρόθεση να ανοίξει το Ενεργειακό θέμα που αφορά και τη Μεγαλόπολη, να ανοίξει το Ενεργειακό θέμα που αφορά συνολικά τη χώρα και την περιφέρεια, καθώς και το θέμα του μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα της χώρας και των δικτύων.
Στο ξεκίνημα ο κ Υπουργός τοποθετήθηκε στα πρόστιμα που έχει υποστεί η χώρα μας όσον αφορά τη χρήση λιγνίτη καθώς και στις προσαρμογές που πρέπει να κάνει η χώρας μας για να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θεωρώντας δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα αυξήσει αρκετά τα ποσοστά της σε επίπεδο χρήσης ανανεώσεων πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκε στις δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη που αναπτύσσονται στο πλαίσια της νέας ενεργειακής πολιτικής.

 



Αναφορικά με το μέλλον τόνισε ότι οι ΑΠΕ θα αναπτύσσονται με όχι εγγυημένες τιμές, αλλά με διαγωνιστικές τιμές που θα καθορίζονται κάθε χρόνο. Οι εμπλεκόμενοι με φωτοβολταϊκά ή αιολικά θα συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες κάθε χρόνο. Κατά συνέπεια τονίστηκε ότι οι ΑΠΕ όχι μόνο πλέον αποκτούν μια υπόσταση καθοριστική για την κλιματική μας αλλαγή αλλά τις καθιστούν όλο περισσότερο οικονομικά συμφέρουσες.

Άλλη καινοτομία που έγινε σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, πλέον εκτός από τις μεγάλες εταιρίες, πλέον και το σύνολο των καταναλωτών μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγούς ΑΠΕ, όπως μια πολυκατοικία, ξενοδοχειακές, βιοτεχνικές ή άλλες μονάδες. Δεύτερο στοιχείο στον κοινωνικό μετασχηματισμό θα αποτελέσει και το φυσικό αέριο, με το λιγνίτη να μην αποχωρεί από τον ενεργειακό χρόνο, αλλά θα παραμείνει με έναν πιο ειδικό βάρος.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο αναμένεται να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και αναπτύσσεται με τα διάφορα προγράμματα μονάδων φυσικού αερίου όπως και δημιουργία αξόνων στα Βαλκάνια ή ακόμη και ο ενεργειακός σταθμός της Ρεβυθούσας. Ακόμη ένα πρόγραμμα που αναπτύσσεται στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αναπτυχθεί αντίστοιχο δίκτυο φυσικού αερίου και σε πόλεις της Πελοποννήσου όπως οι Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα. Η ΔΕΔΑ θα είναι και αυτή που θα αναπτύξει το αντίστοιχο δίκτυο σε περιοχές ανά την Ελλάδα, ύστερα από την εξασφάλιση πολύ μεγάλου δανείου μεταξύ Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων και ΔΕΔΑ.

Σχετικά με τα δίκτυα που χρειάζονται διασυνδέσεις ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αναμένεται να αναπτυχθεί αντίστοιχο δίκτυο προς την Κρήτη και τις Κυκλάδες όπου το έργο ολοκληρώνεται σύντομα. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη σύσταση της Δημόσιας Εταιρίας αναφορικά με τη διαχείριση των υδρογονανθράκων με το σύνολο των πόρων να πηγαίνει στην στήριξη του ασφαλιστικού μας συστήματος. Η πιο σημαντικές εξελίξεις αφορούν το γεγονός στο ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται στην στρατηγική έρευνας και αξιοποίησης όπως οι χώρες της Κύπρου και του Ισραήλ.

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης στην δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τα θέματα που έχουν σχέση  με τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και του ενεργειακού περιβάλλοντος και φυσικά με το σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Δεν μπορεί η ανάπτυξη και το περιβάλλον να δημιουργούν αμοιβαία εμπόδια και προβλήματα ώστε να δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες στον πολίτη οι οποίες μπορεί να είναι αβίωτες. Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτό το μοντέλο διαχείρισης σύντομα, αφού μέχρι το 2015 δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο διαχείρισης μέχρι το 2015. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης και ενίσχυσης των ανακυκλώσιμων υλικών και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δημιουργηθούν έσοδα από τις «πληγές» που δημιουργούνται.

Σε ότι αφορά με τα απορρίμματα της Πελοποννήσου και σύμφωνα με το μοντέλα της διαχείρισης πριν την παρουσία των ΠΕΣΔΑ και ΝΕΣΔΑ, τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης ότι το συγκεκριμένο παλαιό μοντέλα θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί. Τόνισε επίσης ότι πλέον όλες οι Περιφέρειες προσαρμόζονται στην παράλληλη ύπαρξη μεταξύ ΠΕΣΔΑ και ΝΕΣΔΑ. Αναφέρθηκε στην παλαιότερη σύσκεψη και την εργολαβία που είχε γίνει αλλά δεν είχε κατοχυρωθεί, καθώς τι η Κυβέρνηση και η Δήμαρχοι ζητούσαν να γίνει. Το πρώτο πράγματα που έγινε με τους κατασκευαστές ήταν η αλλαγή του περιεχομένου της εργολαβίας σε 3-4 πράγματα, όπως η διάρκεια (από 27 σε 21 έτη), η εγγυημένη ποσότητα (από 150000 σε 100000), υπόσχεση από δύο σε εφτά σταθμούς μεταφόρτωσης, διάθεση ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής μετά από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε κατοίκους της περιοχής και αναφορικά με τα τρία συν δύο εργοστάσια θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους Φορείς της περιοχής, παρά τις απουσίες που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Αυτό που ο κ. Υπουργός είχε ζητήσει ήταν ο κάθε Δήμαρχος να κάνει την διαχείριση των απορριμμάτων τους όπως ο καθένας επιθυμεί, με υποβολή προτάσεων. Κάποιοι Δήμαρχοι τόνισαν ότι μπορούν να κάνουν ολοκληρωτική διαχείριση, μερική ή καθόλου διαχείριση. Αποτέλεσμα 105000 τόνοι στο σύνολο δεν ήταν δυνατό από το σύνολο των Δήμων να διαχειριστούν από τους ίδιους Δήμους. Γι’ αυτό μετά από συζήτηση με τις κατασκευαστικές εταιρίες αποφασίστηκε να μειωθεί η απαιτούμενη ποσότητα να μειωθεί από 150000 σε 100000 τόνους. Μια πρόταση που όπως τόνισε ο κ. Υπουργός έχει αποδεχθεί και ο ΦΟΣΔΑ και η Περιφέρεια, με την πραγματοποίηση μιας προγραμματικής σύμβασης, ώστε να προχωρήσει το έργο. Η Κυβέρνηση είχε προτείνει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά να λύσει το κομμάτι της διαχείρισης μόνος του, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνει, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να προχωρήσει μέσα από κοινή συνεργασίας όλων των Φορέων και όχι μέσα από μικροκομματικά ή άλλα συμφέροντα. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει Αναπτυξιακή αν δεν συμπορεύεται σε δύο άξονες όπως τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε πρώτο με το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων και τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το καλύτερο παράδειγμα αδιεξόδου στη Διαχείριση των απορριμμάτων διαχρονικά γιατί η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συντηρεί χωματερές και η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα πληρώνει για την Πελοπόννησο πολύ μεγάλα πρόστιμα.

Τόνισε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει 17 αποκατεστημένους ενεργούς ΧΑΔΑ τυπικά και δύο ενεργούς ΧΑΔΑ και πέντε μη αποκατεστημένες και υπάρχουν συζητήσεις την Πελοπόννησο ότι αυτές οι ΧΑΔΑ πρέπει να διατηρηθούν, αλλά ήταν κάθετος ότι όλες σύντομα θα πρέπει να κλείσουν και να αποκατασταθούν, λέγοντας ότι η διατήρηση μέχρι στιγμής των όποιων χωματερών στην Πελοποννησο έχει πληρώσει 10040000 ευρώ το τελευταίο 6μηνο και συνολικά 13000000 ευρώ! Πως είναι δυνατό να γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη πρόσθεσε όταν πραγματική ανακύκλωση δεν γίνεται.

Τόνισε ότι το 50% των απορριμμάτων θα γίνεται σε επίπεδο διαχείρισης το 50% των απορριμμάτων τοπικά και αυτή είναι η πραγματική αλλαγή και πραγματική ανάπτυξη είπε. Το θέμα είναι αν οι Δήμοι και η τοπική περιφέρεια μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις σημαντικές αλλαγές. Με περίπου 35000000 διαθέσιμα και συν 15000000 ευρώ θα διατεθούν στο κομμάτι της ανάπτυξης διαχείρισης της ανακύκλωσης με την συμμετοχή και των πολιτών.

Σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι μαζί με το Κτηματολόγιο ξεκαθαρίζουν  το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, με το 32% της είναι ξεκάθαρο αναφορικά  σχετικά με τις χρήσης γης τι επένδυση τι μπορεί να γίνει. Αυτή αποτελεί αναπτυξιακή τομή τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ότι με τους δασικούς χάρτες δίνεται άμεσα η δυνατότητα ανάπτυξης αντιδιαβρωτικών έργων ύστερα από πυρκαγιές. Αναφέρθηκε στα πεζοπορικά μονοπάτια της Περιφέρεια Πελοποννήσου τα οποίο έχουν πολλά από αυτά μπει στον κατάλογο του Υπουργείου.

Τέλος αναφορικά με τις μεγάλες αλλαγές αναφέρθηκε στην εκπόνηση σχεδίου πρόληψης επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής από την περιφέρεια, αλλά και όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον μετά από νόμο που ψηφίστηκε, πλέον η Περιφέρεια Πελοπόννησο έχουν ενταχθεί νέοι Φορείς  Κορινθιακού κόλπου και Νότιας Πελοποννήσου και Κυθήρων, αλλά και την ένταξη πολλών περιβαλλοντικών πάρκων στην Πελοπόννησο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης και στο γεγονός ότι θα πρέπει να κρατά δημόσιο χαρακτήρα, για το όφελος του Έλληνα καταναλωτή, το όφελος και το συμφέρον της Ελληνικής Οικονομίας και κυρίως την προάσπιση της Εθνικής αυτονομίας και αυτοτέλειας της Ελληνικής Οικονομίας. Πρόσθεσε ότι μπορεί να βρεθεί λύση και χωρίς την πώληση ενεργειακών μονάδων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ αναφέρθηκε σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Πρόσθεσε ότι δεν είναι έννοιες ασύμβατες ΑΠΕ και λιγνίτες αφού υπάρχουν τεχνολογίες, αφήνοντας αιχμές και αμφισβήτηση για το φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τριφυλλίας κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε σε κάποια πράγματα που αναστέλλουν την ανάπτυξη, όπως ο κεντρικός δρόμος και ο φωτισμός της πόλης, καθώς η ΔΕΗ αδυνατεί να αγοράσει έναν μετασχηματιστή. Αναφέρθηκε και σε προβλήματα σε δίκτυο ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια για ένταξη σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και το όριο των 20KWh, αποτελούν πρόβλημα σ’ αυτό το κομμάτι στους Δήμους της Πελοποννήσου. Ο κ. Δήμαρχος στάθηκε προς την κατεύθυνση της εύρεσης λύσης στη Διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός, αναφέρθηκε στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων χαιρετίζοντας την Κυβέρνηση που βοήθησε πολύ σ’ αυτό τον τομέα. Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε ότι το γεγονός ότι το 2008 το κράτος ζήτηση από 110 περίπου Δήμους να παραιτηθούν από τη διαχείριση των απορριμμάτων ασκώντας την το κράτος. Αυτό το γεγονός στην Πελοποννήσο και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο κράτος έφερε πίσω αρκετά το θέμα της διαχείρισης. Τόνισε ότι αρκετοί Δήμου Πελοποννήσου αναγκάστηκαν να ενταχθούν στο ΣΔΙΤ.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας αναφέρθηκε και στο θέμα αντιμετώπισης της λημματολάσπης που αποτελεί μια μεγάλη ενεργειακή βόμβα για την περιοχή. Αναφέρθηκε και στο γεγονός της ολοκλήρωσης της διαχείρισης απορριμμάτων και στη διάθεση όλων των Δήμων Μεσσηνίας να ολοκληρωθεί το σοβαρό θέμα της διαχείρισης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι χωρίς την Περιφέρεια δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος της χώρας από την κρίση γιατί η Κυβέρνηση θα ασχολείται με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Περιφέρειες είναι αυτές που συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Επίσης ζήτησε να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ανάπτυξη της περιφέρειας και του τόπου και να βρεθούν τρόπο αντίδρασης προς αυτή την πορεία.

Τόνισε ότι το Κράτος και οι Περιφέρειες οφείλουν να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της Ανάπτυξης.

Ο κ. Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Σταθάκη είπε ότι υλοποιήθηκε η πρώτη περιφερειακή ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας και του Δήμου Μεγαλόπολης καταθέτοντας του το καταστατικό για να χρησιμεύσει ως τεχνογνωσία και για τους υπόλοιπους Φορείς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν.

 

Προηγούμενο άρθροΗ επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης – Μίλησε για έμφαση στην ποιότητα και στις συνεργασίες (vid, ph)
Επόμενο άρθροΑναπτυξιακό Συνέδριο | Τοποθέτηση Παυλή στην ειδική συνεδρία για την Α’θμια Αυτοδιοίκηση (vid)